Annonce
Udland

Orban vil overtage styringen af Ungarns teatre

Ferenc Isza/Ritzau Scanpix
Kritikere siger, at Ungarns regerings nye kulturlov vil fratage teatre uafhængighed og kunstnerisk frihed.

EU-landet Ungarn vil med et nyt lovforslag sætte retningslinjer for, hvad der må vises i ungarske teatre.

Kritikerne siger, at det fratager teatrene deres uafhængighed og kunstneriske frihed.

Formålet er at "opstille prioriteter og anvisninger, som skal følges inden for ungarsk kultur".

I lovudkastet, som nyhedsbureauet Reuters har set, hedder det, at ministeren skal have indflydelse på at udnævne og fyre teaterdirektører på steder, der modtager penge fra staten og kommuner.

- Det er et fundamentalt krav, at aktiviteter, der hører til i regi af denne lov, aktivt forsvarer nationens interesser og velfærd, hedder det.

Siden premierminister Viktor Orbán i 2010 for anden gang vandt magten i Ungarn med sit parti Fidesz, er det lykkedes ham at få omskrevet forfatningen og sikre sig kontrol over de statslige medier og domstol. Og at etablere et styre, som i dele af Europa beskrives som antidemokratisk.

Den nyvalgte borgmester i hovedstaden Budapest, Gergely Karácsony, der er modstander af Orbán, kalder på Facebook den nye kulturlov et tilbageskridt.

- Dette forslag vil eliminere den kulturelle forskellighed, som er en udløber af frihed - og som har betydet, at kunstnere ikke holdes i politisk snor, skriver han.

Orbáns regering har haft mange sammenstød med EU-Kommissionen. Den er beskylder ham for at nedbryde den demokratiske orden.

Efter Fidesz' valgsejr sidste år bebudede Orban en ny fase i omstillingen til et "kristent demokrati" - at kulturen er den nye kampplads for regeringen.

Sidste sommer aflyste den nationale opera meget pludseligt den britiske musical "Billy Elliot", selv om den spillede for fulde huse. Musicalen var blevet angrebet af regeringens talerør, avisen Magyar Idok, for at være bøssepropaganda over for børn.

En udstilling med den mexicanske maler Frida Kahlo blev omtalt som kommunistisk propaganda.

- I vores land - og det gælder for både Ungarn og Europa - ønsker vi at leve efter love og værdier i vores egen kultur, sagde Orbán i en tale.

- Hvis vi ikke gør det, så vil vi blive ofre for et krybende paneuropæisk kulturnederlag.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

JV mener: Bander har kun fortjent foragt

Det er en politisk dom, der fredag faldt ved byretten i København, mener Loyal to Familia. Det er selvfølgelig noget vrøvl. Men det kan egentlig ikke undre, at bandemedlemmerne med deres systematiske lovovertrædelser ikke har respekt for, at vi lever i en retsstat. Her er det heldigvis sådan, at det er uafhængige domstole, der frikender eller dømmer de tiltalte. Fredag var dommen, at et midlertidigt politiforbud mod Loyal to Familia blev gjort permanent, og at banden blev opløst som forening. Og som det er i en retsstat, kan dommen ankes, hvilket Loyal to Familia har gjort. Så sagen fortsætter i Landsretten 1. september, og det er sandsynligt, at den tabende part i den sag vil forsøge at få en endelig afgørelse i Højesteret. Men uanset det videre forløb er det en meget opsigtsvækkende dom, da det er første gang, at en domstol opløser en forening. At danne en forening er en grundlæggende frihedsrettighed i Grundloven. Men Grundloven siger også, at foreninger, der virker ved vold eller søger at nå deres mål med vold, kan opløses ved dom. Det er heldigvis meget svært at få forbudt og opløst en forening i Danmark. Og når det gælder rockergrupper og bander, er det kompliceret for anklagemyndigheden at bevise, at de er foreninger i Grundlovens forstand. Derfor er det ikke domme som den, der fredag faldt mod Loyal to Familia, som kommer til at løse problemet med den den organiserede kriminalitet. Det kræver en konstant kamp fra myndighedernes side, og at vi som samfund ikke falder for fristelsen til at forherlige bander. De har kun fortjent fordømmelse og foragt. Forhåbentlig vil dommen dog øge trygheden for landets øvrige borgere. Det er der brug for. Kriminelle bander skaber masser af ulykke og utryghed med deres tyranniske adfærd i form af trusler, vold og afpresning. At omfanget af ugerningerne er stort, viser det skræmmende store antal medlemmer af bander og rockergrupper, som lige nu er varetægtsfængslet eller afsoner en dom: 372.

Esbjerg

Borgmester kalder partifælles selv-erklærede mærkesag for fuldstændig urealistisk: Vil koste 63,7 millioner kroner om året

Annonce