Annonce
112

Oplev lokale fødevarer og traditionelle håndværk i Højer

For fjerde år i træk kan man 21. september komme til Smag på Marsken ved Højer Vandtårn. For andet år kan man samtidig opleve Højer Håndværksfestival. Den holder også til ved vandtårnet. Foto: Ulrik Pedersen
21. september er der Smag på Marsken og Højer Håndværksfestival i Højer. Her vil man kunne smage på specialprodukter fra lokalområdet, og både opleve og selv give sig i kast med en række traditionelle håndværk.

HØJER: Der bliver rig mulighed for at gå på opdagelse i både lokale fødevarer og traditionelt håndværk, når der lørdag den 21. september er Smag på Marsken og Højer Håndværksfestival. De to arrangementer finder begge sted fra klokken 10 til 17, og holder til i området omkring Højer Vandtårn.

Det er fjerde år i træk at der er Smag på Marsken, og sidste år kom Højer Håndværksfestival så med som en prøveklud, fortæller Carsten Panduro, som står i spidsen for håndværksfestivalen. At man både kan opleve fødevarer og håndværk samme dag og på samme sted, mener han giver god mening. Så kan man slå to fluer med ét smæk.

- Når folk alligevel skal til Smag på Marsken, så har de nu to ting at køre efter. Der er to oplevelser i én, lyder det fra Carsten Panduro.

Annonce

Traditionelle håndværk

Til håndværksfestivalen kan man opleve en række traditionelle håndværk ved arbejdende stande og til workshops. Man kan blandt andet opleve tømrere og murere, der sammen laver bindingsværk, snedkere, der viser, hvordan man kan renovere gamle vinduer og to bådbyggere fra Ribe, som arbejder på en gammel marskbåd. Samtidig vil det også være muligt for de besøgende selv at få hænderne i håndværkene.

- Der kommer for eksempel en pottemager, hvor man selv kan få lov til klatte en klat ler på drejeskiven, og se det vokse til en krukke eller et fad. Det er ikke så nemt, som det ser ud til. Så har vi også nogle rebbindere, og en rebslagerbane, så folk kan se, hvordan et reb bliver slået. Det synes, ungerne er fantastisk - også at de selv kan være med til det. Der bliver nok at se på og opleve, fortæller Carsten Panduro.

Lokale specialiteter

Noget andet man også kan opleve er Smag på Marsken. Her vil flere lokale fødevareproducenter være til stede ved boder, hvor man kan få smagsprøver, købe de lokale specialprodukter og høre historien bag. Ifølge Carsten Panduro sker det for vise, hvad området har at byde på.

Der vil også være forskellige events, man som besøgende kan deltage i. Der vil for eksempel være mulighed for at komme med hestevogn rundt i Højer by, der vil være forskellige foredrag med fødevarer i fokus, og man kan komme med Naturcenter Tønnisgaard ud for at se på naturens spisekammer. Derudover vil man blandt andet kunne opleve slagtningen og parteringen af et lam.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Annonce