Annonce
Aabenraa

Opdateret: Folketingskandidat frikendt for at stå bag falsk Facebook-profil

Det var på byrådsmødet 31. maj 2017, at løsgænger Kaare Solhøj Dahle lod bombens springe og fortalte, at han havde indgivet en politianmeldelse, der blandt andet omhandler freds- og æreskrænkelse, bagvaskelse og datatyveri. Han ville ikke sætte navn på, men kort tid efter kom det frem, at det var venstremanden og udvalgsformand Philip Tietje (til højre), der var den anklagede. Foto: Timo Battefeld
Det var ikke folketingskandidat Philip Tietje (V), der stod bag den falske Facebook-profil, som tidligere løsgænger i Aabenraa Byråd Kaare Solhøj Dahle følte sig chikaneret af. Afgørelse i civilt søgsmål frikender Tietje og sender regningen til Solhøj Dahle.

Aabenraa: Thi kendes for ret: Philip Tietje frifindes.

Det var den afgørende ordlyd i dommen, der onsdag klokken 12 blev afsagt i Retten i Sønderborg, hvor venstrepolitiker i Aabenraa Byråd Philip Tietje i en civil retssag stod over for et krav om, at han skulle anerkende, at han stod bag en falsk Facebook-profil ved navn "Jeppe Laursen".

Sagen var blevet bragt i retten af Tietjes tidligere byrådskollega, løsgænger Kaare Solhøj Dahle, der følte sig chikaneret af, at Laursen-profilen blandt andet havde sammenlignet ham med terroristen Anders Breivik og skrevet, at "han er sikkert både ond ved børn som dyr".

Anklagemyndigheden ved Syd- og Sønderjyllands Politi havde allerede tilbage i 2017 lukket efterforskningen i sagen, da en yngre mand tilstod, at det var ham, der havde misbrugt sin adgang til Tietje-familiens emails og oprettet profilen. Kaare Solhøj Dahle lod sig dog ikke overbevise om Tiejtes uskyld i sagen og valgte derfor sammen med sin advokat, Karoly Németh, at ty til et civilt søgsmål.

Annonce

Tietje overvejer anke

  • Philip Tietje overvejer, om han skal anke den del af dommen, der går på sagsomkostninger.
  • Kaare Solhøj Dahle er dømt til at betale Philip Tietje 36.629,98 kroner, men det rækker langt fra til at dække det, sagen kommer til at koste.
  • - Jeg har ganske vist en retshjælpsforsikring, men der er en selvrisiko, og rent principielt mener jeg ikke, det er rimeligt, at jeg først har været uberettiget anklaget i to og et halvt år og så bagefter får et økonomisk tab på det, forklarer Philip Tietje sine overvejelser.
  • Det er muligt kun at anke, hvis forskellen på byrettens dom og det opstillede krav er over 20.000 kroner.

Sort på hvidt

Onsdagens dom bragte naturligvis lettelse hos Philip Tietje. For selv om han hele vejen igennem har holdt fast i, at der ikke var hold i Kaare Solhøj Dahles anklager, har den over to år lange sag tæret på den 42-årige politiker og familien, ligesom han er sikker på, det har skadet hans nyligt overståede folketingsvalgkamp.

- Jeg mener fortsat, det er en grotesk sag, som burde være blevet afvist. Men når den nu ikke blev det, så er det her jo næsten bedre: At få en frifindelse sort på hvidt. Nu må vi sige, at det er fuldstændigt godtgjort, at jeg ikke havde noget med det at gøre, siger Philip Tietje om den 42 sider lange domsudskrift, hvor dommer Peter Ulrik Urskov lægger afgørende vægt på, at den ven af Tietje-familien, der tilstod at stå bag profilen, i februar i fjor blev kendt skyldig i udåden og fik en bøde på 5000 kroner.

Af politiets afhøring af ham, der også indgår i domsudskriften, fremgår det, at han oprettede profilen, efter at Kaare Solhøj Dahle havde blokeret ham på Facebook efter et par ophedede diskussioner, fordi han stod i klar opposition til det tidligere Dansk Folkeparti-medlems "fremmedfjendske holdninger", som han betegnede det i sin forklaring til politiet.

