Annonce
Udland

Orbáns parti mister borgmesterpost i Budapest

Ferenc Isza/Ritzau Scanpix
Det er fremover ikke længere regeringspartiets mand, der skal sidde på borgmesterposten i Ungarns hovedstad.

Den ungarske premierminister Viktor Orbáns højrefløjsparti, Fidesz, lider nederlag flere steder ved søndagens lokalvalg i Ungarn.

I hovedstaden Budapest har borgmester Istvan Tarlos erkendt sit nederlag til oppositionens kandidat, Gergely Karacsony.

- På landsplan er resultatet godt, men i Budapest har vi fået noget at tænke over, siger Tarlos søndag aften på en pressekonference med Orbán ved sin side.

- Budapest besluttede at vælge Gergely Karacsony i dag, tilføjer borgmesteren.

Med 89 procent af stemmerne talt op har Karacsony fået omkring 50 procent af stemmerne mod cirka 45 procent til den nuværende borgmester fra Fidesz, viser tal fra den ungarske valgkommission.

Det er det største valgnederlag, Orbán har oplevet, siden han kom til magten i Ungarn i 2010.

En række vidt forskellige oppositionspartier er gået sammen om at pege på en fælles kandidat for at fravriste Fidesz borgmesterposten i Budapest.

I flere andre byer har oppositionen samlet sig bag en enkelt kandidat, der udfordrede Fidesz-kandidaten, så oppositionen havde en chance for at komme til magten under de valgregler, Orbán har indført.

- Oppositionen har fået sine bedste resultater i årevis med den nye strategi, siger analytiker Andras Biro-Nagy.

I byrådet i Budapest ser det ligeledes ud til, at oppositionen tilsammen kan sætte sig på 17 pladser, mens Fidesz må nøjes med 14, og to pladser går til uafhængige kandidater.

Den 44-årige udfordrer til borgmesterposten i Budapest sammenligner valget i Budapest med det i den tyrkiske millionby Istanbul i marts. Her lykkedes det oppositionen at vippe præsident Recep Tayyip Erdogans allierede af borgmesterpinden.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kan vi i det mindste få ærlig kommunikation?

Det lover simpelt hen ikke godt for regeringens troværdighed. I ni ministerier har man skiftet kommunikationschef efter valget. I syv tilfælde er der blevet ansat en kommunikationschef, der træder ind ad døren med et cv præget af tætte personlige eller politiske relationer til den socialdemokratiske minister, der netop har sat sig til rette i ministerkontoret. Der er tale om tidligere personlige rådgivere, valgkoordinatorer og politisk frivillige i valgkampe. Det er dog et tilfælde, insisterer regeringen. Et helt ufatteligt tilfælde, fristes man til at tilføje. Alt er gået rigtigt til. De bedste er valgt, i hvert eneste tilfælde. Og ministrene har overhovedet ikke blandet sig. Hedder det sig. I Danmark er embedsmandskorpset ikke politisk udpegede. Der er godt nok en tendens til, at politikere omgiver sig med flere og flere rådgivere, men kommunikationschefer i ministerier er ikke rådgivere. De er embedsmænd, de arbejder for staten og dermed for borgerne. De får løn af statskassen. De er ikke socialdemokrater eller noget andet - de er upolitiske. Det er derfor, at ansættelserne af de syv kommunikationschefer stikker sådan ud. Det er derfor oppositionen - ført an af Ole Birk Olesen, Liberal Alliance, i en stadig mere og mere kontant retorik insisterer på at få svar fra ministrene på spørgsmålet: Er alt gået rigtigt til? Man forstår den stigende irritation, som bortforklaringerne fortsætter. Det er en dybt beklagelig udvikling. Det er muligt, at politikere har brug for mere og mere politisk rådgivning, og derfor har behov for politiske rådgivere. I så fald er det rådgivere, de skal ansætte, og det skal selvfølgelig ske transparent for alverden. Stå ved det, tag det efterfølgende politiske slagsmål i Folketinget, for ærligt talt vil det være en kamp, der er til at klare. Uanset hvad der siges lige nu på tværs af folketingssalen, vil den næste regering formentlig ansætte endnu flere politiske rådgivere, end denne har gjort. Sådan er trenden. Men vær dog ærlig. Drop skuespillet. Hellere politisk udvalgte kommunikationschefer end fordækte udnævnelser, der skaber tvivl om afsenderen på de budskaber, som vil komme ud af samtlige ministerier de kommende år.

Annonce