Annonce
Varde

Deres hyggelige lørdag: Først bingo og så på værtshus

Jeanne Larsen, tv., og Bettina Hamann. Spillet er i gang. Foto: Annett Bruhn

Varde: Jeanne Larsen og Bettina Hamann sidder side om side klar med lilla tush til at duppe bingoplader.

Det er lørdag, og de har kendt hinanden siden de blev veninder på stamværtshuset Pub 17.

Det er socialt og det er hyggeligt, og nogle gange vinder vi også, siger de to om at spille bingo.

- Sidste måned vandt jeg 10.000 kroner. På bingo og på den enarmede, siger Bettina Hamann, der spiller på enarmet i Vardecentret.

Hun erkender blankt, at andre måneder sætter hun til gengæld penge til. Begge kvinder er på det rene med, at de er så bidt af at spille, at de skal passe på, og det gør de så. Bettina er 48, Jeanne er 54, og de har ingen skrupler ved at fortælle, at deres sociale liv foregår på værtshus og med spil.

- Der er ikke mange tilbage i min familie. Kun min søster, og hun bor på Sjælland, så der er ikke nogen til at dunke mig i hovedet, siger Jeanne Larsen og griner.

Hun har her i sommer udvidet hyggen med et kolonihavehus, når hun altså ikke er i sit flexjob 15 timer om ugen i Fakta i Nørre Nebel. Bettina Hamann er førtidspensioneret.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: En tænkepause er trods alt bedre end dum beslutning

Klimaet er udfordret. Danmark har et ansvar for at gøre en forskel for nuværende og for kommende generationer. Men danske politikere har også et ansvar for ikke at træffe beslutninger, der måske er populære på den korte bane, men kontraproduktive på den lange. Regeringen har atter udskudt en beslutning om ny oliejagt i Nordsøen. Den danske stat har i over 40 år givet virksomheder tilladelse til at udvinde olie og gas i Nordsøen. Den forretning har finansieret en betydelig del af velstanden i dette land. I tusindvis af mennesker arbejder i den industri, alene i denne del af landet, og det skal de ikke skamme sig over. De skal nemlig være med til at finansiere fremtiden. Fire selskaber har budt i den ottende runde, som gælder fra 2025 og giver mulighed for at udvinde olie til 2055. Selskaberne var lovet et svar for et halvt år siden. Nu må de vente på ubestemt tid. Regeringen har udbedt sig tænkepause, og det er ærligt talt ikke den værste beslutning, regeringen kunne træffe lige nu. De politiske vinde blæser uansvarlighedens vej, politisk er regeringen under pres af sine støttepartier for at sætte en prop i Nordsø-olien. Vi har fået en enormt ambitiøs klimalov. Danmark vil reducere sit CO2 udslip med 70 procent inden 2030. Problemet er, at ingen kender regningen for den beslutning. Kun ligger det fast, at den bliver stor. Nordsøens olie er sort. Men den er i globalt perspektiv mindre sort end megen anden olie. Udfaser Danmark olie hurtigere end grønne energikilder er konkurrencedygtige på verdensmarkedet, forbedrer det ikke klimaet, tværtimod. Så leverer andre endnu sortere brændstof. Danmark tager sit ansvar som et af verdens rigeste lande alvorligt. Men Danmark fylder uendeligt lidt i det globale klimaregnskab, og det vil i virkeligheden ikke kunne måles på et eneste termometer på kloden i 2030, om Danmark lander på 50 eller 75 procent i 2030. Derimod vil det kunne måles, hvis danske oliemilliarder investeres i grønne investeringer, som kan udkonkurrere olien og gassen. Danmark gør ingen forskel ved at blive fattigere. Men Danmark kan gøre forskel, hvis vi sætter vores velstand ind på at finde løsninger – også for de mange, mange andre.

Kolding For abonnenter

Formand bebuder sværm af politianmeldelser om støjgener og musiklarm ved populær badebro

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];