Annonce
Danmark

Opråb til Mette F.: Coronavirus kan blive dødsstødet for frivillige foreninger

Vorbasse Marked er et af de arrangementer drevet af frivillige kræfter, der kan opleve store økonomiske tab på grund af coronavirussen. Arkivfoto: Joan Anette Karlsen
Udbruddet af coronavirus kan betyde, at kræmmermarkeder og byfester bliver aflyst på stribe. Nu opfordrer formanden for Sammenslutningen af By- og Markedsfester statsministeren til at komme med et påbud, så især frivillige foreninger kan komme ud af kontraktlige forpligtigelser uden økonomiske tab.

Coronavirus: Foråret nærmer sig, og det betyder, at det inden længe er højsæson for diverse by- og markedsfester i hele landet. Men efter at regeringen har opfordret arrangører til at aflyse arrangementer med over 1.000 deltagere, hænger de traditionsrige festligheder i en tynd tråd. Og det kan komme til at koste de ofte frivillige foreninger bag arrangementerne dyrt.

Det mener Otto Skak, som er formand for Sammenslutningen af By- og Markedsfester i Danmark. Derfor har han sendt en opfordring til statsminister Mette Frederiksen (S) om, at hun skal komme med et påbud, der vil sikre, at foreninger kan komme ud af deres kontraktlige forpligtigelser uden økonomisk tab.

Ifølge formanden har mange af arrangørerne allerede for flere måneder siden underskrevet lejekontrakter på alt fra telte til toiletfaciliteter og bestilt underholdning og mad. Hvis ikke regeringen kommer med et påbud, kommer flere af foreningerne til at stå med en regning, de ikke kan betale.

- Det kan ende med konkurser, siger formanden, der oplyser, at 98 procent af deres medlemmerne er frivillige.

Han nævner blandt andet Vorbasse Marked som et eksempel på et arrangement drevet af frivillige kræfter, der kan komme til at lide under det manglende påbud.

- Det overskud, de laver, beholder de jo ikke selv. Det deler de ud til idrætshallen, spejderne og andre i lokalområdet. Derfor har de ingen penge at stå imod med, hvis de må aflyse, uden der er et påbud, som sikrer dem, siger formanden, der også er direktør for Slotssøbadet i Kolding.

Otto Skak er formand for Sammenslutningen af By- og Markedsfester. Han har sendt et brev til statsministeren, hvor han beder hende om at udsende et påbud mod store arrangementer, der kan sikre frivillige arrangører mod store tab. Privatfoto

Bekymrede frivillige

Formanden fortæller, at han de seneste par dage er blevet kimet ned af arrangører, der frygter coronaudbruddets konsekvenser.

- De er vildt nervøse, og de ved jo ikke, om de er købt eller solgt. De fortjener en afklaring hurtigst muligt.

Otto Skak understreger, at Sammenslutningen af By- og Markedsfester bakker op om, at man bør tage virussen alvorligt, og at arrangørerne af alt fra byfester til halballer bør lytte til regeringens anbefaling. Han mener dog, at de frivillige sættes i en urimelig situation.

- Det er jo i forvejen ikke nemt at få folk til at være frivillige, og det her er bare endnu et slag mod frivillighedsprincippet, siger Otto Skak, der ikke mener, at de traditionsrige arrangementer ikke bare kan rykkes til et andre tidspunkter.

Otto Skak håber og tror, at statsministeren vil lytte til hans opråb.

- Regeringen har håndteret den her situation rigtigt godt indtil nu, så jeg håber, at der kan findes en løsning. Det er jo ikke kun os, det går ud over. Det gælder også store messer og festivaler, siger han.

Kære læser: Vi har valgt at låse alle artikler om coronavirussen op for at sikre, at alle lokale borgere har adgang til den bedst tilgængelige viden om den trussel, vi står over for. At hjælpe med at begrænse smitten af coronavirus er en naturlig del af vores mission om at understøtte det lokale samfund. Heldigvis er der mange andre vigtige historier at fortælle hver eneste dag. Du kan for 49 kroner om måneden få adgang til alle vores låste historier om dit lokalsamfund, Danmark og verden: Køb abonnement.

Annonce
Annonce
Annonce