Annonce
Tønder

Onkel-instruktør må tage til takke med en halv million fra Tønder

500.000 kroner er på vej til filmholdet og instruktør Frelle Petersen, der er klar til at optage efterfølgende af succes-filmen "Onkel". Også efterfølgeren "Resten af livet" skal optages med udgangspunkt i Tønder Kommune. Arkivfoto: Hans Chr. Gabelgaard
Torsdag aften valgte et flertal af kommunalbestyrelsen i Tønder Kommune at give 500.000 kroner til efterfølgeren til filmen "Onkel". Filmholdet med instruktør, Frelle Petersen, i spidsen havde ansøgt om 750.000 kroner.
Annonce

Tønder: Begejstringen for Frelle Petersens filmprojekt "Onkel" var til at tage af føle på, og forventningerne til efterfølgeren "Resten af livet" ligeså hos politikerne i kommunalbestyrelsen i Tønder Kommune. Politikerne var da også villige til at krybe til lommerne og give støtte til filmen, da støtte til filmen kom til debat på torsdagens kommunalbestyrelsesmøde.

Filmholdet bag "Resten af livet" havde ansøgt Tønder Kommune om 750.000 kroner, hvilket var mere end otte gange det beløb, som kommunalbestyrelsen i sin tid støttede forgængeren "Onkel" med. "Onkel" fik 90.000 kroner i støtte.

Annonce

Behandlet i økonomiudvalget

Ansøgningen har tidligere været behandlet i økonomiudvalget, hvor et flertal ville støtte filmprojektet med 500.000 kroner. Tønder Listen og Dansk Folkeparti ville støtte med det fulde beløb. Det fik Dansk Folkepartis Bent A. Paulsen til at benytte standsningsretten, og fik dermed støtten til debat og afstemning i kommunalbestyrelsen.

Her blev det tydeligt, at - udover Tønder Listen og Dansk Folkeparti, var også Borgerlisten for at støtte med det fulde beløb.

- De her mennesker har bevist, at de virkelig forstår den sønderjyske kultur. Hvis vi skal gøre noget, så skal vi gøre det helt. Der er ingen grund til at fedte med pengene, lød det fra Borgerlistens Thomas Ørting Jørgensen.

Fortalerne for at give det fulde beløb anførte, at støttebeløbets størrelse direkte kan aflæses i, hvor meget Tønder Kommune får tilbage fra filmholdet. Et argument, som instruktør Frelle Petersen også har fremført tidligere:

- Derfor ser jeg vores projekt som et vanvittigt godt tilbud til Tønder kommune, særligt i disse besværlige tider. Vi ender med at lægge penge i nogle brancher i området, der i forvejen er i knæ grundet covid-19. At få besøg af os er også en håndsudstrækning til trængte brancher såsom indkvartering, restauranter, caféer og lokal arbejdskraft, har Frelle Petersen sagt tidligere til JydskeVestkysten.

Annonce

Flertal lod sig ikke friste

Det var dog ikke argumenter, der kunne overbevise flertallet i kommunalbestyrelsen - på trods af den store velvillighed overfor filmfolkene bag ansøgningen.

- Det er virkelig sensationelt, hvad de har bedrevet. Stor cadeaux til "Onkel". Men jeg synes, at 750.000 kroner er mange penge. Jeg synes også, at halvdelen er mange penge, men jeg vil gerne bakke op om indstillingen fra økonomiudvalget og støtte med 500.000 kroner, lød det fra Venstres Preben Linnet.


Jeg synes, at 750.000 kroner er mange penge. Jeg synes også, at halvdelen er mange penge, men jeg vil gerne bakke op om indstillingen fra økonomiudvalget og støtte med 500.000 kroner

Preben Linnet, Venstre


Filmholdet - med instruktør Frelle Petersen i spidsen, må derfor prøve at få enderne til at nå sammen med velviljen og et tilskud fra Tønder kommune på 500.000 kroner, som et flertal af kommunalbestyrelsen bakkede op om.

"Resten er livet" er udset til at være film nummer to af en planlagt hjemstavns-trilogi, hvor "Onkel" var den første. Mens temaet i "Onkel" var lavmælt kærlighed og tvivl, kommer "Resten af livet" til at handle om at miste. "Resten af livet" samlede budget er på godt 15 millioner kroner, og det bakkes blandt andet op af Det Danske Filminstitut.

Resten af livet

Filmen "Resten af livet" er ifølge oplægget fra manuskriptforfatter og instruktør Frelle Petersen en livsbekræftende fortælling om en velfungerende familie. Faderen er ejer af en kaffebutik, moren arbejder på kontor, datteren er chef på et plejecenter.

Idyllen bliver med ét ramt af en stor sorg, da de mister et nærtstående familiemedlem og skal nu finde tilbage til livet og genfinde deres gode relation som familie.

Skuespillerne er valgt og har alle rødder i Sønderjylland og vil tale med sønderjysk dialekt. Der vil både være gengangere fra ”Onkel” og en række nye ansigter.

Optagelserne forventes at foregå i lokalområdet i foråret 2021, og filmens premiere er programsat til februar 2022

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live: En typisk minkavler får udbetalt over 11 millioner kroner - se tallene her

Kolding

Regionsrådet siger nej til ønske fra Kolding-gymnasium: Vil ikke lave lokale regler for fordeling af elever

Annonce