Annonce
Indland

Opfordring til Mette F.: Put børneområdet i Statsministeriet

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
S-formand Mette Frederiksen vil være børnenes statsminister, og det forpligter, mener organisationer.

Børneområdet bør forankres i Statsministeriet, så den kommende statsminister Mette Frederiksen (S) viser, at hun tager området alvorligt, mener børneorganisationer.

S-formanden vil være børnenes statsminister, har hun gentagne gange sagt, Og ifølge Børns Vilkår bør hun derfor forankre børneområdet under Statsministeriet - ikke i et børneministerium eksempelvis.

Også Børnerådet fraråder at placere børneområdet i et børneministerium. Børneområdet skal placeres i et ministerium med magt, lyder det fra formand Mette With Hagensen.

- Børneområdet skal ligge i et ministerium med magt og beføjelser til at sikre et tværministerielt fokus på børn, så børneperspektivet tænkes ind i al lovgivning, siger hun.

- Det kan være en mulighed i det nye statsministerium. Vi fraråder på det kraftigste et selvstændigt børneministerium, da det vil sætte børneområdet ud på sidelinjen, siger Mette With Hagensen.

Sent tirsdag aften blev rød blok enige om en politisk aftale. Den vil gøre Mette Frederiksen til statsminister.

Aftalen betyder blandt andet, at børnene kommer ud af Udrejsecenter Sjælsmark. Og at den kommende S-regering vil sikre minimumsnormeringer. Detaljerne er dog endnu ukendte.

Direktør Rasmus Kjeldahl fra Børns Vilkår mener, at det er Mette Frederiksen, der skal sidde ved bordenden, når der skal ske noget på børneområdet fremover.

- Det er et historisk og nødvendigt fremskridt, at børn får så fremtrædende en plads i dansk politik. Den nye regering går efter, at Danmark skal være verdens bedste land at være barn i.

- Det er det, vi kæmper for hver eneste dag i Børns Vilkår. Regeringen vil fremlægge en ambitiøs børneplan. Vi ved, hvad den skal indeholde, siger han.

I øjeblikket er børneområdet forankret under Børne- og Socialministeriet. Men et ministerium i en sådan størrelse har intet at skyde med, ingen penge, mener Kjeldahl.

Både Børns Vilkår og Børnerådet mener, at det er afgørende med et tværministerielt fokus på børnene, og at Mette Frederiksen er tovholderen.

Det vides endnu ikke, hvordan Mette Frederiksen vil sammensætte sit ministerhold. Eller hvilke ministerier der kommer i S-regeringen.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Fødevarekontrol: For gammel frugt koster Brugsen i Bramming bøde på 30.000 kroner

Leder For abonnenter

JV mener: Udskriv en dosis sund fornuft i en fart

Udeblivelser er et regulært problem i sundsvæsenet. Fordi det er spild af de trængte velfærdsressourcer, når både højt specialiseret personale og dyrt udstyr må vente forgæves på en patient, der ikke dukker op på det afsatte tidspunkt. Derfor er det helt og aldeles håbløst, at et ufleksibelt system tidligere på året betød, at en succes på Kolding Sygehus måtte lægges i graven. Succesen var et forsøg, der gav patienter med en henvisning mulighed for selv at booke en tid til skanning fremfor blot at få stukket systemets tid ud. Forsøget fik antallet af udeblivelser til at falde fra i gennemsnit 14 om ugen til fire. Det viste sig nemlig, at fleksibiliteten betalte sig. At det for patienterne gjorde en forskel. Helt banalt i form af muligheden for at kunne booke en tid, som passede ind med øvrige gøremål. Og sikkert også i form af øget ansvarlighed. En tid, man selv har booket, er svær at udeblive fra. Et sådant forsøg skulle selvfølgelig ikke bare fortsætte, men bredes ud. Ikke bare til andre afdelinger på Kolding Sygehus, men på alle sygehuse. Skulle man tro. Men sundhedsloven er firkantet, og den foreskriver, at patienter skal have en konkret tid i hånden tre dage efter henvisningen. Altså levner loven ikke plads til patientens egen booking. Derfor døde forsøget. Trods et resultat, der uomtvisteligt var positivt for både patienter og sundhedsvæsen. Region Syddanmark skubber på for at få lov til at genoptage forsøget. Ros for det. Forsøget er i sin essens et eksempel på et sundhedsvæsen, der er til for borgerne og ikke det omvendte. Det bør derfor være en formsag for Sundheds- og Ældreministeriet at finde en gangbar vej gennem egne regler og bureaukrati, så patienterne igen kan tages med i planlægningen. Sundhedsloven sikrer vigtige patientrettigheder. Det er godt, og historien viser, at det er nødvendigt. Men det er et sygt sundhedsvæsen, der kvæler gode tiltag i et stift bureaukrati. Må sundhedsministeren reagere hurtigt: Der er brug for en dosis sund fornuft i en fart.

Annonce