Annonce
Haderslev

Ordfører: Ny uddannelse skal rette op på tilliden til Skat

Jesper Petersen (S) var meget interesseret i at høre om de unges erfaringer på uddannelsen. Foto: Peter Hasle Laursen.

Jesper Petersen (S) ærgrer sig over, at mange skandaler har sendt tilliden til skattevæsenet mod bunden. Ny uddannelse skal være med til at rette op på det.

HADERSLEV: Den nye skatteuddannelse i Haderslev skal være med til at genoprette tilliden til Skat. Det mener Socialdemokratiets skatteordfører Jesper Petersen.

Mandag mødtes han med de 18 af de elever, der i sommer startede på uddannelsen hos UC Syd i Haderslev til en snak om fremtiden for branchen, og hvad eleverne bliver uddannet til at kunne løse.

- Skattepengene skal blandt andet finansiere skoler og sygehuse, og derfor skal der være tillid til skattemyndighederne. Jeg tror, at de mange sager, der har været de senere år, viser, at ting skal være meget dårlige, for at de kan blive gode igen. Og det, tror jeg også, er gået op for befolkningen, siger skatteordføreren, der kalder skattemyndighederne for en grundlæggende krumtap i samfundet.

Tillidsrepræsentanter fra skatteforvaltningen var også til stede, og Jørn Rise, der er forbundsformand i Dansk Told og Skatteforbund, kalder det for en skam med de sager, der er dukket op den senere tid.

- Der er sket en deroute med tilliden til Skat, og det er ærgerligt. Vi skal have det ændret, for ellers skrider hele fundamentet for Skat, siger han.

Annonce

- Skattepengene skal blandt andet finansiere skoler og sygehuse, og derfor skal der være tillid til skattemyndighederne.

Jesper Petersen, skatteordfører (S).

Skatteuddannelse

Det er en professionsbachelor, der tager 3,5 år hvoraf fire måneder foregår i praktik.Der er lige nu 18 elever på uddannelsen i Haderslev, hvor målet er, at der skal være 40 elever per årgang.

Der er en lignende uddannelse i København, og til sommer bliver der oprettet en ny i Herning.

Jørn Rise havde et par ønsker med til Jesper Petersen forud for dagens møde. Foto: Peter Hasle Laursen.

Kompliceret digitalisering

Når skattemyndigheder i flere lande har svært ved at inddrage alle de penge, de skal, hænger det ifølge Jørn Rise sammen med, at skattelovgivning er en kompliceret størrelse, som i mange tilfælde er lavet ud fra interesse-hensyn. Han påpeger derfor vigtigheden i at få uddannet folk til at forstå systemet.

- Uddannelsen retter sig imod flere forskellige faglige aspekter, som er vigtige for at forstå kompleksiteten på området. Den øgede digitalisering i samfundet gør, at unge mennesker måske ikke kommer i så tæt berøring med eksempelvis en skatteopgørelse, fordi det hele er blevet så automatiseret, siger han.

Ifølge nogle af de elever, der er begyndt på den nye uddannelse, er det netop muligheden for at fordybe sig i et spændende og bredt område, der fik dem til at søge ind på uddannelsen.

- Jeg har egentlig været meget i tvivl om, hvad jeg skulle, men den her uddannelse er meget bred, og så virker det også, som om der er gode jobmuligheder bagefter, siger Martin Schmidt, der ikke tænkte så meget over de skandaler, som Skat var indblandet i, da han valgte uddannelse.

Det er Khaled Awad enig i, og han peger på, at det er en ny uddannelse, der giver nogle andre kvalifikationer end andre mere kendte uddannelser.

- HA-uddannelsen er meget populær lige nu, men jeg ville gerne prøve noget andet. Og så mangler Skat ansatte, og det har også været en faktor for mig, siger han.

Måske kan næste skandale stoppes

I Tyskland var det en årvågen, ung nyuddannet ansat, der undrede sig over nogle tal, og det viste sig at være begyndelsen på den seneste skandale, hvor svindlere har snydt flere europæiske statskasser for op imod en halv milliard kroner. Den danske stat er blevet snydt for 110 millioner kroner, og det er lignende sager, som Jesper Petersen håber kan forhindres med flere uddannede på området.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Landmand står i gylle til halsen: Jeg har aldrig oplevet noget lignende

Sønderborg

Så du det?

Leder For abonnenter

DR er stadig rigeligt stort

Vi har et enormt stærkt Danmarks Radio, der har rigeligt med ressourcer. Statsradiofonien har ganske vist fra årsskiftet gennemført en række programlukninger som en konsekvens af det seneste medieforlig, men tag ikke fejl: DR er fortsat en stor og velpolstret maskine. Fra at have lidt over fire milliarder tvangsinddrevne licenskroner til rådighed hvert år til at drive den vidt og på nogle områder vildt forgrenede koncern, skal DR fremover klare sig med knap 4 milliarder kroner årligt. Det er uanset synsvinkel fortsat et kæmpestort beløb og sikrer DR og dermed staten en meget dominerende medieposition i Danmark. Der er blevet fyret chefer, der er blevet fyret medarbejdere, der er blevet lukket programmer og såmænd også kanaler. Signalet til DR var fra politikernes side klart. Public service er vigtigt, fokuser på kerneopgaven. Public service kan være svært at få greb om. Men det er i hvert fald noget andet end det, markedskræfterne bærer frem. DR skal fokusere på det, andre medieaktører ikke allerede eller alligevel laver. DR skal ikke bare være mere af det samme, men et reelt alternativ til gavn for demokrati, sammenhængskraft og mangfoldighed. Derfor må man undre sig. DR er nærmest gået reality-amok. Danske Damer i Dubai. Øen. Familien Asbæk. Og Fars Pige – lad os holde fast i den. En problemstilling om unge og forældre er bestemt relevant i public service-perspektiv. Men en serie om et forskruet københavnsk familieforhold er en udstilling af ekstremer. Det er ikke dokumentar, det er et freakshow. Det samme kan man sige om serien ”Cougarjagt”. Det kan være public service at kigge ind i parforhold, i kærlighed og samliv. Også på tværs af generationer. Men så er det ikke rendyrket reality-tv om en førtidspensionist, der har sex med unge mænd. Det er godt tv. Det er underholdning. Men det er altså tv, der produceres i store mængder på de kommercielle tv-kanaler, alle tv3-varianterne og kanal 4, 5, 6 og så videre. Det er ikke derfor, vi har DR. DR må gerne samle et stort publikum. Men det skal ikke være på at kopiere det private marked. DR får en enorm statsstøtte for at levere noget andet. Kan koncernen ikke det, er der bestemt basis for endnu en nedjustering af DR.

Haderslev

Socialrådgiver beretter om rystende arbejdsforhold: Kommunal leder foreslog glemsomhed i retssag

Esbjerg

Vinderprojekt for Museumspladsen møder modstand fra borgerlige byrådspartier

Annonce