Annonce
Indland

OVERBLIK: Lettisk mor har været fængslet i Danmark i 431 døgn

Støttegruppe På Facebook/Ritzau Scanpix
Langvarigt forløb om udlevering af kvinde til Sydafrika. Hun blev anholdt under mellemlanding i København.

46-årige Kristine Misane er en lettisk statsborger, der fredag har været frihedsberøvet i Vestre Fængsel i København i 431 døgn. Hun er jurist og har blandt andet drevet et ferieresort i Mozambique.

Annonce

Dommere har fængslet kvinden, fordi Sydafrika kræver hende udleveret til en straffesag. Den handler blandt andet om foragt for retten og om at fjerne sit barn fra landet i strid med rettens afgørelse.

Trods protester har Rigsadvokaten i Danmark besluttet at udlevere hende. Fredag skal landsretten afgøre, om hun skal løslades.

Her er nogle nedslag i sagen:

* I 2006 flytter KS til Mozambique. I 2012 møder hun en sydafrikansk mand. De får sammen en datter. Parret går fra hinanden, men hun indvilger i 2017 i at komme til Sydafrika.

* I maj 2018 forlader hun Sydafrika med datteren, selv om en domstol forinden havde bestemt, at barnet skulle blive i landet.

* 9. december 2018 mellemlander KS i Kastrup. Politiet anholder hende på grund af en efterlysning fra Sydafrika. Dagen efter fængsles hun. Hun fortæller dansk politi, at hun frygter for sit liv ved en udlevering.

* I januar 2019 oplyser Letland, at landet ikke har juridisk grundlag for at overtage sagen.

* I februar og marts stiller Rigsadvokaten spørgsmål til Sydafrika om fængselsforholdene. Sydafrika garanterer, at der vil være 4,4 kvadratmeter til KS i en fællescelle til 18 personer.

* Rigsadvokaten beslutter 2. april at udlevere KS.

* Københavns Byret og Østre Landsret godkender afgørelsen henholdsvis 21. juni og 1. august. I oktober nægter Procesbevillingsnævnet at sende sagen videre til Højesteret.

* Letlands udenrigsministerium udtrykker i oktober og november overfor Danmark dyb bekymring over risikoen for krænkelse af KS's menneskerettigheder.

* KS løslades 13. november af Københavns Byret, fordi en frist i udleveringsloven er overskredet. Østre Landsret omgør afgørelsen kort efter.

* En planlagt udlevering af KS 21. november udskydes.

* Rigsadvokaten afviser at mødes med Letlands øverste anklager i januar 2020.

* Københavns Byret løslader KS 30. januar. Der er et misforhold mellem længden af fængslingen og den straf, som hun står til i Sydafrika. Anklager får dog løsladelsen stoppet ved at appellere afgørelsen til landsretten og bede om opsættende virkning.

* Anklager meddeler 8. februar, at Sydafrika som planlagt vil få udleveret KS den 12. februar, selv om landsretten endnu ikke har afgjort spørgsmålet om fængsling.

* Letlands udenrigsministerium kritiserer 10. februar Danmarks optræden og indkalder den danske ambassadør i Riga til samtale.

* Rigsadvokaten beslutter 10. februar at udskyde udleveringen. Indsigelser fra advokater skal undersøges.

Kilder: Retskendelser, Ritzau, pressemeddelelser.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kolding

Mere regn på vej: Beredskab holder ekstra øje med vandstand i Kolding efter oversvømmelser

Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Annonce