x
Annonce
Esbjerg

Opråb til Folketinget: Kultur- og idrætscentre bløder millioner

Fiskeri- og Søfartsmuseet er uden gæster og hårdt ramt af coronakrisen. Museet bløder sammen med kommunens øvrige sports- og kulturinstitutioner voldsomt på omsætning og indtjening. Pressefoto
Esbjerg Kommune har kontaktet Kommunernes Landsforening, og byrådsmedlem Jakob Lose (V) forsøger at komme igennem til kulturminister Joy Mogensen (S) for at få en afklaring på, om staten vil dække millionunderskud ind for de større og mindre selvejende institutioner i Esbjerg Kommune.

Esbjerg Kommune: I Esbjerg Kommune styrtbløder en række store og små selvejende kultur- og idrætsinstitutioner som eksempelvis Fiskeri- og Søfartsmuseet, Vadehavscentret, Den Ny Opera, Musikhuset, Tobakken og kunstmuseerne i Esbjerg og Ribe og lang række haller efter at regeringen som følge af frygten for spredning af coronavirus den 12. marts lukkede sportshaller, fritidscentre og store kultur- og idrætscentre ned landet over.

Sammenlagt når tabene op på i omegnen af seks-syv millioner kroner alene i perioden frem til 30. marts, anslår Esbjerg Kommune i et brev, der er sendt til blandt andre Kommunernes Landsforening (KL) i et forsøg på at få afklaring på selvejende idræts- og kulturinstitutioners muligheder for økonomisk kompensation.

Samtidig har byråds- og økonomiudvalgsmedlem Jakob Lose (V), der er formand for Fiskeri- og Søfartsmuseet, via folketingsmedlemmerne Ulla Tørnæs (V) og Anders Kronborg (S) fået brevet bragt ind til Folketingets Kulturudvalg og videre til kulturminister Joy Mogensen (S).

Annonce

Oversigt

  • Esbjerg Kommune har medsendt brevet til KL og Folketingets Kulturudvalg med en liste over større og mindre selvejende kultur- og idrætsinstitutioner i Esbjerg Kommune.
  • Listen tæller blandt andre følgende idrætsinstitutioner:
  • Sport & Event Park Esbjerg (SEPE), Darum Kultur- og Fritidscenter, EFI-Hallerne, EGF Hallerne, Gørding Idræts- og Kulturcenter, Hunderup-Sejstrup Kultur- og Idrætscenter, Kongeåhallen, Kultur- og Aktivitetscenter Egebæk-Hviding, Kvaglundhallen, Ribe Fritidscenter og Svømmebad, Vejrup-Endrup Fritidscenter.
  • Derudover følgende kulturinstitutioner, der sammenlagt regner med tab i omegnen af tre millioner kroner alene frem til 30. marts: Musikhuset Esbjerg, Tobakken inklusive Huset, Fiskeri- og Søfartsmuseet, Sydvestjyske Museer, Esbjerg Kunstmuseum, Ribe Kunstmuseum, Vadehavscentret, Ribe VikingeCenter, Den Ny Opera, Esbjerg Ensemble, Game Streetmekka og Kultur- og Fritidshuset.

Vigtige institutioner

- De selvejende institutioner i vores kommune er kendetegnet ved, at de er meget forskellige i størrelse og tilskudsform. Nogle får et stort kommunalt tilskud, andre mindre tilskud og atter andre intet tilskud. Nogle modtager også statstilskud, nogle ejer selv deres faciliteter, mens andre ejes af kommunen, men fælles for dem er, at de lever af at levere oplevelser, formidling, arrangementer, udlejer faciliteter og meget, meget mere for borgere, turister, brugergrupper, foreninger og så videre, nævner Jakob Lose og fortsætter:

- Men langt fra alle selvejende idræts- og kulturinstitutioner i Esbjerg Kommune kan, som definitionerne for adgang til puljerne er lige nu, regne med at blive dækket ind via de to kompensations-ordninger, som regering og Folketinget har vedtaget. Der tegner sig et behov for en ny kompensations-pulje, som generelt kompenserer selvejende idræts- og kulturinstitutioner, der har store udfordringer, forklarer Jakob Lose.

I en tid, da der er stor usikkerhed om liv og død og en opbremsning i smitten, er det måske ikke øverst på regeringens liste?

- Smittebekæmpelse er det vigtigste, og jeg vil også rose regeringen for den hurtige indsats med hjælpepakker til erhvervslivet. Men det er også vigtigt, at vi efter corona-situationen har et velfungerende fritids- og kulturliv, der støtter op om vores velfærdssamfund, vores værdier, sundhed og de mange muligheder og tilbud, der findes i den normale hverdag for borgere og foreninger og turister, siger Jakob Lose.

Lige over grænsen

Konkret har Esbjerg Kommune til brug for henvendelsen foretaget en rundspørge blandt de selvejende kulturinstitutioner i forhold til deres anslåede tab. En af dem, der med de nugældende definitioner for lønkompensationsordningen ikke kan få støtte derigennem, er Sport & Event Park Esbjerg (SEPE), der har cirka 125 ansatte, heraf 60 fastansatte og 65 timelønnede - omregnet alt i alt 67 årsværk.

Eftersom SEPE får et kommunalt driftstilskud på 50,3 procent, og man skal have under 50 procent i tilskud for at være berettiget, står SEPE i en situation, hvor direkte afskedigelser er nødvendige for at afbøde de økonomiske konsekvenser af coronasituationen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Annonce