Annonce
Kolding

Efter outlet-fiasko: Nu skal grunden forvandles til grøn bydel med 500 boliger

Parkeringspladserne Holmsminde i forgrunden og Riberdyb mod højre i baggrunden kommer til salg inden sommerferien med henblik på at finde investorer og projektudviklere til en ny bydel. Foto: Søren Gylling
Åforløbet i Aarhus har inspireret til den vision, der nu er klar for det kommende byggeri på Riberdyb og Holmsminde. Arealet udbydes til salg inden sommerferien.

Kolding: Udviklingen af forløbet langs åen i Aarhus er inspirationskilden den vision, som Kolding Kommune nu har klar for en kommende bydel med 400-500 boliger på de store parkeringsarealer på Holmsminde og Riberdyb, hvor det i årevis og indtil for nylig var planen at opføre et outletcenter.

Inden sommerferien bliver det store område langs Kolding Å udbudt til salg igen, og udbuddet kommer til at ske på baggrund af visionen, som byrådets plan-, miljø- og boligudvalg netop har godkendt.

- I Aarhus har det været grundlæggende at skabe et område med en stærk identitet, og dem, der har realiseret det, har vidst præcist, hvad det skulle ende med. Sådan skal det også være her, og nu synes vi, at vi har en god plan at arbejde videre med, siger udvalgsformand Birgitte Kragh (V).

Annonce

Boligerne

  • Den nye bydel Kolding Å skal primært anvendes til boliger med en variation af boligtyper og ejerformer.
  • Kolding Kommune er indstillet på at bevilge grundkapital til almene boliger til højst 25 procent af de kommende boliger svarende til cirka 100 boliger.
  • Ifølge tidsplanen kommer arealerne på Riberdyb og Holmsinde i udbud inden sommerferien og frem til oktober, hvor interesserede bygherrer kan byde ind på arealerne med projekter.
  • Anlægsperioden ventes at starte i slutningen af 2020.

Grøn park og p-hus

Nøgleordene i visionen for Kolding Å-bydelen er, at den skal være et område, hvor folk både har lyst til at bo, opholde sig og tage til for at mødes, og som Koldings borgere er stolte af, siger Birgitte Kragh.

- Vi kommer jo ikke længere kun i byen for at handle. Vi kommer for noget andet, og her har Kolding noget helt unikt at byde på med Koldinghus, det nye område, som vil udvikle sig ved havnen, og den her nye bydel ved åen. Det er tre store potentialer, mener hun.

Helt konkret kommer bygningerne i den nye bydel til at variere fra to til højst syv etager, og i stueetagerne bliver der plads til eksempelvis café, restaurant, galleri og fælleslokaler, som vil skabe liv i bydelen.

Og så bliver et grønt byrum langs åen et afgørende element i den nye bydel.

- Vi vil gerne skabe noget parklignende med rekreative mødesteder med offentlig adgang på arealerne ned mod åen og trække boligerne lidt væk fra åen. Ligesom i Aarhus, hvor åen også er åbnet op. Sådan bliver det også her, men omgivelserne bliver grønnere, siger Birgitte Kragh.

Det vil også være oplagt at kigge på sammenhængen til Søndergade, og mulighederne for at trække mere vand ind i området og gøre bydelen bilfri skal også overvejes, forklarer Birgitte Kragh.

- Nu har vi lagt de overordnede linjer, og så skal området udvikles i tæt samarbejde med kommende investorer og gennem borger- og brugerinddragelse, lover hun.

I det videre arbejde vil der være fokus på tilgængelighed i området blandt andet gode gang- og cykelstier.

Med i visionen er også planer om at bygge en ny bro, der binder Holmsminde- og Riberdyb-arealerne tættere sammen. Desuden ønsker politikerne, at der skal udvikles en ny indgang til tunnelen under jernbanen, som binder den nye bydel sammen med det kommende boligbyggeri Klostergården.

For at sikre parkeringskapaciteten i midtbyen, der modsvarer de knap 600 eksisterende p-pladser på Holmsminde og Riberdyb og det behov, der opstår med de nye boliger, er ét eller flere p-huse også på tegnebrættet.

Økonomiudvalget tager på sit møde den 23. april stilling hvilken udbudsform, der skal være afsættet for at realisere den nye bydel.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Flytter produktionen til Polen: Danfoss lukker fabrik i Kolding og nedlægger 335 stillinger

Varde

Ulla: Min mand siger, jeg bor her

Leder For abonnenter

JV mener: Uvenlig behandling af tyskere skal stoppe

Det er en gevinst for den danske del af grænselandet, når tyskere og andre EU-borgere beslutter sig for at købe et hus i Sønderjylland. Sidste år solgte EDC i Rødekro og Nybolig i Padborg i alt 55 huse til udenlandske EU-borgere, hvoraf langt de fleste var tyskere. Det er med til at skabe udvikling i en landsdel, der ellers i mange områder kæmper med faldende befolkningstal. Derfor er det meget bekymrende, at både advokater og ejendomsmæglere i Sønderjylland oplever, at servicen over for de udenlandske huskøbere er blevet forringet i en grad, så det kan risikere at få mulige tilflyttere til at opgive deres forehavende. Den oplevede forringelse er sket i forbindelse med, at den statslige Styrelse for International Rekruttering og Integration siden 1. april har overtaget opgaven med at udstede EU-opholdsbevis til de udlændinge, som vil flytte til Danmark, fordi de er ved at købe et hus i Danmark. Forinden var det Statsforvaltningen, der stod for opgaven. Dengang var oplevelsen hos advokater og mæglere, at udlændingene fra andre EU-lande, inden de flyttede hertil, kunne få det opholdsbevis, der er betingelsen for at kunne gennemføre huskøbet. Men det er ulovligt at gøre det på den måde, mener den statslige styrelse. Den kræver, at udlændingene har bopæl her i landet først, og dermed skal de leje en bolig, før de kan købe én. Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) bør i en fart finde ud af, om det virkelig kan passe, at det pludselig skal være så besværligt for en EU-borger at købe et dansk hus. Selv om hans styrelse benægter, at der er lavet om på praksis, er der en række kilder, som har fortalt JydskeVestkysten, at behandlingen af sagerne foregik meget smidigere, da det var Statsforvaltningens opgave. Det må kunne lade sig gøre at genskabe den situation, så Danmark igen kan blive opfattet som et venligt værtsland for EU-medborgere, som kan forsørge sig selv og som har lyst til at købe et hus i vores land.

Esbjerg

Vred bilist bliver sigtet for vold

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];