x
Annonce
Aabenraa

Omstridt kunstværk må vente endnu længere efter 12 år på lossepladsen: Flytning er alt for dyr

Telemuren har i årevis været gemt væk i 14 stykker på en kommunal plads i Sdr. Hostrup. Foto: Claus Thorsted
De 350.000 kroner, der er sat af til at genrejse det omstridte kunstværk Telemuren ved Arena Aabenraa, er langt fra nok. Det viser sig, at prisen snarere lander på op mod 1,6 millioner kroner. Det har fået kultur- og fritidsudvalget til at sparke sagen til hjørne.

Aabenraa: Historien om Telemuren synes aldrig at få sin ende.

I 12 år har det omstridte kunstværk, som er udført af den svenske billedhugger Ulla Viotti, været gemt af vejen på en genbrugsplads i Sdr. Hostrup. Igennem årene har der været tilløb til at få den genplaceret ved rådhuset i Aabenraa, men tidligere i år blev det så slået fast, at den nye placering skulle være syd for Arena Aabenraa parallelt med Dronning Margrethes Vej.

Det var indtil, kultur- og fritidsudvalget hørte prisen på projektet. Den lander nemlig på mellem 1 og 1,6 millioner kroner, og det er en del mere end de 350.000 kroner, der i sin tid blev sat af til genplaceringen.

- Det er rigtig mange penge, og det er også for mange penge. Jeg kan ikke på stående fod sige, at jeg kan eller vil finde penge til at sætte Telemuren op, siger udvalgsformand Lars Kristensen (V).

Annonce

Fundering koster

Derfor har udvalget sparket sagen til hjørne og godkendt forvaltningens indstilling om, at genplaceringen skal indgå i kommunens budgetlægning "ved førstgivne lejlighed".

- Om det så bliver allerede i år eller senere, det vil vise sig. Det er ikke helt afklaret, siger Lars Kristensen.

De relativt høje anlægsomkostninger skyldes blandt andet områdets jordbundsforhold, som kræver ekstra fundering. Men direktør på området, Stig Werner Isaksen, forklarer, at det vil blive dyrt, uanset hvor man stiller muren.

- Det er ikke så dyrt at få den transporteret og stillet op. Men den er enormt tung, og det vil sige, at der skal laves en meget kraftig fundering under. Det er det, der koster. Og det er jo egentlig ærgerligt, for det betyder, at vi kommer til at bruge pengene på noget, man ikke kan se, siger han.

Havde nok ladet den ligge

De 350.000 kroner, der dengang blev afsat, var en del af nogle penge, der pludselig dukkede op fra en særtilskudspulje på finansloven for to år siden.

- Vi havde jo endnu ikke regnet på, hvad det ville koste, men vi troede, det ville være i det prisleje. Havde vi vidst, at det ville blive så dyrt, havde vi nok ladet den ligge. For det har jo skabt nogle forventninger og forhåbninger, og det er også fair nok, siger Lars Kristensen.

Personligt mener han, at det vil "give god mening" at få Telemuren op igen.

- Vi har et ansvar for at få den op. Men det er ikke nu, vi har pengene til det, siger Lars Kristensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Selvstændige Annette og Claus gik fra alt til ingenting: - Det her skal vi nok overleve

Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Danmark

Liveblog: Kina advarer om mulig ny bølge af coronavirus

Annonce