Annonce
Esbjerg

Opera: Jørn Pedersen har den gamle gnavpot i sig

Operasanger Jørn Pedersen trækker på en lang karrieres erfaringer i arbejdet med at skabe "Rester af et Bryllup". Her får Mozarts sædvanlige gemmelege og forviklinger et tvist med de aktuelle afstandskrav og afspritning. Pressefoto
En coronaramt udgave af "Figaros Bryllup" er en del af programmet i den festival, som  Den Ny Opera afvikler fra den 21. til den 30. august med Musikhuset Esbjerg som omdrejningspunkt.
Annonce

Esbjerg: Han spritter af. Han holder afstand. Men han afholder sig ikke fra at skabe musikteater, selv om coronaen er kommet på tværs.

Jørn Pedersen er operasanger langt ind i sjælen, og lige nu har han travlt med "Rester af et Bryllup" på Den Ny Opera i Esbjerg.

I denne virusramte udgave af "Figaros bryllup" har han flere roller. Dels spiller han den vrisne læge Bartolo. Dels er han medinstruktør på "bryllupsresterne", som han også har skrevet manuskript til sammen med operakompagniets souschef, Jakob Næslund.

Det er blevet til Mozart med målebånd, så der er passende distance mellem de elskende, og hygiejnisk humor med hilsner til statsministerens nedlukning af samfundet. For Jørn Pedersen er det nemlig vigtigt at agere i tiden. Og han ser ingen grund til blot at sætte sig ned og vente på vaccinen.

Annonce

Skolens frækkeste

Selv om opgaven i Esbjerg denne gang blev indledt med en coronatest, kommer Jørn Pedersen gerne.

- Den Ny Opera er Danmarks bedste arbejdsplads, mener han.

Og han ved, hvad han taler om, for han har optrådt her adskillige gange, blandt andet i titelrollen i "Don Juan" og greven i "Figaros bryllup", og han kender det lille kompagnis evne til at overvinde udfordringer.

- De her mennesker kan ikke slås ihjel, siger han.

Han voksede op i Vejle og derefter Aarhus. I Smilets By kunne hans klasse alle de danske sange. Imidlertid gik karriereplanen i første omgang i en helt anden retning.

- Jeg var den dygtigste på skolen. Og den frækkeste. Jeg kom på gymnasiet, fik et godt snit og tænkte: "Gud, nu kan jeg komme på Tandlægehøjskolen!", husker Jørn Pedersen.

Efter et års tid flyttede fokus dog fra caries til kantater.

En tur i Den Jyske Opera blev en åbenbaring, og hans liv blev fyldt med musik. Så rigeligt endda med hustruen Lilli Jønchs engagement i Det Kongelige Operakor og parrets tre børn, der alle – helt eller delvist – beskæftiger sig med sang.

- Jeg har ellers prøvet at "redde" dem fra at synge, så jeg kunne slippe for det med, at "nu er der snart premiere…" og "bare de nu ikke bliver syge!" Det er en hård branche, hvor man er sent færdig med at være uddannet og tidligt færdig med karrieren. Men hvis man skal – så skal man, siger Pedersen.

Annonce

Man ser brudfladerne

Som far og mand og menneske genkender den 64-årige baryton følelserne i de figurer, han spiller. I "Rester af et Bryllup" træder han da også nemt ind i rollen som Bartolo - en gammel gnavpot.

Hans stemme er lige så mørk som hans syn på verden, og den private Pedersen synes også, der er plads til forbedring. For eksempel er han ikke begejstret for nutidens lemfældige omgang med det danske sprog.

- Jeg får altid at vide, at jeg er de roller, jeg spiller. Og jeg er jo gammel, siger han med et grin. For han ved, at der ligger megen god komik i sådan en type, der holder på formerne, siger han.

Jørn Pedersen bruger for tiden sin alder og erfaring til at spritte gode gamle Mozart af, så publikum får en forrygende corona-udgave af "Figaros bryllup".

- Grundstenene er den originale musik og relationerne mellem personerne. Det bliver lidt som Koldinghus, hvor man har resterne stående og har bygget rundt om, så man kan se brudfladerne, siger Jørn Pedersen.

Festival

"Rester af et bryllup” opføres i Musikhuset Esbjerg den 21. og 23. august klokken 19.30.

Forestillingerne indgår i ”Festival”, som foregår fra den 21. til den 30. august og byder på 15 forskellige arrangementer centreret omkring Musikhuset Esbjerg men også med afstikkere til andre lokationer.

Billetter og partoutkort købes via Den Ny Operas hjemmeside

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Haderslev

Lille Bent blev reddet mange gange - selv havde han kun ét ønske: - Bare, jeg dog snart må dø, så jeg kan være sammen med min mor!

Annonce