Annonce
Haderslev

Opråb fra underviser på erhvervsskole: Vi bliver overset i coronadebatten

Midt i svendeprøven måtte Benny Christensen fra EUC Syd i Haderslev sende sine elever hjem. Nu har de bestået uden at gennemføre prøven. Arkivfoto: Jacob Schultz
Det er altid synd for eleverne på gymnasier og handelsskoler, men aldrig for eleverne på erhvervsskolerne. Sådan føler en faglærer fra EUC Syd i Haderslev, at coronakrisen bliver portrætteret. Han understreger, at restriktionerne også har konsekvenser for hans elever.
Annonce

Haderslev: Flere års hårdt arbejde, slid og undervisning skulle i marts have kulmineret med en bestået svendeprøve. Sådan gik det også, men det var under andre forhold, end det var planlagt og forventet.

På EUC Syds afdeling i Haderslev og Aabenraa har en række lærlinge bestået svendeprøven - uden dog at have gennemført svendeprøven. For ligesom resten af samfundet, så er erhvervsskolerne påvirket af den globale coronakrise, og det har betydet, at alle elever, som var indstillet til svendeprøve, har bestået uden karakterer.

Benny Christensen, faglærer på struktøruddannelsen ved EUC Syd i Haderslev, måtte efter nedlukningen af skolerne selv sende syv lærlinge hjem midt i deres svendeprøver blot 10 dage før, de var færdige.

Men han føler, at erhvervsskolerne bliver overset i debatten om coronakrisens konsekvenser. Det handler altid om gymnasierne og handelsskolerne, mener han.

- Når jeg åbner for nyhederne, så er det synd for gymnasierne og handelsskolerne og alle mulige andre, men det er aldrig synd for erhvervsskolerne. Det, synes jeg, er lidt træls. Eleverne på gymnasierne har kæmpet i tre år, men mine elever har sådan set kæmpet i fire, siger Benny Christensen.

Svendebreve

  • Herunder kan du se, hvor mange elever på EUC Syd i Haderslev og Aabenraa, som modtager et administrativt svendebrev som konsekvens af coronavirusset.
  • 15 tømrerelever
  • 6 murerelever
  • 2 snedkerelever
  • 7 struktørelever
Annonce

Ingen ekstra hæder

I stedet for at tage de sidste prøver, så modtager Benny Christensens elever et såkaldt administrativt svendebrev som bevis på, at de har afsluttet deres uddannelse. Med de aflyste prøver mister eleverne muligheden for at få medalje på deres svendebrev - en hæder til veludførte prøver.

- Det er træls for vores elever, at de ikke får mulighed for at bevise mere end ’’bare’’ et bestået svendebrev. Jeg havde nogle elever, som virkelig havde kæmpet for at få medalje. De vidste godt, at de kunne nå højere op og måske nå en sølvmedalje. De havde bestået den første prøve med et 12-tal, så de manglede ’’kun’’ de sidste to 12-taller for at få sølvmedaljen og det var absolut muligt for dem. De var lidt ærgerlige over det, siger Benny Christensen.

Annonce

Flad fornemmelse

Og nu er det altså slut for disse elever. Ifølge Benny Christensen, så kalder de det selv for en ''flad fornemmelse''. Og den holdning deler han med sine elever.

- Som lærer er der også lidt konkurrence i at få så mange medaljer igennem, som muligt. Det er eleverne, der i sidste ende lægger kræfterne i, men jeg føler også, at det viser, at vi undervisere gør et godt stykke arbejde, når eleverne får gode karakterer og gode resultater. Men der er ikke noget at gøre ved det. Det er bare den situation, vi står i, siger han.

EUC Syd gennemfører fortsat teoretisk fjernundervisning via internettet, mens corona-restriktionerne gælder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live:  Falck lukker sine lyntestcentre fra februar

Annonce