Annonce
Aabenraa

Ophold på pause: Børn på Julemærkehjemmet følger med i to hjemmeskoler

Alle børn fra Julemærkehjemmet Fjordmark i Kollund er hjemsendt. Men de er i daglig kontakt med medarbejdere, undervisere og pædagoger. Det betyder, at børnene følger med i to hjemmeskoler. Foto: Julemærkehjemmene
Corona har sat børns ophold på Julemærkehjemmet på pause. Ingen kommer dog til at miste noget af forløbet - det er bare skubbet til senere, påpeger forstander på Fjordmark i Kollund. I mellemtiden følger eleverne med i to hjemmeskoler.
Annonce

Kollund: Der er lidt stille på Julemærkehjemmet Fjordmark i Kollund for tiden. Som følge af regeringens nedlukning af skoler og uddannelsesinstitutioner er samtlige børn sendt hjem for at minimere risikoen for corona-smitte.

- Da der blev meldt ud, at vi ikke kunne åbne igen, orienterede vi samtlige 80-90 børn, der står på venteliste, eller som skal have ophold på et eller andet tidspunkt, at lige nu trykker vi på pauseknappen, fortæller Julemærkehjemmets forstander Lasse Balsgaard.

Efter juleferien skulle der starte ti nye børn – de nåede end ikke at tage hul på deres forløb.

- Samtidig havde vi så 20 børn og familier, som var godt i gang med deres ophold – og de havde alle glædet sig til at komme tilbage, tilføjer Lasse Balsgaard.

Annonce

Ingen mister noget

Alle børn får dog deres forløb, siger forstanderen.

- Det er vigtigt at pointere, at alle de børn, der har været i gang med et forløb hos os, får skubbet deres ophold. Der er med andre ord ingen, der kommer til at miste nogle uger. Det var en beslutning, vi tog ret hurtigt – også med de erfaringer, vi havde fra første nedlukning.

Lasse Balsgaard kan godt følge strategien med, at nedlukningen er forlænget.

- Men for vore børn bliver det et hak i tuden, hver gang den forlænges, fordi de glæder sig til at komme ned til deres kammerater.

Han medgiver, at situationen langtfra er optimal. Børnene er nemlig presset fra to sider.

- For det var spørgsmålet, om de skulle følge hjemmeskolens undervisning, eller om de skulle følge Julemærkehjemmets skole, forklarer Lasse Balsgaard.

Annonce

Hjælp til trivsel

Han kan dog glæde sig over, at langt de fleste børn følger både hjemmeskolen i deres hjemby og Fjordmarks hjemmeskole. Det er lidt hårdt, men det fortæller noget om det engagement, som Fjordmarks elever lægger i deres ophold, mener forstanderen.

- Vi er i daglig kontakt med eleverne og prøver at hjælpe dem så meget som muligt. Enten via Teams, en lukket facebook-gruppe eller per telefon. Når de er hos os fysisk, kan vi skabe en stabilitet og en struktur, så de kommer tilbage i trivsel. Det prøver vi at gøre på afstand – det er ikke en supernem opgave. Men vi hjælper dem med at strukturere hverdagen, vi giver dem gode råd, opfordrer til sjove lege eller aktiviteter, som de kan lave med deres forældre. Noget af det, de skulle have lavet, hvis de havde været her, det prøver vi at støtte dem i derhjemme, siger han.

I det hele taget gælder det om at tænke kreativt, mener Lasse Balsgaard. Én gang om ugen inviterer aktivitetspædagog Anders Schmidt for eksempel til online-motion, og hver fredag tager køkkenleder Tina Larsen eleverne med på et virtuelt kokke-kursus, hvor hun dirigerer deltagerne gennem en opskrift, eleverne nemt kan lave derhjemme i familiernes egne køkkener.

Annonce

Forældre i afmagt

Kurset får rigtigt meget ros. Ikke kun fra eleverne - men fordi det foregår i en åben facebook-gruppe, er der også andre, der følger med og nyder godt af opskrifterne på en lækker salat eller en nem omelet.

Julemærkehjemmet holder desuden hånd i hanke med forældrene. Også den kontakt foregår online, fortæller Lasse Balsgaard:

- Forældrene er lige så meget i afmagt over, at de har hjemmearbejdsplads. Så mødes vi online. Forældrene har tilkendegivet, at disse møder er meget nyttige – de ved, at de har os i baghånden som sparringspartnere.


Men for vore børn bliver det et hak i tuden, hver gang den forlænges, fordi de glæder sig til at komme ned til deres kammerater

Lasse Balsgaard, forstander Julemærkehjemmet Fjordmark i Kollund


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg

Vejen til en normal hverdag: Her får du de to stik mod covid-19

Danmark

Overlæge: Jeg har aldrig set en så langvarigt kritisk syg patient på intensiv som Flemming

Annonce