Annonce
Livsstil

Opskrift: Mortens fyldte chokolade a la risalamande

Odense: Morten Chokolade laver julekonfekt til Eksklusiv. Foto: Robert Wengler
Cirka 40 styk Disse fyldte chokolader er en anden version af den klassiske risalamande-leg, hvor en person skal finde mandlen. Her gemmer den sig i stedet i et stykke fyldt chokolade.

Ingredienser:

Ganache:

200 gram hvid chokolade

1,25 dl fløde

1 spsk. glukosesirup

Vaniljepulver – efter smag

Hvid, tempereret chokolade til at støbe de fyldte chokolader med.

Ekstra fyld:

Hakkede smuttede mandler

Tørrede kirsebær

En hel smuttet mandel

Annonce

Fremgangsmåde:

Ganache:

Hæld fløde og glukose i en gryde og bring det i kog. Kom den hvide chokolade i en skål og hæld den kogende fløde over chokoladen, så den smelter. Rør med en dejskraber, til blandingen er en ensartet masse.

Kom vaniljepulver i. Smag til – og husk, at der skal mere vanilje i, end man tror, da den også skal give smag til den chokolade, man støber chokoladen i.

Temperér 600-700 gram hvid chokolade og støb chokoladeskallerne i chokoladeform. Når skallerne har sat sig, drysses de hakkede smuttede mandler i bunden af hullet. Herefter kommes ganachen i. Fyld formen cirka halvt. Kom til sidst et tørret kirsebær i hvert hul – og én mandel i den sidste.

Lad ganachen sætte sig 15 minutter i køleskabet. Luk derefter chokoladerne med den sidste del af den tempererede hvide chokolade.

De fyldte chokolader ligner hinanden, når man slår dem ud af formen, men en af dem indeholder en hel mandel. Det er selvfølgelig den person, der finder mandlen, som vinder mandelgaven.

Hvis du er i tvivl om, hvordan man tempererer chokolade, findes der videoer på nettet, som forklarer det – eller man kan tilmelde sig et tempereringskursus.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Annonce