Annonce
Kolding

Oplevelsescenter på vej: Ord med gode tanker blev støbt i beton

En efter en blev stenene smidt i betonen, efter at budskabet på stenen var læst højt for de fremmødte ved ceremonien. Foto: Palle Peter Skov
Mange har fået et håb eller en god tanke støbt i beton ude på Skamlingsbanken. Her er man ved at opføre et nyt oplevelsescenter, og i betonfundamentet ligger nu en masse sten med stærke ord og budskaber.
Annonce

Kolding: Skamlingsbanken forbinder man med noget af det mest maleriske natur, man kan finde i kommunen. Og så forbinder man stedet med ord. Stærke ord og budskaber, som gennem historien har gjort Skamlingsbanken til et nationalt anliggende.

Og ordene var i fokus, da der onsdag var en ceremoni på Skamlingsbanken, hvor man arbejder med at skabe et helt nyt oplevelsescenter.

Ordene var både dybe og tankevækkende. De udtrykker alle noget, der er værd at kæmpe for her i livet. Nu er de blevet støbt i beton.

Elever fra Sjølund-Hejls Skole samt Design og Idrætsefterskolen Skamling var med til at gøre ceremonien mere rørende. En efter en smed de en sten ned i den beton, som skal bære det kommende oplevelsescenter. Inden da havde de læst højt af de ord, som stod på hver enkelt sten.

Teksten eller ordene på de mange sten er skrevet af både besøgende på Skamling og eleverne selv. Inden stenene røg i betonen, dannede de en varde, som blev påbegyndt i forbindelse med, at man sidste år tog første spadestik på det kommende oplevelsescenter.

Desuden læste en elev fra efterskolen et vers op fra Efterskolesangbogen. Det var vers 4 af sangen "Giv os lyset tilbage".

Oplevelsescenter

Onsdag den 14. august sidste år blev det første spadestik taget til det nye oplevelsescenter på toppen af Skamlingsbanken. Dermed kom der for alvor fart på de ambitiøse planer, som skal fremtidssikre Skamlingsbanken som folkeligt mødested og national attraktion.

Med udstillinger og events skal oplevelsescentret aktualisere historien og skabe ny debat om det danske demokrati.

For at bygge centret er der gravet et 5000 kubikmeter stort hul i Skamlingsbanken. Det er nu støbt med beton, og så kan arbejdet med bygningen for alvor gå i gang.

Annonce

kærlighed og ingen plastik i havene

Skamlingsbanken er kendt for at have lagt jord til store taler, hvor folk med noget på sinde eller hjerte mødte op for at blive hørt. Derfor har det været tanken fra Kolding Kommunes side, at man ville bede folk om at skrive deres hjertesag ned på en sten, der voksede til en større og større varde ved Skamlingsbanken.

Formand for plan-, bolig- og miljøudvalget, Birgitte Kragh, interviewede nogle af de fremmødte, og her forklarede børnene valget af de ord, de havde skrevet på netop deres sten. En af drengene havde eksempelvis skrevet "Ligestilling" på sin sten, og han forklarede, at det håb gjaldt alle - i hele verden – og at alle havde krav på at blive behandlet godt.

Også kærlighed, beskyt naturen, familie, ingen plastik i havene, og alle har ret til at gå i skole var at se på de forskellige sten, og dermed de hjertesager, der nu bliver en del af fundamentet på oplevelsescenteret.

Det var således ikke egoistiske ønsker, men derimod ønsker om en bedre verden, som de unge sendte ud fra Skamlingsbanken.

Formand for plan-, bolig- og miljøudvalget, Birgitte Kragh, interviewede nogle af de fremmødte om valget af de ord, de havde skrevet på stenene. Foto: Palle Peter Skov
"Tolerance og ligeværd" er et af de budskaber, som nu ligger støbt i beton og er med til at bære det kommende oplevelsescenter. Foto: Palle Peter Skov
Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce