Annonce
Udland

Opgør om en hanes galen splitter Frankrig

Xavier Leoty/Ritzau Scanpix
Opsigtsvækkende retssag om støjende hane er afgjort til fordel for hanen, som ikke skal gøres tavs.

En fransk domstol har torsdag afgjort, at en støjende hane ved navn Maurice kan blive ved med at gale ved daggry, selv om naboer har klaget meget kraftigt over den.

Så kraftigt, at det er blevet en opsigtsvækkende retssag, hvor by og land har stået over for hinanden i retten.

En af hanens ejere, Corinne Fesseau, siger, at en domstol i Rochefort i det vestlige Frankrig har afvist krav fra naboer om, at Maurice gøres tavs.

- I dag har Maurice vundet et slag for hele Frankrig, siger Fesseau, som skal modtage 1000 euro i godtgørelse fra den nabo, som har rejst sagen.

Den fire år gamle hane hører til et landbrug på den lille ø Oleron ud for den franske atlanterhavskyst.

Her har dens galen irriteret naboen Jean-Louis Biron, som er kommet fra byen og har købt en fritidsbolig ved siden af Maurices ejere.

Den retssag, som han har rejst, har blotlagt langvarige og dybe spændinger mellem franskmænd, der bor i byerne, men søger ud på landet i fritiden eller permanent uden at kunne klare realiteter som larm og lugte fra dyr.

Der har været ført lignende retssager om køer og kirkeklokker, men ingen af dem har vakt så stor opmærksomhed som hanen Maurice, hvis ejere blandt andet har modtaget støttebreve fra USA.

Borgmesteren på Oleron, Christophe Sueur, har hele tiden støttet Maurices ejere.

- I dag er det hanen, men hvad bliver det næste? Måger? Lyden af vinden? Vores dialekt, sagde han tidligere om sagen.

- Der er tale om topmålt intolerance. Man må acceptere de lokale traditioner, sagde han.

Konflikten mellem land- og byboere er blevet ekstra synlig i forbindelse med De Gule Veste, som i november indledte regeringsfjendtlige protester i store dele af landet.

I denne uge indledtes endnu en retssag, hvor en andeavler i regionen Landes er blevet sagsøgt af en nytilkommen nabo, der har klaget over skræppende ænder og gæs i hendes baghave.

Andeavleren har modtaget tusindvis af støtteerklæringer.

- Flere og flere mennesker flytter til landområderne - ikke for at arbejde med landbrug, men for at bo. Alle forsøger at kæmpe for deres territorium, fastslår geografen Jean-Louis Yengue på universitetet i Poitiers.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Covid 19: Lad os nu bare få ro på

I Italien er syv personer døde af covid 19 også kaldet coronavirus. Omkring 300 er smittet. Også i Storbritannien er der smittede og så at sige på vores dørtrin er der mistanke om et tilfælde i Hamborg. På Tenerife er danskere i isolation på et hotel, efter en italiensk gæst åbenbart har bragt smitten med sig.På den baggrund er det sandsynligt, at smitten kan nå os. Er det en alvorlig situation? Ja, bestemt. Men der er ikke tale om en katastrofe.Det indtryk kunne nemt opstå, hvis man kaster et blik på børserne. De danske aktier har haft de største kurstab i årevis. På de internationale børser er billedet det samme.Kursfaldene er ikke noget bevis på faren fra covid 19, men bekræfter blot, at Mogens Lykketoft havde ret, da han i sin tid og med noget grovere ord konstaterede, at finanssektoren var befolket af sensitive sjæle.Covid 19 er en ny sygdom. Derfor har vi ikke noget naturligt immunforsvar, ligesom det foreløbig kun er en påstand, at Kina skulle have udviklet en vaccine.Men med alle disse forbehold er coronavirus slet og ret influenza. Den sygdom er bestemt ikke til at spøge med. Således døde godt 1600 danske af influenza i sæsonen 2017/2018.For hver af disse afdøde og deres pårørende var der tale om en tragedie. Men influenzadødsfaldene har vi år efter år, uden det udløser panik endsige styrtdyk på børserne.En angstprovokerende kendsgerning er, at vi alle på et tidspunkt skal dø. Den gode nyhed er, at der kun er ringe sandsynlighed for, at coronavirus koster os livet.I sygdommens epicenter, Kina, er omkring 80.000 med sikkerhed smittet, og knap 3000 dødsfald er officielt registreret. Det svarer til en dødelighed med rigtig mange nuller på førstepladsen i procenten af døde i forhold til Kinas enorme befolkning på næsten 1,4 milliarder mennesker. Selv hvis mørketallet i antallet af døde er tre, fire eller endog ti gange højere, er regnestykket det samme.Det er således ikke den sorte død, der hærger. Lad os være vagtsomme, men ikke paniske.

Annonce