Annonce
Udland

Orban tilbyder stor skatterabat for at få flere børn

Ungans premierminister, Viktor Orbán, holdt søndag sin årlige tale om nationens tilstand. På skiltet bag ham står "Ungarn først".

Ungarns leder vil mindske indvandringen og sikre "nationens overlevelse" og beder ungarere føde mange børn.

Ungarns regering vil give økonomisk hjælp og skatterabat til familier med mange børn, siger landets premierminister, Viktor Orbán, søndag.

Den nye politik skal tilskynde kvinder til at føde flere børn og dermed rette op på det dalende befolkningstal, fremgår det af Orbáns årlige tale om nationens tilstand.

Kvinder, der får mindst fire børn, slipper for at betale indkomstskat resten af livet, lover den kontroversielle regeringschef.

Orbán, der er kendt for at føre en yderst stram indvandringspolitik, siger, at de nye tiltag skal "sikre den ungarske nations overlevelse".

Fødselsraten i Ungarn er faldet til 1,45 børn per kvinde. Der er brug for, at hver kvinde føder i gennemsnit 2,1 børn for at holde befolkningstallet oppe.

- Dette er ungarernes svar, ikke indvandring, siger Orbán.

Ud over, at mødre til mindst fire børn kan slippe helt for indkomstskat, kan en familie med mindst tre børn få et offentligt tilskud på 2,5 millioner forint, svarende til knap 59.000 kroner, til at købe en bil med syv sæder.

Kvinder under 40 år, der gifter sig for første gang, kan desuden få et lån på op til 10 millioner forint (235.000 kroner) til lav rente, lyder det fra Orbán.

Tilbagebetaling af lånet udsættes i tre år, når parret får sit første barn.

Efter det andet barn bliver en tredjedel af lånet eftergivet, og efter det tredje barn bliver resten af lånet strøget fra skyldnerlisten.

I sin tale opfordrer Orbán desuden vælgerne i Ungarn til at forsvare det, han kalder de kristne nationer, mod indvandring, som ifølge ham medbringer "terrorismens virus".

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det ligegyldige alternativ

De entrede dansk politik med kærlighed, dans og et dybfølt ønske om en anderledes måde at drive landet på. Alternativet stormede ind i Folketinget ved valget i 2015 og fik fem procent af stemmerne uden nogen anden dominerende slagplan end at gøre tingene på en alternativ måde. Leder Uffe Elbæk fandt det hele ganske "crazy", og på Nørrebro, hvor partiet fik næsten 18 procent af stemmerne og blev større end Socialdemokratiet, løftede man taget i ekstase og drømte om en ny verdensorden. I dag er festen slut. Et elendigt resultat til folketingsvalget i 2019 sendte partiet ned på tre procent af stemmerne, og man må konstatere, at partiet ingen varige aftryk har sat på dansk politik. Til trods for, at folketingsvalget i juni netop handlede om klima, der jo ellers er et af Alternativets mærkesager. Men dagsordenen er global og har ikke en snus med Alternativets indsats at gøre. Skulle man være i tvivl, kan man konsultere det såkaldte forståelsespapir, der er skrevet af regeringen Mette Frederiksen (S) og dens støttepartier Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten. Her er sat de mest ambitiøse - og måske også uopnåelige - klimamål i historien, men altså uden, at Alternativet har været involveret. Partiet, der om nogen snakkede klima og en ny samfundsindretning, har ikke sat det mindste fingeraftryk på den mest ambitiøse klimadagsorden nogensinde - stærkere bevis for parlamentarisk ligegyldighed findes næppe, og det er sigende, at man ikke har hørt et kvæk fra Alternativet, siden vælgerlussingen i juni. Partiet har i dets korte historie budt på utallige farverige indslag så som en ganske alternativ festkultur, alternativ medarbejderpleje, alternativ ansættelsespolitik i partiet, men alt sammen artigheder fra gemakkerne og ikke fra den politiske scene. Jovist, Alternativet har fået fjernet transseksuelle fra listen over psykisk syge og andre fornuftige ting, men det varige aftryk på dansk politik er det ikke blevet til, og bliver det heller næppe.

Annonce