Annonce
Danmark

Overblik: Hvilket lån kan du vælge?

Er der brug for hurtige penge, er der masser af lånemuligheder. Arkivfoto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

Kviklån, minilån, lynlån, mikrolån og SMS-lån. Forbrugslån har mange navne. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har udgivet denne oversigt over låntyperne.

Annonce

1 Forbrugslån hos et finansieringsselskab

Forbrugslån er lån, du ofte vil få udbetalt hurtigt uden en omfattende kreditvurdering. Du kan typisk optage forbrugslånet via en simpel formular på nettet.

Forbrugslån kan have løbetider fra for eksempel 15 dage og opefter. Du kan typisk låne fra 500 kroner og helt op til 300.000 kroner.

2 Kviklån

Betegnelsen kviklån bruges om mindre forbrugslån, som du skal tilbagebetale inden for få måneder, typisk 15-45 dage. Du kan optage et kviklån ved at udfylde en simpel formular på nettet eller på mobilen. Derfor kaldes kviklån også SMS-lån, hurtiglån eller lynlån.

Du kan bruge kviklånet til hvad som helst, og der skal ikke stilles sikkerhed. Kviklån kritiseres ofte for at være dyre, når der sammenlignes med alternativer.

3 Mikrolån på nettet

Nogle netbutikker tilbyder deres kunder, at de kan dele betalingen for varen op i mindre dele og betale tilbage hen over for eksempel 18 måneder. Det kaldes også mikrolån.

Vælger du den betalingsmetode, skal du være opmærksom på størrelsen af renten, samt hvor meget du samlet set skal betale for at låne pengene.

4 Finansieret køb af varer (afbetaling)

Nogle butikker tilbyder gennem et samarbejde med et finansieringsselskab finansieret køb af varer - også kaldet afbetaling. Lånet skal du typisk betale tilbage hen over 12 måneder eller mere.

Nogle finansierede køb er rente- og gebyrfri, og du betaler blot en månedlig ydelse. Andre lån er der renter på.

Før du vælger at finansiere dit køb af en vare via butikken, så se især på, hvad du samlet skal betale tilbage for at låne pengene, og om det bedre kan betale sig for dig at vente med at købe varen, til du har sparet op.

5 Kreditkort/kontokort

Hos nogle butikker kan du få kreditkort, som du kan betale med i butikken, og hvortil der er knyttet et lån, som du skal betale renter af.

Kreditkortet er typisk udstedt i samarbejde med et finansieringsselskab. Hver måned vil du skulle overføre det beløb, du har brugt, eller det, der er aftalt, til din medlemskonto - enten elektronisk eller via faktura.

Der vil være et loft for, hvor stor din kredit må være, og du skal betale en månedlig rente af det, du skylder.

6 Forbrugslån i en bank

Du kan også tage et forbrugslån i en bank. Her vil kreditvurderingen være mere retvisende end hos et finansieringsselskab, fordi banken har et samlet billede af din økonomi. Lånelængden kan strække sig over en længere periode, for eksempel op til 10 år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Skampletten i Vejen

I Vejen ligger der en vej, som ingen har kunnet bruge i nu et år. 22. oktober er det nøjagtig ét år siden, at landmanden Martin Lund Madsen kørte bigballer og andet ind på Skovgårdsvej, der blev anlagt på hans jord, og spærrede den. Han har Højesterets ord for, at Vejen Kommune brugte den forkerte lovgivning til at ekspropriere den nødvendige jord til vejen, og med kommunens kritisable forvaltning in mente spærrede han altså det sorte asfalttæppe. Lige nu betaler borgerne i den nærliggende by Askov en meget høj pris for dette morads, for konsekvensen af lukningen er blandt andet, at tonstunge entreprenørmaskiner tvinges ind gennem byen til stor fare for bløde trafikanter. Spørgsmålet er, hvor længe vi skal være vidner til denne helt urimelige gidseltagning? Vejen Kommune er helt rigtigt blevet kritiseret for en amatøragtig sagsbehandling. Den private ejendomsret er ikke ukrænkelig, her er Grundloven meget klar. Når hensynet til almenvellet taler for det, kan man ekspropriere borgernes private ejendom, men man må synes, at det offentlige skal forberede sig bedre, end Vejen Kommune har gjort i den aktuelle sag. Ikke alene har man spildt skatteydernes penge, man har på et fejlagtigt grundlag foretaget en ekspropriation, der ikke var lovmedholdelig. Det er en skandale. Men man må også samtidig sætte kritisk lys på landmand Martin Lund Madsens rolle, for han er en del af gidseltagningen. Det vil være mærkeligt, hvis ikke Vejen Kommune får lov at ekspropriere til den allerede anlagte vej, hvis ellers man kan få gjort sit forarbejde ordentligt, for selvfølgelig skal det offentlige kunne anlægge veje, når behovet er tilstrækkeligt stort. Men det kommer til at tage år, hvis også denne proces - nu efter den rigtige lovgivning - skal hele retssystemet igennem, som man må forvente, at Martin Lund Madsen vil trække den, og imens holdes et helt samfund som gidsel. Skal det virkelig kræve ofre, før man som voksne mennesker sætter sig og forhandler en løsning på plads?

Danmark

I Nordjylland har de flyttet et fyrtårn: Men det er ikke første gang, en fantastisk flytning vækker opsigt

Annonce