Annonce
Esbjerg

Originale tegninger af Svenskeren er dukket op

I forbindelse med en større registrering af Svenskerbroen er originale tegninger af fortidslevnet dukket op på Nordby Sognearkiv. Helt fantastisk, mener formand for foreningen Bevar Svenskeren.

FANØ: Svenskerbroen: Et af årets mest omdiskuterede emner på Fanø. I sommer satte 15 lokale sig imod nedrivningen af resterne af den gamle bro. Siden har den omdiskuterede bro dannet grobund for foreningen "Bevar Svenskeren", som i løbet af sommeren og efteråret har kæmpet for bevaringen af broen.

Et af de store skridt i forbindelse med bevaringen af broen er en større registrering, som er blevet finansieret af Fanø Kommune, og som netop er blevet færdig:

- Registreringen går ind og vurderer, hvilken stand broen er i, hvad den er blevet brugt til, og så sætter man den ind i en kulturhistorisk sammenhæng for at påvise, hvorfor den er så vigtig for øens befolkning, fortæller Herdis Enggaard Poulsen, formand for foreningen Bevar Svenskeren, som har været med omkring registreringen.

I forbindelse med registreringen og en større gennemgang af historien om Svenskerbroen, dukkede de originale tegninger op fra byggeriet af broen i 1884 på Nordbys Sognearkiv.

- Det er helt fantastisk, at de originale tegninger er dukket op. Med dem ved vi blandt andet nu hvor gammel broen er og det er en vigtig information i den registrering, som er blevet lavet, siger Herdis Enggaard Poulsen.

Skal søge penge

Registreringen skal sendes med, når foreningen i at søge forskellige fonde om penge til at få broen pillet ned, for så at få den genopført efter de originale tegninger.

- I disse dage venter vi på tilbud fra entreprenører ud fra de tegninger, vi har fundet, hvad det ville koste at genopføre broen ud fra de tegninger, vi nu har fundet. Og så skal vi i det nye år til at søge fonde om penge til genopførslen af broen.

Annonce

- Det er helt fantastisk, at de originale tegninger er dukket op. Med dem ved vi blandt andet nu hvor gammel broen er og det er en vigtig information,

Herdis Enggaard Poulsen

Infomøde om Svenskeren:

Torsdag den 26 januar klokken 19 holder foreningen Bevar Svenskeren informationsmøde i sejlklubben for medlemmer og andre interesserede om fremtiden for Svenskerbroen.


  • På mødet vil foreningen informere folk og medlemmer om status. Det vil være muligt at drøfte ideer om blandt andet broens anvendelsesmuligheder, når den står færdig.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce