Annonce
Tønder

Over 200 børn var på madskole i Højer: - Hvad er en stavblender?

Maja og Mikkel fra Bredebro Skole er nogle af de over 200 elever, der de seneste to uger har været forbi Højergård for at lave kødboller og kærlighedssovs. Foto: Matilde Bøjlund Andersen.
Over de seneste to uger har mere end 200 skoleelver fra hele Tønder Kommune været forbi Højergård, hvor de er blevet klogere på naturen og maden.

HØJER: Dagens menu på Højergård er kødboller med kærlighedssovs, og det har det været de seneste 14 dage. Her har mere end 200 elever været på besøg for først at se Højer Sluse og derefter lave mad på gården.

- Formålet er, at eleverne skal have en god dag. Skolerne har fået nogle penge til at tage på udflugter her i kølvandet af corona, så der kan være fokus på trivsel og sammenhold i klasserne. Det er en god måde for eleverne at være sammen på, siger Ann Møller Gram fra Tønder Kommune, der står for dagen.

Onsdag var det elever fra 4. klasse på Bredebro Skole. De er inddelt i hold på fire med hver deres farve forklæder. Opskriften er fra Fars Køkkenskole, som eleverne får med hjem bagefter.

Annonce

- Det har været dejligt at se, hvor godt eleverne har taget imod det. Vi håber, at de også vil lave retterne derhjemme, siger Ann Møller Gram.

Prøv at duft

- Hvad er en stavblender?

Spørgsmålet kommer fra Julie, der er på det sorte hold. Sammen med veninden Ida Sofie er hun i gang med at lave hummus. Julie har ikke de store erfaringer i et køkken, og det er ikke kun omkring køkkenudstyret, at hun får udvidet sin horisont.

- Vi laver et eller andet underligt. Jeg ved ikke engang, hvad det er, siger hun.


Det har været dejligt at se, hvor godt eleverne har taget imod det. Vi håber, at de også vil lave retterne derhjemme.

Ann Møller Gram.


I den anden ende af køkkenet har Maja og Mikkel med røde forklæder på fået ansvaret for kødbollerne. Der skal basilikum i farsen, som eleverne plukker fra en krydderurt i vindueskarmen.

- Ej, prøv at duft til det. It's dufting so good, siger Mikkel og smider en håndfuld ned i skålen.

Holdet er lidt usikker på, om det nu kan være rigtig, at bladene skal i farsen hele, men der stod ikke noget i opskriften om, at de skulle hakkes, protesterer Mikkel. Da farsens trilles til kødboller, stikker der derfor hele blade af basilikum ud af de runde kugler.

Annonce

Fire ud af 10 stjerner

Højergård er vant til at have børn i køkkenet, for det er her, den store Arla madlejr hvert år afholdes, der dog er udskudt på grund af corona. Det har til gengæld givet plads til eleverne.

Efter de mange anstrengelser i køkkenet samles hvert hold om bordene på gårdspladsen for at bedømme deres egne evner i køkkenet.

- Det bliver bare så lækkert. Jeg er glad for, at vi kan komme lidt ud og væk fra skolen, siger Maja fra det røde hold.

Hos det gule hold, er Julie stadig lidt skeptisk ved hummusen, men de andre ting på tallerkenen glider fint ned.

- Den får fire ud af ti stjerner, men kødbollerne får 10 ud af 10, siger hun.

Mads (tv) og Kaspar (th) var på kødbolleholdet, og her blev opskriften læst grundigt flere gange. Foto: Matilde Bøjlund Andersen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Esbjerg For abonnenter

Oceanliner i miniformat har sejlet 60 år mellem Esbjerg og Fanø: Nu sendes den lille motorfærge Sønderho på førtidspension

Annonce