Annonce
Sydjylland

Oprydning ved Danfoss-giftstrand kan koste op mod 140 millioner kroner

Siden 1993 er der blevet lavet undersøgelser af forureningen ved Himmark Strand. Det har gennem årene medført badeforbud, fiskeriforbud og forskellige midlertidige afspærringer. Arkivfoto: Morten Thun
Danfoss, Sønderborg Kommune og Region Syddanmark har på et møde tirsdag besluttet, hvordan de vil komme den omfattende forurening ved Himmark Strand på Nordals til livs. Prisen vurderes at ligge mellem 80 og 140 millioner kroner, men finansieringen er stadig ikke på plads. Der er brug for velvilje, hvis tidsplanen skal holde, erkender borgmester.
Annonce

Oprensning: Målet er at fjerne forureningen 100 procent ved at grave forurenet jord og sand væk fra både stranden og havbunden.

Det er konklusionen efter et møde tirsdag mellem Region Syddanmark, Sønderborg Kommune og Danfoss om den forurenede Himmark Strand på Nordals. Det vurderes at koste et sted mellem 80 og 140 millioner kroner, fremgår det af en pressemeddelelse. I tirsdagsavisen skrev JydskeVestkysten på baggrund af aktindsigt i en rapport udarbejdet af Rambøll, at konsulenthuset anbefalede en kombination af at grave forureningen op, opsætte forskellige barrierer samt pumpe og rense grundvand.

Men de tre parter, der sammen danner en politisk styregruppe på projektet, har nu besluttet, at problemet udelukkende skal løses ved at grave.

- Når vi er i gang, kan vi ligeså godt gøre det ordentligt og fjerne forureningen én gang for alle, siger Jørn Lehmann Petersen (S) med henvisning til, at eksempelvis barriere- og pumpeløsninger ikke fjerner forureningen, men blot holder den i skak.

- Vælger vi en af de andre løsninger, skal vi højst sandsynligt lave en indsats igen senere, siger han.

Sagen om den forurenede Himmark Strand

  • I 1950'erne og 60'erne dumpede Danfoss, hvad der svarer til 60.000 liter flydende industriaffald om året ved Himmark Strand på Nordals.
  • Det skete med myndighedernes tilladelse.
  • Flere undersøgelser siden 1993 har slået fast, at stranden er forurenet.
  • Først i september 2019 stod det klart, hvor slem forureningen er. Her afslørerede undersøgelser kraftig forurening med det kræftfremkaldende stof vinylklorid.
  • Forureningen er nu udråbt som landets 10. generationsforurening og dermed en af de mest omfattende forureninger, vi kender til.
  • Forureningen har medført et badeforbud og fiskeriforbud på stranden.
  • Selvom Region Syddanmark har det juridiske ansvar for forureningen, har Danfoss taget styringen og betalt for en forundersøgelse med henblik på oprensning.
  • Forureningen truer planerne om at opføre et stort ferieresort 1,2 kilometer fra stranden, og blandt andet derfor ønsker Danfoss badeforbuddet ophævet senest i 2023.
Annonce

Billigst i sidste ende

Sønderborg Kommune samt fondene bag Danfoss og Linak planlægger at åbne et ferieresort 1,2 kilometer fra den forurenede strand i foråret 2023, og det spiller ifølge formand for teknik- og miljøudvalget i Sønderborg kommune Aase Nyegaard (Fælleslisten) en afgørende rolle for, at parterne ønsker en grundig opgravning af forureningen.

- Vi kan ikke leve med at have et resort tæt på en strand, hvor vi ikke har fuld kontrol over, hvad der sker, siger hun.

Selvom grave-løsningen ikke nødvendigvis er den billigste nu og her, kan det meget vel være tilfældet på længere sigt, siger udvalgsformanden.

- Hvis vi eksempelvis skal holde pumpeudstyr i gang, giver det en årlig driftsomkostning. Hvis vi lægger det hele sammen, er den billigste og mest effektive løsning at grave det væk, siger han.

Ifølge Aase Nyegaard kan drift af en pumpe beløbe sig til en million kroner om året.

Annonce

Usikker finansiering

Parterne ønsker ikke at kommentere nærmere på prisen for oprydningen, da den stadig er usikker og afhænger af den kommende detailplanlægning.

Det er Danfoss, der har betalt Rambøll for at udarbejde en rapport over mulige oprensningsmetoder, som den politiske styregruppe tirsdag har taget stilling til. Danfoss' mål er at fjerne badeforbuddet ved stranden i 2023, mens Region Syddanmark som den juridisk ansvarlige myndighed har pligt til at rense overfladevand.

Med grave-indsatsen ved Himmark Strand forventer Jørn Lehmann Petersen, at begge problemstillinger bliver løst. Ifølge Erik Lauritzen kræver det dog velvilje fra flere sider at nå i mål, for finansieringen er ikke på plads.

- I sidste ende handler det om penge, så der er mange, der skal arbejde positivt med, for at det kan lykkes inden for tidshorisonten, siger borgmesteren og understreger, at der er brug for store ekstrabevillinger fra Folketinget.

Annonce

Danfoss lover bidrag

Parterne venter således på, at der på Christiansborg indledes forhandlinger om penge til generationsforureningerne. Ifølge pressechefen i Danfoss, Mikkel Thrane, vil styregruppen forelægge sin beslutning om oprensningsmetode for miljøministeren og blandt andet argumentere for, at der er behov for midler til en gennemgribende indsats, idet der både er lokal udvikling og 300-400 arbejdspladser på spil i kraft af det kommende ferieresort. Han gentager desuden Danfoss' løfte om medfinansiering.

- Som vi har sagt i mange år, vil vi bidrage til, at forureningen bliver løst. Det står vi ved. Vi forventer, at ministeren kigger seriøst på det, for her er der mulighed for hurtigt at få fjernet en alvorlig forurening helt med en vis medfinansiering, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Varde

Ingen kære mor: Skoleleder sender eleverne hjem, hvis de overtræder coronaregler

Annonce