Annonce
Aabenraa

Orkanen blev startskuddet til en ny slags skove omkring Aabenraa

Det tog lang tid at rydde op efter orkanen den 3. december 1999. Billedet er fra Lerskov Plantage. Foto: Naturstyrelsen Sønderjylland
Skove holder bedre, hvis forskellige slags træer plantes mellem hinanden. Naturstyrelsen har lært af orkanen i 1999.

AABENRAA: I dag for præcis 20 år siden, den 3. december 1999, ryddede orkanen Adam store områder med grantræer i det sydlige Jylland. I Aabenraa Kommune gik det især ud over Årtoft, Bommerlund, Kelstrup og Frøslev plantager.

Orkanen blev begyndelsen på en ny slags skove. Da de store skovområder skulle genplantes, gik Naturstyrelsen væk fra kun at plante én slags træer i et område. Nu skal der i højere grad gro løvtræer og nåletræer side om side. Det giver nemlig en mere varieret skov, og skoven bliver mere modstandsdygtig over for både orkaner og sygdomme.

Det forklarer Inge Gillesberg, der er skovrider hos Naturstyrelsen Sønderjylland.

Siden orkanen i 1999 er det ikke nødvendigvis menneskene, der sørger for plantningen. Naturstyrelsen er højere grad gået over til det, som kaldes naturnær skovdrift. Det vil sige, at bøge og askeskove naturligt fornyer sig selv gennem selvsåning.

Dermed er det slut med lange, lige rækker af træer, der har den samme alder og dermed er mere følsomme over for storme.

Orkanen Adam er ikke den eneste, der har sat sit præg på skovene i Aabenraa-området. Mange af de nåletræer, der overlevede Adam, blev i 2013 fældet af de to orkaner Allan og Bodil, som alene gjorde det af med, hvad der svarer til fem-seks års hugst.

Annonce

Sønderjyske skove

Naturstyrelsen Sønderjylland dækker hele den sydøstlige del af Sønderjylland. Den vestlige del hører under Naturstyrelsen Vadehavet.

Flere løvtræer

Den naturnære skovdrift betyder, at områder med tung lerjord ikke i fremtiden vil blive brugt til lige rækker nåletræer, som i virkeligheden trives bedre på lettere jord.

Skovene omkring Aabenraa by er dermed i højere grad kommet til at bestå af forskellige former for løvtræer.

Det er dog ikke alle løvtræer, som kan klare sig, uden vi mennesker griber ind. På grund af de mange rådyr er man for eksempel nødt til at indhegne området med nye egetræer, så de kan få lov til at vokse sig store og stærke i fred.

Naturstyrelsen besluttede i 2002 at gå over til naturnær skovdrift på alle statens skovarealer. Men træer vokser langsomt, så der går endda nogle år, inden princippet om selvsåede og mere blandede skove for alvor kan ses i alle danske skove.

Ifølge Naturstyrelsens egen handlingsplan kan det tage op til 100 år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Terror skal bekæmpes uden tøven

Takket være en dygtig indsats fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) og syv af landets politikredse kan Danmark meget vel være sluppet for ét eller flere terrorangreb. Ved en koordineret aktion onsdag blev flere end 20 adresser over hele landet ransaget og omkring 20 personer anholdt. Ifølge det oplyste fik politiet fat i alle de personer, der var mistænkt, og der menes derfor i denne sag ikke at være flere potentielle terrorister på fri fod. De anholdte vil blive fremstillet ved grundlovsforhør, flere af dem sigtet efter straffelovens såkaldte terrorparagraf. Det er sparsomt med oplysninger i sagen, men ifølge politiet har flere af de anholdte haft "militant, islamistisk motiv" til den planlagte terrorhandling, som vi indtil videre ikke ved noget om. Sagen vidner om den dødsens alvorlige situation, vi som land befinder os i. Der findes iblandt os mennesker, der drevet af islamisk fundamentalisme vil os det ondt, som ingen midler skyer og hvis mål er at skabe skræk og rædsel ved så dødelig terror som muligt. Det er hinsides vores fatteevne, hvorfor de er i besiddelse af så indædt had til de frie samfund, hvis beskyttelse de nyder godt af hver dag, men det er de. Det er ubegribeligt, hvorfor de overhovedet lever i vores vestlige demokratier, men det gør de. Desværre. Det må vi indrette os efter og droppe enhver naiv forestilling om andet, end at vi har været under angreb, at vi er under angreb og at vi kommer under angreb. Mindst én gang tidligere har dansk politi afværget et større terrorangreb, da fire mand i 2010 blev anholdt for at planlægge et attentat mod JP/Politikens Hus i København. I 2015 blev der gennemført to terrorangreb i København på Krudttønden og mod en jødisk synagoge. Her blev to mennesker dræbt. Vi har allerede tilladt mere overvågning og registrering i samfundet, men vi bryder os ikke om at ofre vores frihed på terrorens alter. Lige i dag må vi glæde os over, at der med dygtigt politiarbejde formentlig blev afværget et grusomt terrorangreb.

Danmark

Live: Syv mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter omfattende politiaktion - følg forløbet her

Annonce