Annonce
Varde

Otte medarbejdere er blevet syge - nu besøger beskæftigelsesminister skandaleramt virksomhed i Varde

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har takket ja til at besøge Sky-Light i Varde. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Det er blevet til en sag på Christiansborg, at otte medarbejdere er blevet syge på Sky-Light, en plastvirksomhed i Varde, efter de har været i kontakt med et kemikalie kaldet PMDA. Nu har beskæftigelsesminister takket ja til at besøge virksomheden.

Varde: I denne uge inviterede Sky-Light både beskæftigelsesministeren og folketingspolitikerne i beskæftigelsesudvalget på besøg på virksomheden, hvor otte medarbejdere er blevet syge efter at have været i kontakt med PMDA, der er et kemikalie, der forbedrer kvalitetet af plastik lavet af genbrugsplast. Det sker, fordi udvalget og ministeren skal diskutere sagen i et åbent samråd 30. august.

Nu har ministeren, Peter Hummelgaard (S), takket ja til at komme:

- Jeg følger naturligvis sagen om de medarbejdere, der desværre er blevet syge af arbejdet hos Sky-Light, og jeg vil meget gerne tage imod invitationen om at komme over og tale med medarbejderne i produktionen og virksomhedens ledelse, siger Peter Hummelgaard ifølge en mail fra beskæftigelsesministeriets pressemeddelelse.

Christian Juhl (EL) er også meget opsat på at besøge Sky-Light, og Anni Matthiesen (V) har meddelt, at hun gerne vil besøge virksomheden, hvis der er plads i hendes kalender. Muligvis bliver der arrangeret et besøg for hele beskæftigelsesudvalget.

Annonce

Kemikaliesagen

  • Avisen Danmark og Fagbladet 3F har afsløret, hvordan otte medarbejdere er blevet syge af brug af PMDA på Sky-Light.
  • På baggrund af sagen har Christian Juhl (EL) kaldt beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i samråd. Samrådet finder sted 30. august klokken 11.
  • Sky-Light har sendt et brev til beskæftigelsesministeren og beskæftigelsesudvalget med sin version af sagen. I brevet bliver politikerne inviteret på besøg på virksomheden i Varde.
  • Tillidsmand Eigil Linding Pedersen er selv blandt de otte, der har fået kronisk astma.
  • Der er påvist en sammenhæng mellem astmaen og PMDA.

Forskellige opfattelser

Det er ledelsen på Sky-Light, der har inviteret, og administrerende direktør Søren Kjær Larsen har forklaret, at det skyldes, at der er et "fortegnet billede" af sagen i pressen. Tillidsmand Eigil Linding Pedersen har dog sendt et debatindlæg til Avisen Danmark, hvor han skriver, at de syge medarbejdere ikke kan se, hvad der skulle være fortegnet i sagen.

- Realiteterne er, at vi står med otte syge medarbejdere, der alle bevisligt er blevet syge af PMDA, og det havde vi forhåbentligt ikke gjort, hvis alt havde været, som det skulle være, skriver han i debatindlægget.

Arbejdsulykker skal forebygges

I mailen fra Beskæftigelsesministeriet står også, at Peter Hummelgaard er glad for, at et bredt flertal tilfører 460 millioner kroner til Arbejdstilsynet og øremærker 10 millioner årligt i 2020-2022 til forskning i kemi:

- Det kemiske arbejdsmiljø har været underprioriteret alt for længe, og det skal der laves om på.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Danmark skal hænge sammen

Kan man forestille sig en situation, hvor det offentlige dropper investeringen i vejnettet i dele af landet, så borgerne selv må i gang med asfalteringen? Nej selvsagt ikke. Men faktisk er det nogenlunde en parallel beslutning, vores regering har truffet ved at ikke at afsætte midler til bredbåndspuljen i sit udspil til finanslov. Danmark er på vej til at blive næsten 100 procent digitaliseret. Det rummer mange fordele. Både i dialogen med myndighederne og i privatlivet kan det meste hurtigt og bekvemt ordnes via nettet, der samtidig giver adgang til et uendeligt univers af information og underholdning. Forudsætningen for at være en del af det moderne Danmark er hurtigt, stabilt internet. Imidlertid er det fortsat steder i landet, hvor borgerne ikke har denne mulighed. Hermed er de berørte koblet af en central del af infrastrukturen. Konsekvenserne er logiske. Unge familier vælger landet fra, hvis der ikke er net af tilstrækkelig kvalitet. Man skubber således yderligere på den affolkning, der allerede er sat ind af andre årsager. Kreditinstitutternes uvilje til at yde lån til boligkøb i den knap så tæt befolkede del af landet er i forvejen et problem. Men er der heller ikke netforbindelser af en antagelig kvalitet kan boliger på landet blive usælgelige. Samtidig er det svært at drive virksomhed uden bredbånd. Både det lille mekanikerværksted i landsbyen og den moderne landmand er afhængig af computeren. Ansvaret for netforbindelser kan man ligeså lidt som byggeri af veje eller broer pålægge den enkelte. Et eksempel fra Fyn viser således, at det kan koste privatpersoner op til godt 270.000 kroner at få etableret en individuel forbindelse med fibernet. Naturligvis skal staten være sparsommelig. Men en pulje på 100 millioner kroner er ingen kæmpepost på statens samlede udgifter, der i 2018 var på næsten 700 milliarder kroner. For borgerne kan hurtig adgang til nettet til gengæld gøre en verden til forskel. Danmark skal hænge sammen.

Varde

Købmand berørt over sur smiley: Der var ingen fare for fødevaresikkerheden

Annonce