Annonce
Debat

Öslem Cekic gør det rigtige

Læserbrev: JydskeVestkysten skriver den 9. januar, at børnebogsforfatter, debattør og tidligere folketingsmedlem Öslem Cekic skriver historie til 175.000 skoleelever om omskæring af drengebørn.

Modigt og rigtigt gjort af Cekic, da denne ældgamle tradition på ingen måder skal kriminaliseres ved et forbud, da det er en vigtig del af de jødiske såvel som de muslimske religiøse ritualer, som skal respekteres på lige fod med de kristne ritualer.

At Cekic går oplysningens vej er helt rigtigt, da debatten efterhånden er afsporet med argumenter som lemlæstelse og tortur, når der i virkeligheden er tale om et enkelt indgreb udført under lægeligt tilsyn, der er med til at give de implicerede identitet som jøder eller muslimer.

Der er i den grad brug for en dybere forståelse for de forskelligheder, som religionerne repræsenterer - og ikke en ensidig jagt på det, som som er anderledes end mit eget, og denne forståelse bidrager Öslem Cekic med på smukkeste vis.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Indvandreres efterkommere fornægter ytringsfrihed: Hvad bilder de sig ind?

Det skriger til himlen. Hundredtusinder på flugt har fået lov at opholde sig i Danmark, men langt fra alle siger tak ved at respektere vores demokrati. 48 procent af efterkommerne af ikke-vestlige indvandrere mener, at det skal være forbudt at kritisere religion. Det kan man læse i Udlændinge- og Integrationsministeriets årlige undersøgelse af ikke-vestlige indvandrere og efterkommeres medborgerskab. Det er rystende. De fleste af efterkommernes forældre har fået lov at være her, fordi de er flygtet fra diktaturer, hvor man kan risikere livet ved at ytre sig, tro på andet end islam, være homoseksuel eller i opposition til diktatoren. Lande, hvor individets frihed intet betyder. Vi giver deres børn alle muligheder. Og så fornægter halvdelen af efterkommerne helt grundlæggende rettigheder som at måtte kritisere alt, også religion. Hvad bilder de sig ind? Formanden for Rådet for Etniske Minoriteter, Halima El Abassi, siger, at efterkommere står uden for samfundet og ikke føler sig som en del af fællesskabet. Forfatter Tarek Hussein taler om "dagligdagens hetz" mod muslimer og siger, at den får dem til at hæve paraderne. Begge repræsenterer en offermentalitet, der ikke er til at holde ud. Den kan heller ikke begrundes i fakta. Dagen efter nyheden om efterkommernes mentale fravalg af Danmark kan Kristeligt Dagblad fortælle om en undersøgelse fra det amerikanske Pew Research Center. Man har interviewet 24.599 mennesker i 15 vestlige lande og kan konkludere, at danskerne er de tredjemest positive over for muslimer efter nordmænd og hollændere. Det er altså ikke danskerne, der ikke er tolerante. Tværtimod kan man nu med god ret spørge, hvor stor en andel af mennesker med foragt for demokratiske værdier vi vil acceptere i vores land. At stille spørgsmålet har intet med racisme at gøre, men alene med det allervigtigste: demokrati, ytringsfrihed og frihedsrettigheder. Værdier, vi skal insistere på som altafgørende i vores land. Også for vores gæster.

Annonce