Annonce
Debat

Opråb fra borger-gruppe: Lad dog disse dygtige og arbejdsomme flygtninge være i fred

En syrisk familie fra Andst står til at blive hjemsendt til Syrien, da Udenrigsministeriet nu skønner, at det er sikkert for dem at vende hjem til Damaskus. På billedet ses søskendeparret Dania og Hussam Al-Kholi. Foto: Jacob Schultz

Læserbrev: I mødet med de syriske flygtninge i Vejen og omegn har mange gennem de seneste år forstået dybden i de kloge ord om, at ”En fremmed er en ven, du endnu ikke har lært at kende.” Vel har vi måske hudfarve, religion og sprog til forskel, men det basale forener os: Glæden ved livet, familie og venner, lysten til og engagementet i uddannelse, arbejde og det at bidrage til fællesskabet.

Disse mennesker er kommet hertil fra umenneskelighed. Familier er spredt over flere kontinenter, og de har måttet kappe alle bånd. Familierne i Vejen og omegn har slået sig ned, søgt arbejde, uddannelse, sprogskole og netop efter bedste evne søgt at integrere sig.

Hvor mange af os ville fuldgyldigt kunne gøre os forståelige på arabisk i Mellemøsten i løbet af et til to år?! Hvordan lærer man at aflæse et lands uskrevne regler og fremgangsmåder? I modsat retning, ville vi være lige så meget ”på Herrens Mark” i Mellemøsten, som flygtninge til tider må opleve sig her i landet. Det til trods klør de på, engagerer sig og opfylder efter bedste evne ønsket om at bidrage til samfundet.

Annonce

Pludselig skal de vende ”hjem”. Men hvad er hjem? På engelsk siger man ”Home is where the heart is” – det vil sige: ”Hjem er, hvor hjertet er”. Deres hjerter har nu i et halvt årti været formgivet her i Danmark. Flygtningebørn og -unge har samme stærke dobbeltidentitet, som børn, der vokser op i dansk/franske, dansk/tyske eller dansk/engelske familier. De har reelt enorme ressourcer, hvis værdier vi endnu ikke til fulde har set og forstået. Mange af dem ankom som mindst tosprogede med arabisk og kurdisk. Flydende taler de fleste af børnene nu mindst fire sprog: Dansk, engelsk, kurdisk og arabisk. Ud over umenneskeligheden i hjemsendelserne sker her samtidig et enormt ressourcespild, om vi blindt overser det store potentiale i denne gruppe af borgere, der er vokset op med super omstillingsparate hjerner, hjerter og hænder. Tilmed har de den tværkulturelle kulturs ballast til at se muligheder.

Nu skal de, der er flygtet fra Damaskus, vende ”hjem” til byen, der omtales som et ”sikkert” sted. Men dér hersker fortsat samme diktator, dér er fortsat de samme underjordiske fængsler, den samme undertrykkelse og dér de samme vilkårlige forsvindinger. Der er nød og elendighed – ingen boliger, ingen jobs, skolerne er ødelagte, og der er nærmest ingen mad i en by, hvor priserne nu ligger mindst 30 gange højere end ved krigens udbrud. Kan vi være det bekendt?

Vi er mange, der kalder det UMENNESKELIGT at sende nogen som helst afsted til den sikre uvished. Det er en skæbne, som vi end ikke kunne ønske for vores mest uønskede danske medborgere… Lad dog disse dygtige og arbejdsomme flygtninge være i fred. Lad os give dem ro til at fortsætte og fuldføre deres uddannelser. Lad os give dem ro på de arbejdspladser, hvor de ofte udfører jobs, som ellers kan være svære at få besat!

Det er vanskeligt at begribe, at vores forfædre i 1951 sikrede, at Danmark var blandt de førte lande, der skrev under på FNs flygtningekonvention. Lad os stolt kunne rejse ud i verden og vide, at Danmark er et demokrati, hvor vi kan føre en kvalificeret dialog om ændringer i vores lovgivning, så vi kan bryste os af, at vi uden gradbøjninger i fællesskab passer bedst på ALLE i vores land.

