Annonce
Billund

Opdateret 21.15: De fleste flammer er nu slukket på heden - men efterslukning vil vare mange timer endnu

Annonce

Randbøl Hede: Det meste af den voldsomme brand, der brød ud fredag middag på et areal på to gange fire kilometer på Randbøl Hede, er nu slukket. Et mindre område i det nordvestlige hjørne brænder dog stadig. Det oplyser Sydøstjyllands Politi til Vejle Amts Folkeblad.

Efterslukningen vil vare mange timer endnu, formentlig natten igennem og måske også dele af lørdagen. Brandfolkene bruger små sprøjter og branddaskere for at forhindre, at ilden blusser op igen, vicepolitiinspektør Mikkel Ross.

Han oplyser desuden, at det har været heldigt for slukningsarbejdet, at vinden er løjet af.

Den første melding til brandvæsnet indløb klokken 11.28, og politi og brandvæsen var hurtigt ude med en anmodning om, at borgere skal holde sig væk fra området.

Branden har så omfattende, at der ifølge beredskabsdirektør Jarl Vagn Hansen har været omkring 100 brandfolk til stede i området. Brandfolkene kommer fra brandstationerne Egtved, Billund, Vejle, Vejen, Fredericia og Give i gang med at slukke branden, men flere kommer stadig til, oplyser Jan Møller, vagthavende ved TrekantBrand.

Røgskyer fra branden har været så massive, at de kunne ses så langt væk som i Billund, Egtved og Vestbyen i Vejle. Politiet oplyste desuden fredag eftermiddag, at der blev sendt en helikopter i luften for at få et større overblik over branden.

Massive røgskyer stiger til vejrs og kan ses i en radius af cirka 20 kilometer. Foto: Alex Hermann
Annonce

Brandbælter skal inddæmme branden

Kort før klokken 19.30 gav politikommissær ved Sydøstjyllands Politi Jesper Knudsen en pressebriefing.

- Branden er stadig i gang, men bekæmpelsen af branden foreløber planmæssigt, oplyste han, og det lader altså til, at brandvæsenets hårde arbejde har båret frugt.

Brandfolkene arbejder fredag aften på at etablere brandbælter, som skal forhindre, at branden kan springe og altså sprede sig yderligere. Til det formål har brandfolkene rekvireret forskellige entreprenørmaskiner, så træer kan flyttes.

Amatørpilot Jakob Møller Hansen har taget billedet her, hvorfra man tydeligt kan se den kraftige røg fra hedebranden. Privatfoto: Jakob Møller Hansen
Annonce

Nærmeste nabo er rystet

Branden er opstået i vejkanten lige overfor Frederikshåbvej 48, hvor Bente og Jørgen Rosenskjold bor. Og her er parret meget rystede over brandens udvikling.

- Det startede som en lille brand i vejkanten, og så har det bare bredt sig helt vildt. Vi har bare kunnet stå og se, hvor hurtigt det greb om sig. Jeg har aldrig set noget lignende. Det er simpelthen så uhyggeligt, så jeg dirrer i hele kroppen, fortæller Bente Rosenskjold.

Heldigvis har vinden ført ilden væk fra deres stråtækte hus, så de burde være uden for fare. Parret har dog alligevel for en sikkerheds skyld sat en vandspreder på taget, så de ikke risikerer, at en glød sætter ild i det.

De seneste ugers gode vejr har gjort, at heden er meget tør, så ilden har gode betingelser for at få godt fat. Bente Rosenskjold har en klar formodning om, at brandårsagen er et smidt cigaretskod.

- Jeg kan ikke se, hvad der ellers skulle kunne have startet ilden. Jeg kan blive så gal på sådan en idiot.

Ingen personer er kommet til skade og ingen bygninger pt. berørt, oplyser politiet. For en sikkerheds skyld har politiet dog valgt at evakuere enkelte ejendomme.

Avisen sendte live fra Randbøl Hede fredag aften:

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

Den irske pub i turistby får bøde og sur smiley

Annonce