Annonce
Regionalt

Opråb fra grænselandet efter massive kø-problemer: - Giv pendlere fortrinsret

Ved grænseovergangen i Kruså oplever pendlerne ofte lange køer. Arkivfoto: Claus Thorsted. Thorsted
Tyskere, der dagligt pendler til Danmark for at arbejde, skal have fortrinsret ved grænseovergangene. Det foreslår lokal V-profil i kølvandet på massive kø-problemer. Mindretalspartier bakker op og opfordrer regeringen til at hjælpe frustrerede grænsependlere.
Annonce

Grænsependler: Sløv morgentrafik og lange køer, der gør det svært at nå på arbejde til tiden. Det er realiteten for pendlere, der hver dag krydser den dansk-tysk grænse.

De frustrerede grænsependlere har selv forsøgt at råbe regeringen op om problemet, der skyldes de fortsat mange lukkede grænseovergange og den skærpede kontrol på grund af corona-situationen. Men indtil videre har de fået den kolde skulder.

Det får nu partier på begge sider af grænsen til at kræve, at Justitsminister Nick Hækkerup (S) kommer på banen i sagen.

- Det er flovt, at regeringen ikke tager det mere seriøst og går konstruktivt ind i at finde en løsning, siger Venstres Anni Matthiesen, der er valgt i Sydjyllands Storkreds.

Hun foreslår konkret, at pendlerne får samme fortrinsret ved grænseovergangene, som fastboende ø-boere på eksempelvis Fanø har, når de skal med færgen.


Det er flovt, at regeringen ikke tager det mere seriøst og går konstruktivt ind i at finde en løsning

Anni Matthiesen (V)


De to mindretalspartier Slesvigsk Parti og Sydslesvigsk Vælgerforening efterlyser ligeledes en løsning i et åbent brev sendt til justitsministeren. Her foreslår partiformænd, Flemming Meyer (SSW) og Carsten Leth Schmidt (SP) at åbne flere grænseovergange eller flere spor ved de nuværende. Det skriver Flensborg Avis.

De ser det også som en løsning at åbne en grænseovergang eksklusivt for regionens beboere.

Annonce

Klistermærke i bilruden

Anni Matthiesen mener, at der hurtigt og billigt bør kunne indføres fortrinsret for grænsependlerne ved at udstyre dem med et klistermærke i bilruden, så snart de har dokumenteret, at de har arbejde på dansk grund.

Vi har jo set, hvordan ø-boeres fortrinsret på færger har skabt frustrationer hos de øvrige turister, der ikke forstår, hvorfor nogle må komme foran i køen. Kan du ikke frygte, at det samme sker her?

- Nej. Det er et spørgsmål om at lave gode informationsskilte, så andre billister får forståelse for, hvorfor nogen kan overhale indenom, siger V-politikeren, som mener, det er nødvendigt at lægge pres på regeringen i lyset af, at fastholdelsen af den delvise grænselukning kan have lange udsigter, nu hvor smitten igen spreder sig.

- Blandt de her pendlere, der sidder i kø, er der folk, der varetager sundhedskritiske funktioner i Danmark. Det er urimeligt og pinligt, at vi ikke finder en løsning til dem med de samme.

Hun henviser blandt andet til Sabrina Johansen, der bor i Flensborg men dagligt pendler til Aabenraa for at passe sit arbejde som sygeplejerske. Til JydskeVestkysten har hun fortalt, hvordan de massive køer ved grænsen gør, at hun må tage fra sit hjem to en halv time, før hun skal møde ind på Sygehus Sønderjylland. Derfor har hun sammen med flere andre pendlere fra Flensborg sendt et åbent brev regeringens vej.

Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Team Esbjerg For abonnenter

Det holdt ualmindelig hårdt: Til sidst fik Team Esbjerg dog slæbt sejren hjem

Trekantområdet

Forslag til ny bypark byder blandt andet på tobaksplanter, hundeskov og vandhuller med salamandere

Annonce