Annonce
Livsstil

Oplevelsesgaver gør lykke

En god gave kan få modtageren til at føle lykke. Og oplevelsesgaver er de allermest lykkebringende.

Der er lykke på spil, når vi giver julegaver, og en gave behøver ikke være dyr for at udløse lykkefølelse. At få en oplevelse i gave vil ofte vække mere lykke end en fysisk gave

At mange forbrugere bliver stressede over at købe julegaver forstår lykkeforsker Christian Bjørnskov godt. For det er intet mindre end lykkefølelse, der kommer i spil, når vi giver og modtager julegaver.

- Det er meget forståeligt, at folk bliver så stressede op til jul. For når det gælder julegaver, er der kæmpestore forventninger på spil. En god gave kan få modtageren til at føle lykke, siger han.

Christian Bjørnskov er en af landets førende eksperter i, hvad danskerne oplever som lykke. Han er professor i økonomi på Aarhus Universitet og del af Institut for Lykkeforskning. Og i takt med han forsker i lykke og sammenhængene mellem lykke og forbrug, får han selv sværere ved at købe julegaver til venner og familie, fortæller han.

- Det er faktisk blevet sværere for mig at give julegaver i takt med, at jeg ved mere om lykke og hvor mange faktorer, der har indflydelse på, om man føler lykke. Jeg gør mig derfor flere overvejelser end tidligere, før jeg køber gaver, og jeg er blevet mere emsig med at bede om en ønskeseddel, siger han.

En gave er egentlig to
En julegave består reelt af to gaver, og det er en del af forklaringen på, at det er så svært at give julegaver, fortæller lykkeforskeren.

- Gaven er den faktiske ting, der ligger pakket ind i gavepapir under juletræet, men den er også en forsikring fra gavegiveren til gavemodtageren om, at vi to har en værdifuld social relation med hinanden. Det er heri den mere langsigtede lykkefølelse kan bo, fastslår Christian Bjørnskov.

Når det kommer til valg af gave har lykkeforskningen også nogle bud. Der er videnskabeligt belæg for, at oplevelser kan give en højere grad af lykkefølelse end en fysisk gave.

- Der er potentiale til mere lykkefølelse i en oplevelse, så det er formentlig en bedre julegave, men igen er det ikke nemt, for det forudsætter, at man kender personen godt nok til at vide, hvilken type oplevelse, vedkommende vil synes om.

Selv har han gode erfaringer med at give oplevelser i gave frem for ting. En nær ven fik en fælles tur til Berlin, og da Christian Bjørnskovs niece blev konfirmeret var gaven en fælles weekendtur til London. Det var fantastisk, husker han.

Gavekort giver god mening
Om en gave bringer lykke afhænger ikke af prisen. Faktisk er det meget vigtigere at bruge tid på at overveje, hvad der kan være en lykkegivende gave til den pågældende.

Det er ikke kun modtageren af gaven, der har mulighed for at opleve lykke. Det kan giveren også. Og lykkefølelsen kan være særligt stor for giveren, hvis gaven er en fælles oplevelse. Lykkeforskning peger nemlig på, at vi kan føle lykke ved at bruge penge, og i særlig grad hvis vi bruger pengene på gaver til andre, velgørenhed, oplevelser eller på at købe mad.

Selv om oplevelser kan gøre stor lykke, står de ikke øverst på danskernes julegaveønskesedler. Kvinder ønsker sig tøj og sko, mens mænd vil have tablets og bærbare computere, og begge køn ønsker sig gavekort til shopping. Det viser en undersøgelse fra pris- og forbrugertjenesten PriceRunner, der har spurgt 5460 voksne danskere, hvad de ønsker sig til jul i år.

At mange forbrugere hellere vil have et gavekort end en mere personlig gave undrer ikke Christian Bjørnskov:

- At ønske sig et gavekort i julegave er en måde at tage hensyn til giveren og at beskytte den fælles relation, for det kan opleves som problematisk for relationen at give og modtage en gave, som rammer helt forbi. Så når gavegiveren ikke rigtig ved, hvad gavemodtageren ønsker sig og vil blive glad for, er gavekort en løsning, der sikrer at relationen ikke lider overlast.

Top fem på mænds juleønskeseddel i år:

1. Computere (Laptop og tablet)
2. Gavekort til shopping
3. Penge
4. Spil til computer og konsoller
5. Gavekort til underholdning/rejser

Kilde: Pricerunner

Top fem på kvinders juleønskeseddel i år:

1. Gavekort til shopping
2. Tøj og Sko
3. Parfume og makeup
4. Gavekort til underholdning/rejser
5, Smykker

Kilde: Pricerunner

Mange myter om julegaveønsker

Vi går rundt med mange fejlforestillinger om, hvilke julegaver de andre ønsker sig. Pricerunners julegaveundersøgelse punkterer en række af dem:

Myte 1: Mænd ønsker sig værktøj - kvinder undertøj.
Forkert. Værktøj er nede på en 12. plads på mænds julegaveønskeseddel. Gaveønske nummer 1 er laptop og tablet.

Myte 2: Voksne går ikke op i at få julegaver. Forkert. Alle ønsker sig gaver til jul. Under en procent siger nej tak til gaver.

Myte 3: Vi bliver mest glade for personlige gaver.
Forkert. Både mænd og kvinder ønsker sig gavekort, så de selv kan købe, hvad de kan lide. For kvinder er gavekort til shopping ønske nummer et, for mænd nummer to på ønskesedlen. Og mange bytter de gaver, de får.

Annonce
Livsstil For abonnenter

Spørg advokaten: Hvad betyder reglerne om delt bopæl for børne- og ungeydelsen?

Danmark

Mandagens coronatal: 333 nye smittetilfælde - flere indlagte på sygehusene

Annonce
Annonce
Annonce
Varde

Han er inkarneret vinterbader og ”Store Nørd” – nu vil han i byrådet

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

SønderjyskE hænger fast i bunden efter bleg præstation i Aarhus

Aabenraa

47-årig mand forbrændt: Hjemmelavet fyrværkeri selvantændte

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Videoanalyse: Derfor tabte SønderjyskE i Aarhus

Sønderborg

Massive protester mod biogasanlæg i Kværs: 44 indsigelser mod ny miljørapport

Kultur For abonnenter

Sophies far er 69 år og ramt af demens: Min første tanke var, at der må da være nogen, som kan fikse ham

Livsstil

Cecilia droppede fuldtidsjobbet for at blive selvstændig: Nu broderer hun med mormors gamle sytråd

Sønderborg

Brandstifter dømt - løb efter vidner med kokkekniv

Esbjerg

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Sønderjyske Fodbold For abonnenter

Karakterbogen: De store lyspunkter manglede mod AGF

Sønderjyske Ishockey For abonnenter

En hård skæbne: SønderjyskE tabte igen, men holdet leverede faktisk en fin præstation

Sønderjyske Fodbold

Genlæs livebloggen: SønderjyskE tabte i Aarhus

Annonce