Annonce
Varde

Opgave til 11 millioner: Jens Kristian er gået i gang med at lægge åen tilbage i 100 år gamle folder

Jens Kristian Bjerg ved én af to gravemaskiner, som har fast arbejde de kommende to år. Foto: Morten Nielsen
Det ligner en grøft, men er en å. Eller måske snarere var en å. Men om et par år genopstår 100 år gamle Holme Å i sine gamle sving.
Annonce

Nordenskov/Varde: Om et par år er der frit løb i ferskvand fra Vadehavet til området øst for Hovborg. Det er den for mange nok lidt ukendte Holme Å, der fra og med torsdag gennemgår en omfattende naturgenopretning, der blandt andet betyder nedlæggelse af en vandspærre, Hostrup Stemmeværk.

Dermed bliver der frit løb gennem både Varde og Vejen kommuner.


Arbejdet skal udføres med to gravemaskiner

Jens Kristian Bjerg, entreprenør


Det er 12 kilometer af Holme Å, der genetableres. Det er 100 år siden, at åen blev sløjfet, og vandet blev ledt i den kunstige Holme Å Kanal, som leverede vand til vandkraftværket ved Karlsgårde Sø. Elværket blev taget i brug i 1921.  Praktisk talt alt vandet fra blandt andet Holme Å gik til elproduktionen, og den sløjfede Holme Å har da også nærmest karakter af en grøft i dag på strækningen fra Hostrup Stemmeværk til udløbet i Varde Å. For Holme Å er en del af Varde Å-systemet.

Den ligner en grøft. Men det er den gamle Holme Å, som Preben Friis-Hauge har bevæget sig ud i. Foto: Morten Nielsen

Torsdag gik en gravemaskine i gang med at genetablerere det oprindelige forløb i de 100 år gamle åsving. Den nedlagte å skal udvides fra én meter til fem meters bredde.

Gravearbejdet er en opgave, som Nr. Nebel Entreprenørforretning med Jens Kristan Bjerg som ejer, har vundet i en licitation. Nr. Nebel Entreprenørforretning fik opgaven med et bud på små 11,5 millioner kroner.

- Arbejdet skal udføres med to gravemaskiner, siger Jens Kristian Bjerg.

Her er strækningen, som skal genoprettes - 12 km. Google Maps

- Det er ikke den allerstørste opgave, vi har haft, oplyser entreprenøren.

Men der er altså arbejde i et par år. Der er to år til at genetablere den 12 kilometer lange åstrækning. Arbejdet ventes at være gennemført omkring 2022/2023. Nr. Nebel Entreprenørforretning vurderer, at det kan arbejdes hele vinteren. Moderate frostgrader er ingen hindring.

Annonce

Lokal opgave glæder politiker

Det glæder Preben Friis-Hauge (V), formand for plan- og teknik i Varde Kommune, at den store opgave gik til et lokalt firma. Det skete blandt andet gennem en prækvalifikation af firmaer - blandt andre lokale fra Varde Kommune.

Preben Friis-Hauge glæder sig også over, at fiskene snart har frit løb op i et vidt forgrenet å-system, Varde Å til Grindsted og Holme Å til øst for Hovborg. Det forventes, at laksebestanden vil nyde godt af genopretningen. Alene i den del af Varde Å Systemet, der hedder Holme Å, bliver der fri bane for fiskene på en 40 kilometer lang strækning. Der bliver også genetableret gamle enge, som oversvømmes, når åen løber over.

Jan Pedersen er specialist i vandløb og går forrest langs Holme Å Kanal, som snart ikke aftager vandet længere. Foto: Morten Nielsen

Den samlede pris på naturgenopretningen ventes at blive på 27,5 millioner kroner. Preben Friis-Hauge er også glad for, at Varde Kommune skal betale ret beskedne 7,5 millioner kroner til genopretningen. Han tilskriver et effektivt arbejde af fagleder Jan Pedersen, som har medvirket til, at pengene også er rejst udefra.

Aage V. Jensen Naturfond bidrager med 7,5 millioner kroner, Den Danske Naturfond med 7,5 millioner kroner og Norlys med fem millioner kroner.

Mange vandringsfolk kender området

  • Er du naturvandrer, så er der chancer for, at du kender Holme Å's forløb.
  • Det er nemlig en del af Kyst til Kyst-stien fra Blåvand til Vejle via Varde.
  • En del af strækningen på vandrestien går langs den nedlagte Holme Å, men i fremtiden får vandrerne altså udsigt til mere vand.
Første spadestik. Torsdag formiddag gik arbejdet i gang. Foto: Morten Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live: En typisk minkavler får udbetalt over 11 millioner kroner - se tallene her

Kolding

Regionsrådet siger nej til ønske fra Kolding-gymnasium: Vil ikke lave lokale regler for fordeling af elever

Annonce