Annonce
Varde

Otte medarbejdere er blevet syge - nu besøger beskæftigelsesminister skandaleramt virksomhed i Varde

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har takket ja til at besøge Sky-Light i Varde. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Det er blevet til en sag på Christiansborg, at otte medarbejdere er blevet syge på Sky-Light, en plastvirksomhed i Varde, efter de har været i kontakt med et kemikalie kaldet PMDA. Nu har beskæftigelsesminister takket ja til at besøge virksomheden.

Varde: I denne uge inviterede Sky-Light både beskæftigelsesministeren og folketingspolitikerne i beskæftigelsesudvalget på besøg på virksomheden, hvor otte medarbejdere er blevet syge efter at have været i kontakt med PMDA, der er et kemikalie, der forbedrer kvalitetet af plastik lavet af genbrugsplast. Det sker, fordi udvalget og ministeren skal diskutere sagen i et åbent samråd 30. august.

Nu har ministeren, Peter Hummelgaard (S), takket ja til at komme:

- Jeg følger naturligvis sagen om de medarbejdere, der desværre er blevet syge af arbejdet hos Sky-Light, og jeg vil meget gerne tage imod invitationen om at komme over og tale med medarbejderne i produktionen og virksomhedens ledelse, siger Peter Hummelgaard ifølge en mail fra beskæftigelsesministeriets pressemeddelelse.

Christian Juhl (EL) er også meget opsat på at besøge Sky-Light, og Anni Matthiesen (V) har meddelt, at hun gerne vil besøge virksomheden, hvis der er plads i hendes kalender. Muligvis bliver der arrangeret et besøg for hele beskæftigelsesudvalget.

Annonce

Kemikaliesagen

  • Avisen Danmark og Fagbladet 3F har afsløret, hvordan otte medarbejdere er blevet syge af brug af PMDA på Sky-Light.
  • På baggrund af sagen har Christian Juhl (EL) kaldt beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i samråd. Samrådet finder sted 30. august klokken 11.
  • Sky-Light har sendt et brev til beskæftigelsesministeren og beskæftigelsesudvalget med sin version af sagen. I brevet bliver politikerne inviteret på besøg på virksomheden i Varde.
  • Tillidsmand Eigil Linding Pedersen er selv blandt de otte, der har fået kronisk astma.
  • Der er påvist en sammenhæng mellem astmaen og PMDA.

Forskellige opfattelser

Det er ledelsen på Sky-Light, der har inviteret, og administrerende direktør Søren Kjær Larsen har forklaret, at det skyldes, at der er et "fortegnet billede" af sagen i pressen. Tillidsmand Eigil Linding Pedersen har dog sendt et debatindlæg til Avisen Danmark, hvor han skriver, at de syge medarbejdere ikke kan se, hvad der skulle være fortegnet i sagen.

- Realiteterne er, at vi står med otte syge medarbejdere, der alle bevisligt er blevet syge af PMDA, og det havde vi forhåbentligt ikke gjort, hvis alt havde været, som det skulle være, skriver han i debatindlægget.

Arbejdsulykker skal forebygges

I mailen fra Beskæftigelsesministeriet står også, at Peter Hummelgaard er glad for, at et bredt flertal tilfører 460 millioner kroner til Arbejdstilsynet og øremærker 10 millioner årligt i 2020-2022 til forskning i kemi:

- Det kemiske arbejdsmiljø har været underprioriteret alt for længe, og det skal der laves om på.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dronningens jernnæve

Der er nærmest altid uro i det engelske kongehus, og den seneste tid har uroen haft den iltre prins Harry som omdrejningspunkt. Prins Harry er bror til prins William, der en dag bliver konge, og yngste søn af prins Charles og prinsesse Diana, og sammen med sin kone, den borgerligt og amerikansk fødte hertuginde Meghan, ønsker han at trække sig som såkaldt seniormedlem af kongefamilien. Det er blandt andet ønsket om mere privatliv, der har bragt det unge ægtepar på disse tanker. Den engelske dronning Elisabeth har reageret ved at efterkomme parrets ønske, men samtidig også frataget dem retten til at kalde sig "kongelige højheder", frataget dem retten til at modtage apanage ligesom de to skal tilbagebetale cirka 20 millioner kroner for den nylige renovering af deres residens Frogmore Cottage. Der er langt fra det engelske til det danske kongehus, men dronning Elisabeths beslutning virker klog. Selv om man som kongelig er født ind i en særlig skæbne, er der historisk flere eksempler på, at medlemmer af forskellige kongehuse har frasagt sig disse nedarvede privilegier. I England synes dronningens holdning klar: Hvis du ikke vil arbejde som kongelig, får du heller ikke løn som kongelig. Dette spørgsmål kommer vi uden tvivl også til at diskutere inden længe her i Danmark, idet der i kongehuset lige nu er usædvanligt mange børn. En del af disse vil formentlig heller ikke som voksne kunne fylde en tilværelse ud inden for kongehuset, og derfor vil den til den tid siddende regent i samråd med regering og Folketing skulle træffe beslutninger i samme boldgade som dronning Elisabeths. Et kongehus med nedarvede privilegier er egentlig som konstruktion en anakronisme, men da eksempelvis det danske kongehus nyder massiv folkelig opbakning, er det i praksis en ganske demokratisk indretning. Imidlertid hviler en del af populariteten utvivlsomt på en bred accept af forholdet mellem aflønning og indsats, og her er det klart, at medlemmer af kongehuset for at få apanage skal arbejde for pengene.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];