En tynd kop te

Mens Philip Tietje er tilfreds med sagens udfald, forholder det sig ikke overraskende anderledes i sagsøgers lejr. Kaare Solhøj Dahles advokat skulle ikke bruge mange minutter på at fælde sin dom over dommen.

- Det er den tyndeste kop te, jeg nogensinde har set. Min anbefaling til Kaare er helt klart, at den dom skal ankes, siger Karoly Németh, der ikke vil stoppe dér:

- Jeg mener, han samtidig skal anmelde Philip Tietje til politiet for falsk forklaring i retten. De forklaringer, Tietje har afgivet, er så forkerte - det kan vi teknisk bevise, mener jeg, forklarer advokaten, der dog ikke kan sige, hvad det ender med:

- Nej, det er min anbefaling, men det er jo Kaare, der skal afgøre, om han orker at fortsætte.

JydskeVestkysten har forsøgt at få en kommentar fra Kaare Solhøj Dahle, men han er ikke vendt tilbage på avisens henvendelser. Vælger han sammen med sin advokat at anke byrettens afgørelse til landsretten, skal det ske inden for to uger.

Kaare Solhøj Dahle, der ved valget i 2013 blev valgt ind for Dansk Folkeparti, men senere forlod partiet og blev løsgænger, er ikke længere medlem af Aabenraa Byråd. Han genopstillede ikke ved det seneste kommunalvalg i 2017. Arkivfoto: Claus Thorsted
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Kalmar-huse reddet fra konkurs

Leder For abonnenter

Godda' mand solcellelov

Lovgivningsdanmark har vundet endnu en sejr. Med et hidtil uset krav til bureaukrati og dokumentation er det lykkes at bremse stor set alle landets kommuner i at få oprettet solcelleanlæg i forbindelse med kommunale bygninger og derved bidrage til den grønne omstilling. Og tillykke med det. For grundet en i særklasse ubegrundet og uigennemskuelig lovgivningsjungle er det nemlig lykkes at gøre kommunale solcelleanlæg til egentlige forsyningsvirksomheder med deraf følgende krav til selvstændige bestyrelser, regnskabsaflæggelse og meget andet af det, som i stigende grad DJØF'iserer denne nation. Alt sammen krav, der æder gevinsten ved og idéen med disse anlæg. Resultat: Flere steder er eksisterende kommunale solcelleanlæg lukket ned, ligesom planer om anlæg er droppet. Lige så uigennemskueligt er det, hvorfor så regionernes sygehuse, der jo er akkurat lige så offentlige, er fritaget for dette nonsens, og ingen kan give en bare nogenlunde gangbar forklaring. Begrundelserne er det rene volapyk og et eksempel på, hvad der sker, når lovgivningsmaskinen snurrer, uden at nogen griber ind med brugen af deres sunde fornuft. Lad os håbe, at den for tiden ganske tavse klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) også ser dette som en vanvittig indretning, i hvert fald ligger der lige til højrebenet her serveret en sag, som man skal være godt dum for ikke at spark i mål. Især når man skal være instrumental i en regeringssatsning, som ingen har bare den fjerneste idé om hvad ender med at koste. Sådan er det nemlig med det fromme ønske om at reducere nationens menneskeskabte CO2-udledning med 70 procent i forhold til 1990-niveau inden 2030. Man ved end ikke, om det overhovedet kan lade sig gøre, men man ved, at det bliver utroligt dyrt. Her står vi med en sag, der, som megen anden klimasnak, ikke er fugle på taget, men miljøgevinster lagt lige i hånden på Dan Jørgensen, hvis han ellers vil tage imod dem. Lad os få fjernet disse bureaukratiske forhindringer - hellere i dag end i morgen.

Kolding

Genoptager omdiskuteret samarbejde: Konsulenter på resultatløn skal igen finde besparelser på udsatte borgere

Annonce