Annonce
Haderslev

Oplev hjorten Cæsar brøle i skumringen

Kronhjorten Cæsar er lige nu i gang med at samle kronhinderne i Haderslev Dyrepark. PR-foto

Haderslev: Naturstyrelsen Sønderjylland er klar med en brunsttur i Haderslev Dyrehave mandag 23. september kl. 18.30 i selskab med naturvejleder Jens-Jakob Fristed Sørensen og skovfoged Hans-Jørgen Ellemand.

På turen kan man blive klogere på brunstsæsonen hos kronvildtet, der lige nu i gang og kun varer cirka 3-4 uger. I denne periode skal alle kronhinderne (kronvildt-hundyrene) parres af pladshjorten (den stærkeste han). Det foregår ved, at kronhinderne kommer i brunst, og udsender en duft, der "tænder" hjorten. Herefter begynder hjorten at samle hinderne i en flok, samtidig med at han brøler og forsøger at holde andre rivaliserende hjorte på afstand. Brunstperioden er som regel på sit højeste i sidste halvdel af september.

I Haderslev Dyrehave er det Cæsar, der er den ældste og stærkeste hjort. Cæsar er i skrivende stund, så småt begyndt at samle kronhinderne omkring sig, og forberedelserne til det store sceneri er i gang.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce