x
Annonce
Vejen

Opfinder fra Gjerndrup giver krisebidrag

Daniel Johansen håber, at et håndfrit dørhåndtag, som han selv har udviklet på, kan minimere smitterisiko. Han stiller det tekniske forarbejde gratis til rådighed.

Gjerndrup: Den 21-årige opfinder Daniel Johansen har fart på. Til daglig studerer han til maskiningeniør, og ved siden af studiet har han både egen nystartet konsulentvirksomhed og en generel interesse i at finde på nyt. Han er vokset op i Gjerndrup, men bor nu i Aalborg, hvorfra hans nyeste idé har taget form.

Konkret har han udviklet på en idé til at lave en døråbner, hvor man i stedet for at bruge hånden lægger sin arm på langs af en slags skinne og presser ned. Dermed er man fri for at røre ved håndtaget, som mange inklusiv ham selv ikke er så glade for i øjeblikket.

- Jeg er ikke den første i verden til at lave et lignende produkt, men jeg vil mene, at min er noget lettere at printe, og så er den nem at montere, siger Daniel Johansen, som havde et par studiekammerater med på sidelinjen til at sparre med.

Annonce

Virusfakta fra myndighederne

Statens Serum Institut, som hører under Sundheds- og Ældreministeriet, er tydeligt kommunikerende i sin vurdering omkring smitterisiko ved blandt andet dørhåndtag, for som det fremgår af instituttets hjemmeside:

"COVID-19 smitter gennem små dråber fra hoste, nys og lignende. Virus spredes derfor ved direkte kontakt imellem mennesker og ved, at det sætter sig på overflader, som vi rører ved med hænderne, fx dørhåndtag, telefoner og tilbehør til computeren såsom mus og tastatur".

Gratis for alle

Ideen til at udvikle sin egen model kom i sidste uge som direkte konsekvens af coronakrisen og en tanke om at gøre noget.

Der er således ikke tale om et kommercielt forretningskoncept, da han har stillet sine modelfiler gratis til rådighed for folk, så alle i princippet selv kan printe produktet, hvis de vel at mærke har adgang til en 3D-printer.

- Jeg vil gerne være med til at bidrage med et eller andet i denne krisetid og håber, at nogen kan få glæde af det her, selvom jeg ikke er ekspert i smittespredning, men i stedet har faglighed i at designe mekaniske komponenter, siger han.

På nuværende tidspunkt har han inklusiv prototyper selv tre af sine håndfri dørhåndtag hjemme hos sig selv, hvoraf de to allerede er monteret.

- Jeg vil ikke afvise, at jeg laver nye versioner fremadrettet, men jeg forventer, at konceptet forbliver nogenlunde det samme, siger han.

Tekniknørd fra barnsben

Efter eget udsagn har Daniel Johansen lige siden barndommen i Gjerndrup været teknisk interesseret og har gennem årene fundet kreative løsninger på forskellige ting.

I de seneste år har han blandt andet hjulpet Julie Bloch Lauridsen, som stammer fra samme område i Vejen Kommune, med at designe nogle af tidlige prototyper på de spisepinde, som hun senere viste frem i tv-programmet "Løvens Hule".

Han elsker med andre ord iværksætteri, som da også er grunden til, at han for ganske nylig stiftede sin egen virksomhed "Engisine" ved siden af studiet, hvor han på lidt længere sigt håber at kunne formidle kontakten mellem virksomheder og ingeniørstuderende, som kan løse tekniske problemer for dem.

Hvad angår den håndfri døråbner, har han udviklet på en brugerdefineret udgave, så man ud fra de præcise håndtagsmål kan lave en model, som passer perfekt, men der er også en såkaldt 'universaludgave', der ifølge opfinderen vil gå an i de fleste tilfælde.

- Folk kan printe lige så mange, de vil, og jeg vil gerne hjælpe eller henvise til andre, siger Daniel Johansen, som trods sin unge alder er på sit 6. af 7 semestre på sin ingeniøruddannelse i Aalborg.

Link til en illustration af Daniel Johansens døråbner: https://www.youtube.com/watch?v=7daibxosB5I&feature=youtu.be

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Annonce