Annonce
Billund

Opdateret 21.15: De fleste flammer er nu slukket på heden - men efterslukning vil vare mange timer endnu

Randbøl Hede: Det meste af den voldsomme brand, der brød ud fredag middag på et areal på to gange fire kilometer på Randbøl Hede, er nu slukket. Et mindre område i det nordvestlige hjørne brænder dog stadig. Det oplyser Sydøstjyllands Politi til Vejle Amts Folkeblad.

Efterslukningen vil vare mange timer endnu, formentlig natten igennem og måske også dele af lørdagen. Brandfolkene bruger små sprøjter og branddaskere for at forhindre, at ilden blusser op igen, vicepolitiinspektør Mikkel Ross.

Han oplyser desuden, at det har været heldigt for slukningsarbejdet, at vinden er løjet af.

Den første melding til brandvæsnet indløb klokken 11.28, og politi og brandvæsen var hurtigt ude med en anmodning om, at borgere skal holde sig væk fra området.

Branden har så omfattende, at der ifølge beredskabsdirektør Jarl Vagn Hansen har været omkring 100 brandfolk til stede i området. Brandfolkene kommer fra brandstationerne Egtved, Billund, Vejle, Vejen, Fredericia og Give i gang med at slukke branden, men flere kommer stadig til, oplyser Jan Møller, vagthavende ved TrekantBrand.

Røgskyer fra branden har været så massive, at de kunne ses så langt væk som i Billund, Egtved og Vestbyen i Vejle. Politiet oplyste desuden fredag eftermiddag, at der blev sendt en helikopter i luften for at få et større overblik over branden.

Annonce
Massive røgskyer stiger til vejrs og kan ses i en radius af cirka 20 kilometer. Foto: Alex Hermann

Brandbælter skal inddæmme branden

Kort før klokken 19.30 gav politikommissær ved Sydøstjyllands Politi Jesper Knudsen en pressebriefing.

- Branden er stadig i gang, men bekæmpelsen af branden foreløber planmæssigt, oplyste han, og det lader altså til, at brandvæsenets hårde arbejde har båret frugt.

Brandfolkene arbejder fredag aften på at etablere brandbælter, som skal forhindre, at branden kan springe og altså sprede sig yderligere. Til det formål har brandfolkene rekvireret forskellige entreprenørmaskiner, så træer kan flyttes.

Amatørpilot Jakob Møller Hansen har taget billedet her, hvorfra man tydeligt kan se den kraftige røg fra hedebranden. Privatfoto: Jakob Møller Hansen

Nærmeste nabo er rystet

Branden er opstået i vejkanten lige overfor Frederikshåbvej 48, hvor Bente og Jørgen Rosenskjold bor. Og her er parret meget rystede over brandens udvikling.

- Det startede som en lille brand i vejkanten, og så har det bare bredt sig helt vildt. Vi har bare kunnet stå og se, hvor hurtigt det greb om sig. Jeg har aldrig set noget lignende. Det er simpelthen så uhyggeligt, så jeg dirrer i hele kroppen, fortæller Bente Rosenskjold.

Heldigvis har vinden ført ilden væk fra deres stråtækte hus, så de burde være uden for fare. Parret har dog alligevel for en sikkerheds skyld sat en vandspreder på taget, så de ikke risikerer, at en glød sætter ild i det.

De seneste ugers gode vejr har gjort, at heden er meget tør, så ilden har gode betingelser for at få godt fat. Bente Rosenskjold har en klar formodning om, at brandårsagen er et smidt cigaretskod.

- Jeg kan ikke se, hvad der ellers skulle kunne have startet ilden. Jeg kan blive så gal på sådan en idiot.

Ingen personer er kommet til skade og ingen bygninger pt. berørt, oplyser politiet. For en sikkerheds skyld har politiet dog valgt at evakuere enkelte ejendomme.

Avisen sendte live fra Randbøl Hede fredag aften:

Annonce
Forsiden netop nu
Vejen

Hovborg har fået sin egen øl

Leder For abonnenter

Det ligegyldige alternativ

De entrede dansk politik med kærlighed, dans og et dybfølt ønske om en anderledes måde at drive landet på. Alternativet stormede ind i Folketinget ved valget i 2015 og fik fem procent af stemmerne uden nogen anden dominerende slagplan end at gøre tingene på en alternativ måde. Leder Uffe Elbæk fandt det hele ganske "crazy", og på Nørrebro, hvor partiet fik næsten 18 procent af stemmerne og blev større end Socialdemokratiet, løftede man taget i ekstase og drømte om en ny verdensorden. I dag er festen slut. Et elendigt resultat til folketingsvalget i 2019 sendte partiet ned på tre procent af stemmerne, og man må konstatere, at partiet ingen varige aftryk har sat på dansk politik. Til trods for, at folketingsvalget i juni netop handlede om klima, der jo ellers er et af Alternativets mærkesager. Men dagsordenen er global og har ikke en snus med Alternativets indsats at gøre. Skulle man være i tvivl, kan man konsultere det såkaldte forståelsespapir, der er skrevet af regeringen Mette Frederiksen (S) og dens støttepartier Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten. Her er sat de mest ambitiøse - og måske også uopnåelige - klimamål i historien, men altså uden, at Alternativet har været involveret. Partiet, der om nogen snakkede klima og en ny samfundsindretning, har ikke sat det mindste fingeraftryk på den mest ambitiøse klimadagsorden nogensinde - stærkere bevis for parlamentarisk ligegyldighed findes næppe, og det er sigende, at man ikke har hørt et kvæk fra Alternativet, siden vælgerlussingen i juni. Partiet har i dets korte historie budt på utallige farverige indslag så som en ganske alternativ festkultur, alternativ medarbejderpleje, alternativ ansættelsespolitik i partiet, men alt sammen artigheder fra gemakkerne og ikke fra den politiske scene. Jovist, Alternativet har fået fjernet transseksuelle fra listen over psykisk syge og andre fornuftige ting, men det varige aftryk på dansk politik er det ikke blevet til, og bliver det heller næppe.

Tønder

Over 100 får måtte reddes fra vandmasser på mark

Annonce