Annonce
Udland

Over en kvart million flygter fra optrappede kampe i Syrien

En syrisk pige fra Deraa-provinsen i Syrien er blandt de mange, der er flygtet fra regeringsstyrkernes bombardementer af oprørsstyrker. Nu befinder pigen sig i en flygtningelejr tæt ved grænsen til Jordan.

Antallet af syrere på flugt fra kampene i Deraa-provinsen har hastigt oversteget FN's forventninger.

Over en kvart million mennesker er i løbet af de seneste to uger blevet tvunget på flugt fra deres hjem på grund af optrappede kampe i det sydvestlige Syrien.

Det meddeler en talsmand for FN's Flygtningeorganisation, UNHCR.

Antallet af syrere på flugt som følge af de igangværende kampe i dette område er i denne uge steget til 270.000 mod 160.000 i sidste uge.

- Vi havde forventet, at antallet af fordrevne i det sydlige Syrien ville nå 200.000, men på rekordtid har det oversteget 270.000 mennesker, siger UNHCR's talsmand i Jordan, Mohammad Hawari, til nyhedsbureauet AFP.

FN har advaret om en forestående humanitær katastrofe i det sydvestlige Syrien på grund af den optrappede konflikt i Deraa-regionen.

Den syriske hær har med støtte fra Rusland indledt en offensiv for at genvinde områder, som er kontrolleret af oprørsgrupper.

I to uger har syriske regeringsstyrker haft gang i en større offensiv mod oprørere i området, og Rusland har gennemført luftangreb som støtte til de syriske styrkers kamp.

Både Jordan, som har taget imod over en halv million syriske flygtninge, siden krigen begyndte for over syv år siden, og Israel har sagt, at de ikke vil åbne deres grænser for flygtningene.

Jordans udenrigsminister sagde tidligere mandag, at Jordan venter på tilladelse til at sende en større mængde nødhjælp ind i Syrien.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Spændende projekt med Tilflytterbolig

Det går op og ned for landsbyerne. Sådan er det rundt i landet, og sådan er det også her i Vejen Kommune. Et par eksempler fra den seneste tids artikler her i JydskeVestkystens Vejenudgave afspejler meget godt, at det står sådan til: I Hovborg er der et mål om at uddele velkomstkurve til de borgere, som flytter til landsbyen. Men den målsætning er blevet en udfordring, simpelthen fordi der flytter så mange til landsbyen, et det endog er svært at følge med at få uddelt velkomstkurvene. I den østlige ende af kommunen – i Andst – har landsbyens dagligvareforretning, Høkeren, mistet omsætning. Andst er ellers en af de landsbyer, hvor der også har været god gang i tilflytningen og byggeri af nye huse gennem de senere år. Hver sin landsby – med hver deres udfordringer. Men tilbage til Hovborg. Selv om det på jævnt vestjysk kan konstateres, at ”det egentlig går udmærket” i Hovborg, hvor der findes en brugsforening, en kro, virksomheder samt et aktivt foreningsliv, så bliver øjnene alligevel ikke lukket for, at der hele tiden skal gøres noget for ikke bare at fastholde tingene, som de er; nej, der skal også udvikling til. Lokalrådet i Hovborg har just afviklet et møde, hvor det netop handlede om, hvad der skal til for at skabe udvikling og fremdrift, der kan være med til at sikre landsbyens overlevelse. Et af udgangspunkterne for mødet er den statistiske kendsgerning – en træls én af slagsen – nemlig, at der rundt i landet de seneste ti år er flyttet 40.000 beboere fra de små samfund og ind til byerne. Det er tæt på, at tallet matcher indbyggertallet i hele Vejen Kommune. En del af lokalrådets møde kom til at handle om projekt Tilflytterbolig, som Hærvejsklyngen – Hovborg, Lindknud, Gjerndrup, Gesten og Bække – er langt fremme med. Ikke færre end 16 projekter er i gang rundt i landet, og her lokalt har Hærvejsklyngen planer om at købe den tidligere børnehave-ejendom i Lindknud og ombygge den til en Tilflytterbolig. En Tilflytterbolig er rettet mod familie eller par, der ikke er bosiddende i den pågældende landsby, men som af jobmæssige årsager ønsker eller overvejer at flytte tættere på sin nuværende eller kommende arbejdsplads. Tilflytterboligen giver mulighed for, at familien eller parret kan finde ud af, om et nyt lokalsamfund og et eventuelt nyt job er det rigtige valg, inden man investerer i en bolig i et område, man ikke kender. I disse år er der god gang i udviklingen af arbejdspladser i Vejen Kommune, hvilket skaber et potentiale for nye tilflyttere. Den tilflytterkampagne, som Vejen Kommune og UdviklingVejen har i gang, suppleres rigtig fint med projektet med en Tilflytterbolig. Det bliver derfor spændende at følge projektet i Lindknud, og om det efterfølgende lykkes at få en Tilfytterbolig i hver af de fem landsbyer i Hærvejsklyngen. GOD SØNDAG

Annonce