Annonce
Sydjylland

Opråb fra traditionsrige sommerspil: Vi er afskåret fra økonomisk hjælp

Jels Vikingespil er en ud af de ti sommer- og festspil, der har henvendt sig til kulturministeren. Foto: Arkivfoto/John Randeris.
Flere sommer- og festspil har i et brev til kulturministeren beklaget sig over, at de ikke får del i hjælpepakkerne til kulturlivet. Der er ikke nogle hjælpepakker, der direkte harmonerer med os, siger formand for Jels Vikingespil.
Annonce

Hjælpepakke: Beslutningen om at aflyse aktiviteter med store forsamlinger hen over sommeren, stiller de danske sommer- og festspil i en ’udsat position.’

Sådan lyder meldingen fra ti danske sommer- og festspil, der er gået sammen om at sende et klagebrev til kulturminister Joy Mogensen (S).

De mener ikke, at hjælpepakkerne til kulturlivet tilgodeser de danske sommerspil som for eksempel Jels Vikingespil. På nuværende tidspunkt gives der nemlig ikke hjælpepakker til sommerspil, som er drevet af frivillige.

- For mig at se handler det om, at der er vedtaget hjælpepakker til kulturlivet, hvor man tilgodeser de professionelle skuespillere, kunstnere og kulturinstitutioner. Der er ikke nogle hjælpepakker, der direkte harmonerer med os, siger Janus Lynggaard, formand for Jels Vikingespil.

Udover Jels Vikingespil er Kolding Festspil og Varde Sommerspil også en del af de ti spil, der har henvendt sig til kulturministeren. På nuværende tidspunkt har man kun mulighed for at søge støtte fra Kulturministeriet, hvis man har tabt indtægt i perioden 9. marts til og med 8. juni. Jels Vikingespil foregår hvert år i juli måned, så den kasse passer de heller ikke i.

- Vi kommer til at have et underskud på 1,2 millioner kroner, for vi har ingen indtægt, siger Janus Lynggaard.

De 1,2 millioner kroner går til faste udgifter som lønninger, husleje, forsikringer og administrationsomkostninger. Han understreger, at det dog ikke betyder enden for Jels Vikingespil.

Sådan søger du om kulturstøtte

For at søge om midlertidig kunststøtte kræver det:
  • at du kan dokumentere en årlig samlet A- og B-indkomst og vise et skattepligtigt overskud fra selvstændig virksomhed på mellem 100.000 og 800.000 kroner i gennemsnit ud fra ét af de seneste år: 2017, 2018 og 2019.
  • at du har et forventet tab på mindst 30 procent af din indægt som følge af COVID-19 i perioden 9. marts til 8. juni 2020.

Du kan også søge for tabt indægt på baggrund af professionelt kunstnerisk virke i form af:

  • Manglende salg af værker, bøger.
  • Aflyste koncerter, optrædener og forestillinger.
  • Aflyste workshops, undervisning og foredrag.

Hvis din forsikring dækker dine tabte indtægter, dækker støtten ikke.

Kunstnere, der opfylder ordningens kriterier, kan få dækket 75 procent af det forventede tab, dog er det maksimalt 23.000 kroner per måned.

Kilde: Slots- og Kulturstyrelsen

Annonce

Hjerteblod

Ifølge Janus Lynggaard er sommerspillet i Jels økonomisk robust nok til at kunne komme igennem en sommer uden indtægter.

- Vi har brugt mange år på at opbygge en kapital, som vi havde andre planer med i forvejen. Det er nogle penge, som vi kunne gøre noget vanvittigt for. Det er typisk, at man har sparet en million op, og så er den tabt, siger han.

Men selvom Jels Vikingespil ikke er truet på eksistensen, er der stadig grunde til, at sommer- og festspillene skal have økonomisk støtte, mener Janus Lyngaard.

- Vi har lønudgifter for over 700.000 kroner. Nogle har planlagt deres privatøkonomi efter at være en del af vikingespillet. Det er vores hjerteblod og vores fritidsinteresse, som vi kan blive afskåret fra. Det betyder meget for os hver især, siger han.

Jels Vikingespil består af 500 frivillige, og Janus Lynggaard vurderer, at der er 3000 frivillige i de ti organisationer, der har henvendt sig til kulturministeren.

- Jeg plejer at sige, at Jels Vikingespil holder gang i fortællingen om det nordiske. Det er vigtigt, at vi har et alsidigt kulturtilbud og et sommertilbud, som er noget andet end sommerland, siger han.

Annonce

Vigtig brik

Målet er ifølge Janus Lynggaard, at der kommer mere opmærksomhed omkring sommer- og festspillene.

- Vi er en stor del af det danske kulturliv og en vigtigt brik i kulturlandskabet. Det er fint med pakker til professionelle kunstnere, men vi er også andre, der har udgifter, siger han.

Han har dog svært ved at give et præcist bud på, hvor mange penge spillene hver især skal bruge.

- Lidt er altid bedre end ingenting, men jeg kan også sige, at vi skal bruge så meget som muligt. Det kommer an på, hvad der kan lade sig gøre. En hjælpepakke vil i hvert fald tage trykket fra os, siger han.

Kolding Festspil er som mange andre begivenheder blevet aflyst. Næste år vil de vise 'Flashdance.' Foto: Arkivfoto/Ludvig Dittmann.
Varde Sommerspil er landets største sommerspil og trækker normalt 30.000 tilskuere. Tilskuerne skal vente til næste år med at se teaterudgaven af H.C. Andersens 'Fyrtøjet.' Foto: Arkivfoto/John Randeris
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce