Annonce
Kolding

Oprydning hos stor producent af malkeudstyr gav endnu et stort minus

A4 Agri, der producerer malkeudstyr, har tabt knap 80 millioner kroner de seneste fire år. Seneste regnskab viser et underskud på 23,5 millioner kroner. Koncernen dækker blandt andet over SAC Milking, der ligger på Ndr. Havnevej. Arkivfoto: Torkil Adsersen/Ritzau Scanpix
Selskabet A4 Agri, der sælger malkeudstyr, har de seneste fire år tabt næsten 80 millioner kroner. Men nu er bunden nået, lyder det fra direktøren, der forventer overskud i indeværende år.
Annonce

Kolding: Pengene er fosset ud A4 Agri de seneste år. Det samlede tab ryger op i knap 80 millioner kroner over fire år, og seneste regnskab er "meget utilfredsstillende", lyder det i årsrapporten. Det netop offentliggjorte regnskab viser et underskud på 23,5 millioner kroner, mens tabet i 2018 var på 27,6 millioner kroner.

I begyndelsen af marts 2019 blev Christian Ørum indsat på direktørposten for at redde virksomheden, og ifølge direktøren er der lys for enden af tunnelen.

Virksomheden, der har ligget i Kolding i mere end 80 år, er bedst kendt under navnet S. A. Christensen & Co, men hedder i dag SAC Milking. Derudover består koncernen af hollandske Hokofarm Group.

De svære år betyder, at egenkapitalen fra 2015 og til nu er skrumpet fra 105 til 27 millioner kroner. Der er tilført 10 millioner kroner i 2019, og ejeren, Steen A. Christensen, har for nylig kastet fem millioner kroner ind i koncernen.

- Isoleret set er underskuddet i 2019 ikke tilfredsstillende. Slet ikke. I første halvår var vi på budget, men i andet halvår løb vi ind i nogle markedsvanskeligheder. Det gælder i forhold til miljø- og klimalovgivning, men også i forhold til finansieringsdelen hos slutkunderne i primært EU, siger Christian Ørum.

Annonce

God medicin

Det er blandt andet større EU-krav i forhold til miljø og klima, der betød, at det blev sværere for flere af de europæiske mælkebønder at få lov til at udvide. Samtidig er ”tilpasningen” af virksomheden ikke slået helt igennem, lyder det fra direktøren.

- Vi har også løbende arbejdet med vores produktportefølje, så vi fokuserer på de produkter, hvor mælkebønderne oplever den største værdi. Det er en del af strategien og betyder, at vi har hensat tab for 10 millioner kroner for det udstyr, der har ligget på lager. Det spiller også ind på resultatet. Men vi har faktisk forbedret driftsindtjeningen med 14 millioner kroner sammenlignet med 2019. Det er vi stolte af, og det er medarbejdernes fortjeneste, siger Christian Ørum.

Oprydningsprocessen betyder, at direktøren forventer et overskud i 2020, og de første par måneder inden corona var tilfredsstillende.

- Vi er selvfølgelig også ramt at corona-situationen og de afledte effekter. Det er blandt andet kunder, der står foran langsigtede investeringer, der tøver. Men samlet set så har vi formået at køre et 2020, der er på budget, og vi fokuserer yderligere på vores stærkeste produkter. Det har været god medicin også i 2020, siger Christian Ørum.

Annonce

35 færre ansatte

I hele virksomheden var der på toppen  omkring 180 ansatte, men krisen betyder, at der i dag samlet er 145 ansatte. I Kolding var de oppe på 80 ansatte, og nu er der 60 ansatte.

- Vi har måtte sige farvel til mange dygtige og gode kollegaer. Det er desværre vilkåret, efter vi har været gennem den her tilpasning, siger Christian Ørum.

Hvor er I henne i forhold til turn around-processen?

- Sådan en proces er kun i mål, når vi når målene, så jeg vil sige, at vi er lidt mere end halvvejs. Tidsmæssigt er vi mere end halvvejs, men nu skal vi se resultaterne slå igennem, siger Christian Ørum.

Kort om A4 Agri

A4 Agri udvikler, fremstiller og sælger malkeanlæg. Virksomheden beskæftiger samlet 145 ansatte i Danmark, Holland og i enhederne i Norge, Rusland og Frankrig. På det danske hovedkontor på Ndr. Havnevej sidder der omkring 60 ansatte.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce