Annonce
Indland

Over 40.000 har fået fravalgte vacciner

Det er blandt andet i DGI Byen i København, at Practio vaccinerer borgere med de skrottede vacciner. (Arkivfoto). Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Særligt mænd under 40 år bliver vaccineret med skrottede vacciner. 47.902 personer har fået ordination.

Det er ikke mere end en måned siden, at selskabet Practio som den eneste i landet begyndte at tilbyde de skrottede vacciner - Johnson & Johnson og AstraZeneca - til borgere i Danmark.

Nu er 40.829 blevet vaccineret gennem tilvalgsordningen, mens i alt 47.902 borgere har fået en ordination og altså kan blive vaccineret med en af vaccinerne. Det oplyser Practio i en pressemeddelelse.

Borgerne kan blive stukket med en af vaccinerne ved at komme til en digital lægekonsultation hos en af Practios 378 læger, som skal vurdere, om borgeren skal gives en ordination eller afvises.

Annonce

Gennemsnitsalderen hos borgere, der har fået en ordination, er 32 år, og langt hovedparten af dem er mænd. Mændene står for 78 procent, mens kvinderne er de resterende 22 procent.

Det overrasker ikke læge Jonas Nilsen, der er medstifter af Practio. Det skyldes, at der er større risiko for bivirkninger hos kvinder, der modtager Johnson & Johnson-vaccinen, end hos mænd.

Samtidig er der mange unge mænd, der gerne vil have den.

- Vi ser, at der er flest, der er mellem 25-39 år, og det giver meget god mening, fordi det også er dem, der står bagest i vaccinationskalenderen, siger han.

Vaccinen er da også den klart mest brugte hos Practio. Der er kun givet 689 ordinationer med AstraZeneca-vaccinen ud af de i alt 47.902, mens 286 indtil videre har modtaget et stik med AstraZeneca.

Johnson & Johnson er både den, som borgerne helst vil have, og den som lægerne i de fleste tilfælde vil ordinere.

Ifølge Camilla Foged, professor i vaccinedesign på Københavns Universitet, viser den seneste forskning fra Center for Disease Control i USA, at lidt flere kvinder end mænd får de sjældne blodpropper.

I England er AstraZenecas vaccine undersøgt, og konklusionen er den samme.

- Man ved ikke helt hvorfor endnu. Syndromet minder lidt om det, man ser med lægemiddelstoffet Heparin (blodfortyndende medicin, red.). Her ser man også oftere de her bivirkninger hos kvinder end mænd, siger Camilla Foged.

11.211 borgere er blevet afvist, efter at have været til konsultation. Det svarer til at 28 procent af kvinderne ikke har fået en ordination. Hos mændene er det 16 procent.

Ifølge Practio er det i øjeblikket muligt at få en lægekonsultation samme dag, som der bookes tid, og dagen efter kan man blive vaccineret.

Vaccinationerne foregår i fem vaccinationscentre landet over med en samlet kapacitet på 10.000 vaccinationer om dagen. AstraZeneca gives dog kun i København.

/ritzau/

Annonce
Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Annonce
Annonce
Annonce
Varde For abonnenter

Ligeglad med dagbøder på en million: Tre mands kamp om et elkabel går nu ind i sit tredje år

Esbjerg For abonnenter

Eksperter anbefalede specialklasse til Wibekes søn - alligevel endte han i en almindelig folkeskoleklasse: - De kunne ligeså godt have sat ham i et bur

Erhverv For abonnenter

Pizzeria havde ingen penge og skyldte 1,4 millioner kroner: Direktør har nu fået tre års konkurskarantæne

Esbjerg For abonnenter

Politikere skrider ind i sag om voldsomt svigt af  8-årige retarderede Victor: Ny byrådsprofil kalder det hykleri og mener,  at det har foregået i årevis

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Debat For abonnenter

JydskeVestkysten mener: Nej tak til fjernvarmepligt

Sønderborg For abonnenter

Fængsel og advarsel om udvisning: Ung fyr dømt i sag med mange anklager

Billund For abonnenter

Jens fylder 100 år: - Jeg har aldrig bekymret mig om ting, jeg ikke kan lave om på

Dronningens smykkeskrin fortæller sin helt egen historie: Blandt platin, rubiner og brillanter ligger der pludselig et par plastic-øreringe fra Matas

Esbjerg

Kommunen får Ribe Biogas til at justere produktionen: - Godt at borgere reagerer på gener

Kolding For abonnenter

Helle har ikke set sin nu afdøde biologiske far, siden hun var fem år gammel: Et opslag på Facebook bragte hende tættere på ham end nogensinde før

Haderslev

Bohéme har udvidet: Webshop skal være med til at fremtidssikre den fysiske butik

Annonce