Annonce
Tønder

Opklaret: Fejl i flere kloakker udløste ulækker oversvømmelse

Sådan så der ud flere steder langs Engeriis i august, efter at et skybrud havde fået kloakkerne til at løbe over. Privatfoto
Efter et skybrud i august sidste år løb kloakkerne ved Engeriis i Agerskov over. Nu er fejlen fundet.

AGERSKOV: I august sidste år var borgerne i Agerskov i oprør. Efter et voldsomt skybrud flød det i området omkring Engeriis med kloakvand.

- Det lugtede ikke bare, det stank, sagde den lokale Spar-købmand Sonja Rosenfeldt Petersen, efter at hun forinden havde lagt et harmdirrende opslag på Facebook. Det var nemlig ikke første gang, at der var problemer med ulækre oversvømmelser i netop det område.

Tønder Forsyning rykkede ud og fik lige netop spulet og ryddet op, inden netop Engeriis og andre gader i Agerskov lagde asfalt til et stort cykelløb. Da det var overstået, gik forsyningen i gang med at undersøge, hvad der er galt.

Agerskov var blevet seperat-kloakeret tilbage i 2010/11, og dermed burde regnvand og spildevand ikke længere løbe gennem samme system. Men det gjorde det.

Annonce

Skybrud

Skybruddet, der fik kloakkerne til at løbe over i august i Agerskov, var voldsomt. Tønder Forsynings egne målinger viste, at der faldt 24 millimeter regn på 21 minutter.

Som tommelfingerregel gælder, at der er tale om skybrud, når der falder 15 millimeter på 30 minutter.

Frist til 1. marts

I forbindelse med undersøgelsen, der blev gennemført med specialkameraer, blev hele kloaksystemet gennemlyst. Her kom det frem, at der 21 husstande i området, der skal have udbedret deres private kloaksystem, så der ikke længere løber regnvand i den kloakledning, der udelukkende er beregnet til sanitært spildevand.

- Ledningen til sanitært spildevand har ikke kapacitet til at lede regnvand bort, derfor sker der overløb til terræn, når der er fejlkoblinger, fremgår det af den redegørelse, som Tønder Forsyning har sendt til teknik- og miljøudvalget.

Heraf fremgår også, at det ikke kun er de private husejere, der var årsag til de ildelugtende problemer.

Undersøgelsen viste nemlig også, at der var fejl i Tønder Forsynings- og i kommunens ledningssystemer. Disse fejl er ved at blive rettet.

Samtidig har også de berørte husejere fået frist til henholdsvis 1. februar og 1. marts til at udføre de reparationer, som de er blevet pålagt.

Flere steder

Af redegørelsen overfor teknik- og miljøudvalget fremgår endvidere, at det ikke kun er i Agerskov, at Tønder Kommune/Tønder Forsyning arbejder med at få orden i spildevandsforholdene.

I både Bredebro, Højer og Arrild er en række husejere blevet kontaktet med pålæg om at få rettet kloakkerne på deres egen grund. Borgere i Brøns og Skærbæk kan forvente at blive kontaktet først i det nye år med en tilsvarende opfordring.

Ifølge direktør Ditte Lundgaard Jakobsen vides det ikke, hvor længe siden det er, at de 21 husstande i første omgang fik lavet kloakeringen, der altså er fejlbehæftet. Derfor er det heller ikke til at sige, om det er den enkelte husejer eller kloakmesteren, som har lavet arbejdet, der skal betale for den fejlagtige separering af regn- og spildevand.

Undersøgelsen af kloaknettet omkring Engeriis blev i august gennemført med specialudstyr. Undersøgelsen påviste en del fejl. Foto: Tønder Forsyning
Toiletpapir og andre efterladenskaber. Sådan så der ud flere steder langs Engeriis i august, efter at et skybrud havde fået kloakkerne til at løbe over. Privatfoto
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Sønderborg

Evakuerede beboere kunne vende tilbage efter natlig indsats: Svajende skorsten på 40 meter er revet ned

Annonce