Annonce
Livsstil

Ordblinde Ghita Nørby: Hvis de andre synes man er dum, må man skifte togvogn

Min fantasi har i hvert fald ikke lidt skade. Men jeg har i det hele taget på et meget tidligt tidspunkt i mit liv valgt at droppe det der mindreværd. Jeg har skrevet breve fyldt med alle mine fejl til mine venner og ikke puttet mig, fortæller skuespiller Ghita Nørby, der er ordblind.

Skuespiller Ghita Nørby har som ordblind altid skullet finde sine egne veje, når manuskripter til store filmroller skal læses. Hun glæder sig over, at unge ordblinde i dag har mulighed for at "skifte togvogn" ved at tage et år på ordblindeefterskole.

Linjerne ruller, og ordene står ikke fast.

Ghita Nørby har som ordblind altid skullet finde sine egne veje, når tykke manuskripter til store filmroller dumpede ind ad brevsprækken. Hun glæder sig over, at unge ordblinde i dag har mulighed for at "skifte togvogn" ved at tage et år på ordblindeefterskole.

- Jeg gør det, at jeg standser ordene på papiret, fortæller hun.

- Det første jeg gør, når jeg får en tekst, er at jeg laver mine egne krusseduller ovenover. Så er jeg ovenpå teksten. Så kan jeg forstå den.

Ghita Nørby smiler med sine ord. Hendes landskendte kluklatter ligger hele tiden lige under overfladen, selvom talen er om den ordblindhed, der altid har fulgt hende.

- Da jeg gik i skole, blev jeg bare erklæret for dum, siger hun.

Karakteristisk for Ghita Nørbys fandenivoldskhed kommer straks tilføjelsen: "Og det kunne jo ikke blive ved med at gå".

Højskolen gav selvtillid

Der var brug for et sporskifte, fortæller hun. I hendes tilfælde blev det et højskoleophold i Jylland, som bragte hende videre.

- Pludselig sagde mine forældre, at jeg skulle på Askov Højskole. Og dér blev jeg menneske. Det var min frelse rent selvtillidsmæssigt. Der var der ingen, der vidste jeg var dum - hvilket jeg jo heller ikke var. Dér fandt jeg ud af, at jeg godt kunne høre efter. Jeg kunne læse en bog, og jeg kunne også sætte mine små tegn, hvis der var et eller andet, jeg gerne ville huske. Det har fulgt mig gennem hele livet. Hvis du så mine rollehæfter i dag, så er de fyldt med de tegn.

Ghita Nørby tilføjer, at der er mange grader af ordblindhed, og at hun jo faktisk kan læse. Og altid har kunnet finde udveje - også når det gælder tal, som hun altid har været bange for.

- Jeg har en meget, meget sød bankrådgiver og en sød revisor, som jeg er meget taknemmelig for, ler hun.

Et godt råd til de unge

Ghita Nørby er glad for, at unge i dag har nogle bedre pædagogiske rammer og skolemæssige muligheder end hun selv har været udsat for.

- Jeg ved, at ordblindeefterskolerne er der, og at rigtig mange er forfærdeligt glad for dem. Det er jo steder, man kan begynde et nyt liv. Ved at erkende, hvad man har af udfordringer, kan man jo hjælpe sig selv og få hjælp af andre. Der er noget godt ved at skifte spor. Hvis man har gået siden første klasse og haft problemer, er det jo noget med at skifte togvogn. En efterskole kan i allerhøjeste grad være den togvogn, der hjælper en videre til næste station.

Thomas Blachman, som også er ordblind, har jo kaldt ordblindeefterskolerne for "geniskoler", fordi ordblinde ofte udvikler andre kreative evner og bliver dygtige iværksættere. Har du oplevet sådanne særlige evner hos dig selv?

Det lattermilde svar fra Ghita Nørby kommer straks:

- Jo altså, min fantasi har i hvert fald ikke lidt skade. Men jeg har i det hele taget på et meget tidligt tidspunkt i mit liv valgt at droppe det der mindreværd. Jeg har skrevet breve fyldt med alle mine fejl til mine venner og ikke puttet mig.

Ghita Nørby putter sig stadig ikke. Hendes fantasi, indlevelsesevne og karisma bliver ved at være en gave til dansk film og teater. Også selvom replikkerne i hendes store roller først er blevet streget igennem med blyantskrusseduller fra en ordblind. Ghita Nørby er netop nu er ved at afslutte optagelserne til en ny, stor dansk film, "Nøgle, hus, spejl":

Annonce

Ordblindhed

Ordblindhed skyldes, at hjernen arbejder på andre måder med lyde, tegn og sammenhænge.


  • Den nyeste forskning viser, at ordblinde ofte udviser styrker på andre felter end læsende børn. Ordblinde har ofte disse fordele: God rumlig sans, gode innovative og kreative evner, stærk viljestyrke og tænker klart i pressede situationer.

Kilde: "The Unappreciated Benefits of Dyslexia" i Wired Magazine, september 2011.


  • BBC lavede for nogle år siden en undersøgelse blandt millionærer i England. 40 procent svarede, at de havde haft problemer med bogstaverne i skolen.

  • Noget tyder altså på, at ordblindhed ikke skal ses som et handicap, men blot en anden måde at tænke på.

  • Flere kendte danskere kan skrive under på dette. Deriblandt skuespiller Ghita Nørby, teleanalytiker John Strand og "X-Factor"-

dommer Thomas Blachman.

Efterskoler

Der er 20 efterskoler for ordblinde i Danmark. Her foregår undervisningen på små hold og med specialuddannede lærere. De 20 skoler har tilsammen omkring 1700 elever.


  • Et efterskoleophold koster typisk 35.000-60.000 kroner afhængigt af forældreindkomst og kommunens tilskudsregler.

  • Se et danmarkskort med ordblindeefterskolerne her: www.ordbl.dk

  • Besøg skolerne på Efterskolernes Dag søndag den 28. september kl. 13-17.

Alle tiders Ghita

Svenskerne havde Ingrid Bergman, englænderne havde Audrey Hepburn, italienerne har Sophia Loren. Danmark har Ghita Nørby.

Bogen "Alle tiders Ghita", der udkommer den 1. oktober, er en hyldest til dansk teaters førstedame og stjernen i dansk film i en menneskealder.

Fra avisernes, ugebladenes, magasinernes, teatrenes, filmselskabernes og ikke mindst fotografernes egne skatkamre af gamle billeder, er fundet en perlerække af billeder, som er samlet i bogen, som Ghita Nørby og Søren Anker Madsen står bag.

Bogen er på 216 sider, udgives af forlaget Lindhardt og Ringhof og koster 299 kroner.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Esbjerg

Vodkatyv måtte køres på skadestuen

Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Annonce