Annonce
Kolding

Over 5000 boliger i Kolding ligger i sundhedsfarlig støjzone: Borgmester vil have handlingsplan til at dæmpe støjen langs kommunens veje

Med udgangspunkt i de nationale støjkort, hvor trafikstøj fra motorvejene og jernbanen indgår, har by- og udviklingsforvaltningen beregnet, at der er ca. 5500 støjbelastede adresser i Kolding ud af 42.046. Her ligger de. Den vejledende grænse for maksimal støj i boligområder er 58 decibel på udendørs områder.Kort: Kolding Kommune
Borgmester Jørn Pedersen (V) vil vide præcist, hvor de mest støjplagede borgere i Kolding Kommune bor, og hvordan de skal hjælpes ud af den sundhedsfarlige støjzone.

Kolding: Nu skal det kortlægges præcist, hvor meget trafikstøj borgere, som bor langs motorvejen, jernbanen og kommunevejene i Kolding, bliver udsat for, og hvad Kolding Kommune kan gøre for at afhjælpe larmen.

Det bebuder borgmester Jørn Pedersen (V) efter at et stort dansk og netop offentliggjort forskningsstudie fra Syddansk Universitet, Roskilde Universitet og Københavns Universitet har dokumenteret en markant højere risiko for demenssygdomme, når man over en årrække udsættes for trafikstøj over 55 decibel.

Lige nu foreligger der ingen præcise tal, men Kolding Kommunes afdeling for anlæg og drift har på anmodning fra JydskeVestkysten beregnet, at der er cirka 5500 støjbelastede adresser i Kolding ud af i alt 42.046 adresser.  Beregningen er lavet med udgangspunkt i nationale støjkort fra 2017,  hvor trafikstøj fra motorvejen og jernbanen indgår. Siden er støjskærmen langs motorvejen sat op, og det vurderes, at den har sænket støjen for omkring 200 husstande.

Annonce

Vi skal have en handlingsplan. Det er jo alvorligt, det her.

Jørn Pedersen (V), borgmester

Vedrørende kommunevejene findes der ingen opdateret trafikstøj-kortlægning - men den skal laves nu, siger borgmester Jørn Pedersen.

Hurtigere

- Nu må enhver diskussion om at lave beboelse, der ligger i områder over støjgrænserne være slut. Vi skal ikke påføre vores borgere en sundhedsrisiko. Og det her studie betyder jo, at der må rykkes hurtigere på støjdæmpningen langs motorvejen, siger Jørn Pedersen med appel til de statslige vejmyndigheder.

Og langs kommunevejene vil Jørn Pedersen altså have kortlagt præcist, hvor de støjpålagede borgere bor.

- Og så skal vi have kigget ind i, hvad vi kan gøre ved det for at afhjælpe eksempelvis med støjdæmpende asfalt, fartnedsættelser og andet. Vi skal have en handlingsplan. Det er jo alvorligt, det her, fastslår han.

Jørn Pedersen forventer, at et af de næste skridt desuden bliver en drøftelser i Kommunernes Landsforening for at finde ud af, hvor pengene til de nødvendige støjdæmpende investeringer i de berørte kommuner skal komme fra.

Studiet

  • Forskerne ved de tre universiteter har samkørt data om deltagernes adresser og dermed eksponering for trafikstøj gennem 10 år og data fra sundhedsregistre.
  • Der er anvendt data fra knap to millioner danskere over 60 år fra 2004-2017.
  • Forskerne har påvist en 27 procents forhøjet risiko for at udvikle alzheimers og 18 procent forhøjet risiko for andre demenssygdomme, når man udsættes for over støj over 55 decibel i en årrække.
  • Det betyder, at 1216 af i alt 8475 demenstilfælde i 2017 kan skyldes trafikstøj.

Kilde: SDU

Annonce
Esbjerg

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Kolding For abonnenter

Gerningsvåbnet blev aldrig fundet: 18-årig dømt for at knivstikke ung mand under sammenstød mellem to grupperinger

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

REGIONALVALG

Tag kandidattesten til regionalvalget her

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur For abonnenter

Alexander og Biljana opgav drømmehus, mens de var ved at bygge det: Nu nyder ung Kolding-familie livet i Malaga

Sydjylland For abonnenter

Engang holdt taxaerne i kø foran Jans bodega: Nu kan hans gæster ikke komme hjem fra byturen - og det skaber frygt for spritkørsel

Regionalt

Smittetrykket springer opad i næsten samtlige sydjyske kommuner: I en kommune er der fundet over 30 nye tilfælde

Danmark

Uden at orientere politikerne: Region afviste at bakke op om ALS-forskning i Grindsted

Vejen

Live kl. 19.45: Skal du til at betale mere i skat? Og hvordan går det med at få flere til at flytte til Vejen? Se med, når der er valgdebat fra Solar

Esbjerg For abonnenter

Rute 11: I 25 år har trafikken stort set ikke rykket sig ved Ribe

Kultur

12 portrætter fra hele verden: Maria Torp maler stærke kvinder og kloge mænd, der gør verden til et bedre sted

Sydjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Esbjerg

Webshop druknede i egen coronasucces: Efterlader milliongæld og erstatningskrav mod stifteren

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Sydjylland

Idrætten mistede 20.000 medlemmer i Syd- og Sønderjylland under corona

Sydjylland For abonnenter

Tyske vognmænd grænsehandler billig diesel i Danmark: Kan udløse gevinst på 600 millioner

Danmark

Varetægtsfængslet: 49-årig mand opfordrede på en plakat til henrettelse af statsministeren

Annonce