Annonce
Danmark

Overblik: Hvilket lån kan du vælge?

Er der brug for hurtige penge, er der masser af lånemuligheder. Arkivfoto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Kviklån, minilån, lynlån, mikrolån og SMS-lån. Forbrugslån har mange navne. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har udgivet denne oversigt over låntyperne.

Annonce

1 Forbrugslån hos et finansieringsselskab

Forbrugslån er lån, du ofte vil få udbetalt hurtigt uden en omfattende kreditvurdering. Du kan typisk optage forbrugslånet via en simpel formular på nettet.

Forbrugslån kan have løbetider fra for eksempel 15 dage og opefter. Du kan typisk låne fra 500 kroner og helt op til 300.000 kroner.

2 Kviklån

Betegnelsen kviklån bruges om mindre forbrugslån, som du skal tilbagebetale inden for få måneder, typisk 15-45 dage. Du kan optage et kviklån ved at udfylde en simpel formular på nettet eller på mobilen. Derfor kaldes kviklån også SMS-lån, hurtiglån eller lynlån.

Du kan bruge kviklånet til hvad som helst, og der skal ikke stilles sikkerhed. Kviklån kritiseres ofte for at være dyre, når der sammenlignes med alternativer.

3 Mikrolån på nettet

Nogle netbutikker tilbyder deres kunder, at de kan dele betalingen for varen op i mindre dele og betale tilbage hen over for eksempel 18 måneder. Det kaldes også mikrolån.

Vælger du den betalingsmetode, skal du være opmærksom på størrelsen af renten, samt hvor meget du samlet set skal betale for at låne pengene.

4 Finansieret køb af varer (afbetaling)

Nogle butikker tilbyder gennem et samarbejde med et finansieringsselskab finansieret køb af varer - også kaldet afbetaling. Lånet skal du typisk betale tilbage hen over 12 måneder eller mere.

Nogle finansierede køb er rente- og gebyrfri, og du betaler blot en månedlig ydelse. Andre lån er der renter på.

Før du vælger at finansiere dit køb af en vare via butikken, så se især på, hvad du samlet skal betale tilbage for at låne pengene, og om det bedre kan betale sig for dig at vente med at købe varen, til du har sparet op.

5 Kreditkort/kontokort

Hos nogle butikker kan du få kreditkort, som du kan betale med i butikken, og hvortil der er knyttet et lån, som du skal betale renter af.

Kreditkortet er typisk udstedt i samarbejde med et finansieringsselskab. Hver måned vil du skulle overføre det beløb, du har brugt, eller det, der er aftalt, til din medlemskonto - enten elektronisk eller via faktura.

Der vil være et loft for, hvor stor din kredit må være, og du skal betale en månedlig rente af det, du skylder.

6 Forbrugslån i en bank

Du kan også tage et forbrugslån i en bank. Her vil kreditvurderingen være mere retvisende end hos et finansieringsselskab, fordi banken har et samlet billede af din økonomi. Lånelængden kan strække sig over en længere periode, for eksempel op til 10 år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Digte fra voldsmanden: Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl?

JEG SAGDE SMUT/MEN HAN FORFULGTE MIG I HALVANDET MINUT/OG ENDTE MED AT BLIVE SKUDT/DET HAR JEG IKKE FORTRUDT/SELV OM DET ER FORBUDT/AT PRUTTE MED KRUDT. Stor kunst eller ubehjælpsomt ævl fra Yahya Hassan, der fra sin tidsubestemte psykiatriske anbringelse sender "Yahya Hassan 2" på gaden? Anmelderne på dagbladsredaktionerne i København er ikke i tvivl. Stjernerne vælter ned over lyrikeren. "En overrumplende karakterfuld og kanongod bog", mener eksempelvis anmelderen i Weekendavisen, der brugte hele sin forside på et interview med digteren, som chefredaktør Martin Krasnik i sagens anledning personligt udførte. Andre uden for den kulturelle indercirkel er uenige i, at den dømte voldsforbryder er en befriende stemme fra den kulturelt så berigende ghetto. Den tidligere krimireporter på Ekstra-Bladet, Dan Bjerregaard, siger til journalisten.dk, at Hassan har "chikaneret folk, han har truet folk, og han har skudt en mand i foden. Han har et voldsomt forbrug af narkotika, han flasher våben, og jeg mener, at man skal overveje det meget nøje, hvis man gerne vil bidrage til det liv." Og det mener Bjerregaard, medierne gør ved at lade Hassan fylde så meget, og at danskerne gør, hvis de køber hans "banale børnerim". At medier beskæftiger sig med værk nummer to fra en skribent, hvis første bog for seks år siden solgte over 100.000, er kun naturligt. Så lader man sig nok let rive med, men det er altså ikke i sig selv en adgangsbillet til omtale og hyldest, at man er af anden etnisk afstamning, opvokset i en ghetto, notorisk voldsforbryder og indsat på retspsykiatrisk afdeling. Produktet må være det afgørende. Der er kun én konklusion: Danskerne må vurdere, om det er stor kunst eller ubehjælpsomt ævl, så vi slutter med endnu et citat fra den nye "karakterfulde og kanongode bog": "JEG HAR HAFT SKUDSIKKER VEST PÅ UNDER JAKKEN/SIDEN ÅR 2013/TRO MIG JEG ER TRÆT AF DEN/DENS LUGT ER BLEVET LED SOM OKSESVED/OG JEG ER BLEVET EN JAGET GED". Versalerne er forfatterens valg.

Annonce