Annonce
Esbjerg

Otte millioner til nyt magasin: Esbjergs hukommelse flytter til Ribe

Samlingsansvarlige Mette Søvsø glæder sig til at få styr på butikken i det nye magasin i Ribe.
Esbjerg Kommune har i sit nye budgetforlig bevilget otte millioner kroner til et nyt magasin i Ribe. Det skal blandt andet skal rumme Esbjerg Museums gemte skatte samt millioner af andre genstande fra Sydvestjyske Museer.

Ribe: Hvis man er pjattet med gamle ting, der fortæller Esbjergs historie, kan man glæde sig over, at mange af dem indenfor relativt kort tid bliver flyttet til nye omgivelser.

Esbjerg Kommune har nemlig bevilget otte millioner kroner til et nyt magasin, der skal opføres i Ribe, og som blandt andet skal huse Esbjerg Museums gemte skatte.

Siden 1941 har der hobet sig utallige genstande op i Sydvestjyske Museers nuværende magasin i Exnersgade, og det er på tide at redde de mange fine ting, der tæller alt fra brudekjoler over jydepotter til foreningsfaner.

Annonce

- Klimaforholdene i magasinet i Esbjerg er ikke optimale for bevaring. Der er store udsving i temperaturerne, og her er fugtigt, fortæller samlingsansvarlig Mette Søvsø, der glæder sig til at få styr på butikken.

- Alle ting skal rengøres, fotograferes og katalogiseres digitalt i forbindelse med flytningen, og på den måde vil mange flere også få glæde af samlingen.

I 2005 fik Antikvarisk Samling i Ribe et nyt magasin på Ørstedsvej i Ribe, så Mette Søvsø har tidligere prøvet at holde flyttedag.

Tre etager trak ned

- I 2008 blev den antikvariske samling og Esbjerg Museum lagt sammen, og siden har vi haft brug for mere plads. Sydvestjyske Museer har en samling på en million genstande, og museumsdirektør Flemming Just har i årevis søgt om midler til et nyt magasin, fortæller Mette Søvsø.

Med bevillingen vil et nyt magasin altså se dagens lys.


Vi fik gode karakterer, men magasinet i Esbjerg trak ned, og vi lidt skæld ud.

Mette Søvsø, samlingsansvarlig


- Det, der er sket, er, at flere institutioner er gået sammen, så magasinet skal rumme Byhistorisk Arkiv, Fiskeri- og Søfartsmuseet, de to kunstmuseer i Ribe og Esbjerg og Sydvestjyske Museer.  Hver institution får sin afdeling med de forhold, der er nødvendige for bevaring af de forskellige huses genstande, siger hun.

Magasinet

Sydvestjyske Museers magasin ligger idag på Ørstedsvej 46 i Ribes industrikvarter. Det nye magasin vil komme til at ligge i sammenhæng med det nuværende magasin.

Slots- og Kulturstyrelsen, der har givet 2,6 millioner kroner til magasinet, kommer jævnligt på besøg på landets museer for at se, om alt er, som det skal være. Tidligere på året besøgte styrelsen Sydvestjyske Museer, som bestod - lige med undtagelse af det tre etager høje magasin i Exnersgade.

- Vi fik gode karakterer, men magasinet i Esbjerg trak ned, og vi lidt skæld ud. Her er mange kvadratmeter, men rigtig dårlige faciliteter, så det er på høje tid med et nyt magasin, understreger Mette Søvsø.

- Det bliver et gigantisk projekt at flytte alle tingene, og der er et retrospektivt efterslæb, fordi den hidtidige katalogisering er analog, fortæller Mette Søvsø, der tilføjer, at der stadig mangler en del af finansieringen, før projekteringen kan gå i gang.

Annonce

Et supergodt projekt

Det bekræfter museumsdirektør Flemming Just, der i samarbejde med de andre statsanerkendte museer har barberet budgettet for det nye magasin ned til 16 millioner kroner.

- Blækket er først lige blevet tørt på bevillingen fra Esbjerg Kommune, og den falder først i 2024, så vi har stadig noget tid til at finde de resterende 4,5 millioner. Vi skal i dialog med forskellige fonde, og hvis det ikke lykkes, må vi tage et realkreditlån, fastslår Flemming Just.

- Der er ingen af os, der svømmer i penge, så vi skal være meget aktive på fondsmarkedet, for fællesmagasinet er et supergodt projekt. De to kunstmuseer i henholdsvis Esbjerg og Ribe vil med det nye fællesmagasin kunne tømme deres nuværende magasiner og frigøre plads til aktiviteter i stedet for opbevaring, forklarer museumsdirektøren, der fortæller, at Fiskeri- og Søfartsmuseet er i gang med at finde et stort millionbeløb til Havets Giganter, der er museets nye, store satsning. Med det nye magasin bliver de fri for at spekulere på plads til fremtidig opmagasinering.

- Vi kommer tidligst til at gå i gang med byggeriet i 2024, og vi glæder os meget, siger Flemming Just.

Annonce
Esbjerg For abonnenter

Tyveri af damecykel førte til dom for narkohandel: 49-årig mand havde rygsækken fuld af stoffer og penge

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Kolding får endnu et kviktestcenter - det åbner torsdag nord for bymidten

Erhverv For abonnenter

Gigantisk byggeri har indhentet forsinkelse: Viking Link når milepæl med 15.000 m2 under tag

Sønderborg

Læsere undrer sig: Må varebiler køre i begge retninger på gågaden

Varde For abonnenter

Rollator-bande på tur: Den ældste er 95 år – og nu overvejer rollatordamerne at besøge et værtshus

Løvkvist: Messerschmidt kæmper for at vriste magten ud af døende hænder

Esbjerg For abonnenter

Hård kritik af Fanøs Plejecenter: Vores demente far lå hjælpeløs på gulvet

Navne

40 års tæt samarbejde nærmer sig sin afslutning

Esbjerg

Ni elever i samme klasse smittet på ni dage: Hvorfor bliver årgangen ikke hjemsendt og testet?

Skoleleder om mulig Omikron-variant: Der er så mange ansatte, der skal testes, at vi ikke kan tage imod elever

Aabenraa For abonnenter

Mennesket bag monarken: Forfatter gav indblik i dronningens liv med op- og nedture

Haderslev For abonnenter

Poser med kokain og heroin blev smidt ud af lejlighed på 2. sal, da politiet sparkede døren op

Nordtyskland

Så er byggeriet af den faste forbindelse startet i Tyskland

Annonce