Her og nu kræver det kun 5 minutter at være med til at gøre en forskel:

1) Hav dine nem-id-koder ved hånden.

2) Gå ind på www.borgerforslag.dk.

3) Scrol tålmodigt ned til ”Forslag til en mere human og solidarisk flygtningepolitik i Danmark” (FT-07167).

4) Meld dig til på listen.

I skrivende stund har forslaget 32.617 af de nødvendige 50.000 digitale tilkendegivelser. Ved at afse 5 minutter kan du og jeg være med til, at forslaget forhåbentlig kan blive taget op i Folketinget.

Behandling af forlaget skal give plads til en nuanceret og kvalificeret samtale om vort lands flygtningepolitik. Til den tid må vi igen gøre vores stemme gældende og sætte ansigt på det Danmark, der tror på, at ALLE landets medmennesker skal behandles ens. Det skal ske uafhængigt af nationalitet, status som borger/flygtning, køn, hudfarve m.m. ALLE bør have ret til en tilværelse uden kronisk uvished og med en individuel sagsbehandling, der fx kan tage stilling til, om man hører til i kredsen af den herskende despots modstandere...

Det er nu, at du, jeg og vi alle kan være med til at gøre en forskel. Liv og menneskelighed er på spil. Vi må vise omverdenen, at vi som helt almindelige borgere IKKE er enige i disse umenneskelige hjemsendelser. Tag en time ud af kalenderen. Vi sætter hinanden stævne på rådhuspladsen i Vejen tirsdag den 27. april kl. 17. Kom og vær med – tag familie, venner og bekendte med. Lad os samles om det gode.

Underskrevet af

Sasha Andersen, Kurt Bai, Anette Bendixen, Cecilie Bendixen, Willy Bregnhøj, Birthe Bruun, Jette Löwén Dall, Niels Peder Jessen, Kirsten & Marinus Hartmann, Karoline Helbo, Brian Hemme, Vibeke Paulsen Haarby, Selma Jensen, Sophus Ejler Jepsen, Christian & Grethe Brinch Knudsen, Gitte Brinch Knudsen, Karin Anja Kragh, Bodil Lefevre, Dorte Lehmkuhl, Kresten Præstiin, Teresa Nielsen, Elin & Henning Ranum, Maiken Roldsgaard, Kirsten Uldall og Pernille Vestergaard.


Det er nu, at du, jeg og vi alle kan være med til at gøre en forskel. Liv og menneskelighed er på spil. Vi må vise omverdenen, at vi som helt almindelige borgere IKKE er enige i disse umenneskelige hjemsendelser.

fra læserbrevetAnnonce
Debat For abonnenter

Kommentar: Respekt for konstruktive protester i landsby

Danmark

Lørdagens coronatal: 739 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Sønderborg

Blæst og regn stopper ikke en pælesidder: Tre kæmper om 20.000 kroner og det får arrangør til at overveje reglerne

Kolding For abonnenter

Ungt par sælger lejligheden på Frederiksberg og flytter ind i gammelt elektricitetsværk i Sydjylland: - Vi går og niver os i armen

Sydjylland For abonnenter

Blodigt drab i Sønderborg: Offeret rev hår ud af drabsmandens hoved

Varde For abonnenter

Mette er nybagt mor – men det er lige før, kæmpehunden Baby betyder mere

Sydjylland For abonnenter

Ansatte og pårørende råbte op om patientsvigt: Nu retter styrelse mindre kritik af behandlingen på kaosramt psykiatriafdeling

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Varde

Jeg får hug: De unge udskammes og dømmes over en kam

EfB

Målscorer: Hyballa solgte projektet til mig

Danmark

200 buler i bilen og stenslag i håndboldstørrelse: Se video af familie fanget i haglstorm på autobahn

Vejen For abonnenter

Den knaldrøde socialdemokrat: Jeg er til politik i øjenhøjde

EfB For abonnenter

EfB-karakterer: Energien var større end kvaliteten

EfB For abonnenter

En til tider opmuntrende præstation, men EfB tabte 3-1 til Helsingør: Det kunne faktisk kun gå galt

Annonce