Annonce
Regionalt

Opkald om sæler fordobles i efterårsferien

Blot fordi sælerne ligger alene er det ikke ensbetydende med, at de er i nød.
Antallet af opkald til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 stiger altid markant i ferierne. Specielt sæler som opholder sig alene på stranden, giver anledning til mange opkald, men sælerne er sjældent i nød, bare fordi de er alene.
Annonce

I skolernes ferie har danskerne ofte tid til at gå lange ture på stranden. Det resulterer i travlhed ved Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812, da bekymrede borgere ringer ind, når de har set sæler ligge alene på stranden.

I uge 42 sidste år var der 82 henvendelser om sæler. Til sammenligning var der i uge 41 sidste år 42 henvendelser og i uge 43 35 henvendelser. Der sker altså typisk en fordobling af henvendelser om sæler i skolernes ferier. Dyrenes Beskyttelses oplevede det samme i 2018 og 2017.

- Det er tydeligt at mærke på telefonerne, når skolerne har ferie. Så har folk tid til at gå en tur på stranden, og her spotter de ofte sæler. Når sælerne ligger helt alene midt på stranden tror mange mennesker, at de er i nød, eftersom de er endt der helt alene. Hvis man ser en sæl, er det vigtigste at holde god afstand, da sæler er vilde dyr, der finder det truende, hvis et menneske nærmer sig, siger Camilla Jensen, der er leder af Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812, i en pressemeddelelse.

Ofte er sælerne slet ikke i nød, når de ligger alene.

- Når sælerne har brug for at hvile sig, kommer de op og lægger sig på stranden, på havnen eller på nogle sten. Sæler opholder sig ikke i havet hele tiden, forklarer Camilla Jensen.

Annonce

Ring hvis sælen har skader

De fleste opkald kommer fra danskere der er bekymrede for sæler, når de ligger alene på stranden.

- Når folk ringer ind om sæler, starter vi altid med at forklare dem, at det er helt normalt for sæler at hvile sig på land. Selvfølgelig er der tilfælde, hvor der er noget galt med sælen, men vi oplever, at i langt de fleste sager har sælen det fint, siger Camilla Jensen.

Der er nogle tegn, som er gode at kigge efter, hvis man ser en sæl ligge alene. Det er tydelige sår, skader, eller om den er meget tynd og afkræftet.

Hvis det er tilfældet er det vigtigt at ringe 1812, så vagtcentralen kan vejlede ud fra sælens tilstand. Hvis det vurderes, at sælen har brug for hjælp, tager Dyrenes Beskyttelse kontakt til Naturstyrelsens vildtkonsulenter, som endeligt beslutter, hvad der skal ske med sælen. Er man i tvivl skal man altid ringe 1812 for at få vejledning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Peter Madsens flugtforsøg: Truede med bombeattrap og hoppede ind i hvid varevogn

Varde

Så er det nu: Syv dage til Rema åbner

Indland

Fængselsansattes formand venter Madsen flyttet til nyt fængsel: Enner Mark og Nyborg er i spil

Annonce