Annonce
Aabenraa

Omstridt kunstværk må vente endnu længere efter 12 år på lossepladsen: Flytning er alt for dyr

Telemuren har i årevis været gemt væk i 14 stykker på en kommunal plads i Sdr. Hostrup. Foto: Claus Thorsted
De 350.000 kroner, der er sat af til at genrejse det omstridte kunstværk Telemuren ved Arena Aabenraa, er langt fra nok. Det viser sig, at prisen snarere lander på op mod 1,6 millioner kroner. Det har fået kultur- og fritidsudvalget til at sparke sagen til hjørne.

Aabenraa: Historien om Telemuren synes aldrig at få sin ende.

I 12 år har det omstridte kunstværk, som er udført af den svenske billedhugger Ulla Viotti, været gemt af vejen på en genbrugsplads i Sdr. Hostrup. Igennem årene har der været tilløb til at få den genplaceret ved rådhuset i Aabenraa, men tidligere i år blev det så slået fast, at den nye placering skulle være syd for Arena Aabenraa parallelt med Dronning Margrethes Vej.

Det var indtil, kultur- og fritidsudvalget hørte prisen på projektet. Den lander nemlig på mellem 1 og 1,6 millioner kroner, og det er en del mere end de 350.000 kroner, der i sin tid blev sat af til genplaceringen.

- Det er rigtig mange penge, og det er også for mange penge. Jeg kan ikke på stående fod sige, at jeg kan eller vil finde penge til at sætte Telemuren op, siger udvalgsformand Lars Kristensen (V).

Annonce

Fundering koster

Derfor har udvalget sparket sagen til hjørne og godkendt forvaltningens indstilling om, at genplaceringen skal indgå i kommunens budgetlægning "ved førstgivne lejlighed".

- Om det så bliver allerede i år eller senere, det vil vise sig. Det er ikke helt afklaret, siger Lars Kristensen.

De relativt høje anlægsomkostninger skyldes blandt andet områdets jordbundsforhold, som kræver ekstra fundering. Men direktør på området, Stig Werner Isaksen, forklarer, at det vil blive dyrt, uanset hvor man stiller muren.

- Det er ikke så dyrt at få den transporteret og stillet op. Men den er enormt tung, og det vil sige, at der skal laves en meget kraftig fundering under. Det er det, der koster. Og det er jo egentlig ærgerligt, for det betyder, at vi kommer til at bruge pengene på noget, man ikke kan se, siger han.

Havde nok ladet den ligge

De 350.000 kroner, der dengang blev afsat, var en del af nogle penge, der pludselig dukkede op fra en særtilskudspulje på finansloven for to år siden.

- Vi havde jo endnu ikke regnet på, hvad det ville koste, men vi troede, det ville være i det prisleje. Havde vi vidst, at det ville blive så dyrt, havde vi nok ladet den ligge. For det har jo skabt nogle forventninger og forhåbninger, og det er også fair nok, siger Lars Kristensen.

Personligt mener han, at det vil "give god mening" at få Telemuren op igen.

- Vi har et ansvar for at få den op. Men det er ikke nu, vi har pengene til det, siger Lars Kristensen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kan vi i det mindste få ærlig kommunikation?

Det lover simpelt hen ikke godt for regeringens troværdighed. I ni ministerier har man skiftet kommunikationschef efter valget. I syv tilfælde er der blevet ansat en kommunikationschef, der træder ind ad døren med et cv præget af tætte personlige eller politiske relationer til den socialdemokratiske minister, der netop har sat sig til rette i ministerkontoret. Der er tale om tidligere personlige rådgivere, valgkoordinatorer og politisk frivillige i valgkampe. Det er dog et tilfælde, insisterer regeringen. Et helt ufatteligt tilfælde, fristes man til at tilføje. Alt er gået rigtigt til. De bedste er valgt, i hvert eneste tilfælde. Og ministrene har overhovedet ikke blandet sig. Hedder det sig. I Danmark er embedsmandskorpset ikke politisk udpegede. Der er godt nok en tendens til, at politikere omgiver sig med flere og flere rådgivere, men kommunikationschefer i ministerier er ikke rådgivere. De er embedsmænd, de arbejder for staten og dermed for borgerne. De får løn af statskassen. De er ikke socialdemokrater eller noget andet - de er upolitiske. Det er derfor, at ansættelserne af de syv kommunikationschefer stikker sådan ud. Det er derfor oppositionen - ført an af Ole Birk Olesen, Liberal Alliance, i en stadig mere og mere kontant retorik insisterer på at få svar fra ministrene på spørgsmålet: Er alt gået rigtigt til? Man forstår den stigende irritation, som bortforklaringerne fortsætter. Det er en dybt beklagelig udvikling. Det er muligt, at politikere har brug for mere og mere politisk rådgivning, og derfor har behov for politiske rådgivere. I så fald er det rådgivere, de skal ansætte, og det skal selvfølgelig ske transparent for alverden. Stå ved det, tag det efterfølgende politiske slagsmål i Folketinget, for ærligt talt vil det være en kamp, der er til at klare. Uanset hvad der siges lige nu på tværs af folketingssalen, vil den næste regering formentlig ansætte endnu flere politiske rådgivere, end denne har gjort. Sådan er trenden. Men vær dog ærlig. Drop skuespillet. Hellere politisk udvalgte kommunikationschefer end fordækte udnævnelser, der skaber tvivl om afsenderen på de budskaber, som vil komme ud af samtlige ministerier de kommende år.

Kolding For abonnenter

Piger på Frørupskolen til ansat: - Jeg slår dig ihjel

Annonce