Annonce
Esbjerg

Originale tegninger af Svenskeren er dukket op

I forbindelse med en større registrering af Svenskerbroen er originale tegninger af fortidslevnet dukket op på Nordby Sognearkiv. Helt fantastisk, mener formand for foreningen Bevar Svenskeren.

FANØ: Svenskerbroen: Et af årets mest omdiskuterede emner på Fanø. I sommer satte 15 lokale sig imod nedrivningen af resterne af den gamle bro. Siden har den omdiskuterede bro dannet grobund for foreningen "Bevar Svenskeren", som i løbet af sommeren og efteråret har kæmpet for bevaringen af broen.

Et af de store skridt i forbindelse med bevaringen af broen er en større registrering, som er blevet finansieret af Fanø Kommune, og som netop er blevet færdig:

- Registreringen går ind og vurderer, hvilken stand broen er i, hvad den er blevet brugt til, og så sætter man den ind i en kulturhistorisk sammenhæng for at påvise, hvorfor den er så vigtig for øens befolkning, fortæller Herdis Enggaard Poulsen, formand for foreningen Bevar Svenskeren, som har været med omkring registreringen.

I forbindelse med registreringen og en større gennemgang af historien om Svenskerbroen, dukkede de originale tegninger op fra byggeriet af broen i 1884 på Nordbys Sognearkiv.

- Det er helt fantastisk, at de originale tegninger er dukket op. Med dem ved vi blandt andet nu hvor gammel broen er og det er en vigtig information i den registrering, som er blevet lavet, siger Herdis Enggaard Poulsen.

Skal søge penge

Registreringen skal sendes med, når foreningen i at søge forskellige fonde om penge til at få broen pillet ned, for så at få den genopført efter de originale tegninger.

- I disse dage venter vi på tilbud fra entreprenører ud fra de tegninger, vi har fundet, hvad det ville koste at genopføre broen ud fra de tegninger, vi nu har fundet. Og så skal vi i det nye år til at søge fonde om penge til genopførslen af broen.

Annonce

- Det er helt fantastisk, at de originale tegninger er dukket op. Med dem ved vi blandt andet nu hvor gammel broen er og det er en vigtig information,

Herdis Enggaard Poulsen

Infomøde om Svenskeren:

Torsdag den 26 januar klokken 19 holder foreningen Bevar Svenskeren informationsmøde i sejlklubben for medlemmer og andre interesserede om fremtiden for Svenskerbroen.


  • På mødet vil foreningen informere folk og medlemmer om status. Det vil være muligt at drøfte ideer om blandt andet broens anvendelsesmuligheder, når den står færdig.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dronningens jernnæve

Der er nærmest altid uro i det engelske kongehus, og den seneste tid har uroen haft den iltre prins Harry som omdrejningspunkt. Prins Harry er bror til prins William, der en dag bliver konge, og yngste søn af prins Charles og prinsesse Diana, og sammen med sin kone, den borgerligt og amerikansk fødte hertuginde Meghan, ønsker han at trække sig som såkaldt seniormedlem af kongefamilien. Det er blandt andet ønsket om mere privatliv, der har bragt det unge ægtepar på disse tanker. Den engelske dronning Elisabeth har reageret ved at efterkomme parrets ønske, men samtidig også frataget dem retten til at kalde sig "kongelige højheder", frataget dem retten til at modtage apanage ligesom de to skal tilbagebetale cirka 20 millioner kroner for den nylige renovering af deres residens Frogmore Cottage. Der er langt fra det engelske til det danske kongehus, men dronning Elisabeths beslutning virker klog. Selv om man som kongelig er født ind i en særlig skæbne, er der historisk flere eksempler på, at medlemmer af forskellige kongehuse har frasagt sig disse nedarvede privilegier. I England synes dronningens holdning klar: Hvis du ikke vil arbejde som kongelig, får du heller ikke løn som kongelig. Dette spørgsmål kommer vi uden tvivl også til at diskutere inden længe her i Danmark, idet der i kongehuset lige nu er usædvanligt mange børn. En del af disse vil formentlig heller ikke som voksne kunne fylde en tilværelse ud inden for kongehuset, og derfor vil den til den tid siddende regent i samråd med regering og Folketing skulle træffe beslutninger i samme boldgade som dronning Elisabeths. Et kongehus med nedarvede privilegier er egentlig som konstruktion en anakronisme, men da eksempelvis det danske kongehus nyder massiv folkelig opbakning, er det i praksis en ganske demokratisk indretning. Imidlertid hviler en del af populariteten utvivlsomt på en bred accept af forholdet mellem aflønning og indsats, og her er det klart, at medlemmer af kongehuset for at få apanage skal arbejde for pengene.

Vejen

Færre vinterudgifter i Vejen Kommune

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];