Annonce
Indland

OVERBLIK: Nattens tre vigtigste coronanyheder

Alberto Pizzoli/Ritzau Scanpix
Italien skærper straf for overtrædelse af karantæneregler, og danske sundhedsfaglige forudser milliardregning.

Her kan du få et overblik de tre vigtigste udviklinger i forbindelse med det globale virusudbrud frem til klokken 06.00 onsdag.

* Sundhedsfaglige peger på enorm regning per reddet liv.

Det kan blive meget dyrt for det danske samfund at redde menneskeliv under coronakrisen, lyder det fra flere sundhedsfaglige ifølge Kristeligt Dagblad. Torben Mogensen, tidligere sygehusdirektør på Hvidovre Hospital, siger, at det kan ende med at koste en til to milliarder kroner per menneskeliv.

* Italienere risikerer fem års fængsel for brud på karantæne.

Italien vil skærpe straffen til borgere, der bryder karantænereglerne, meddelte italienske myndigheder sent tirsdag i en pressemeddelelse, skriver nyhedsbureauet dpa. Bryder en person, som er smittet med coronavirus, bevidst sin karantæne, kan det føre til mellem et og fem års fængsel.

* Aktieindeks i USA tager det største hop opad siden 1933.

Udsigten til en enorm hjælpepakke gav tirsdag den største stigning siden 1933 for et af verdens største aktieindeks. Det amerikanske Dow Jones-indeks, der indeholder flere af de helt store virksomheders aktier, endte dagen 11,37 procent højere. Stigningerne sender et stærkt positivt pust ind i børsmarkedet, der nu i flere uger har lidt under coronavirussets hærgen.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lisbeths corona-syge mand ligger bevidstløs i respirator: Pas på jer selv - og ikke mindst pas på andre

Leder

Kamp mod corona berettiger meget, men: Der er også en grænse

Regeringer verden over krænker fundamentale frihedsrettigheder for at bekæmpe corona. Værst i lande med udemokratiske regimer, men også Danmark kan være med. Det er en farlig udvikling. Krisen er så enorm, at vi selv i åbne demokratier må acceptere, at nogle af vores frihedsrettigheder sættes på pause. Det kan være retten til at måtte forsamle sig og bevæge sig frit. Det afgørende er ikke at gå for langt. Det har mange gjort. I Kina var og er det ikke sundt at kritisere diktaturets indsats mod corona. I Cambodia er 17 anholdt for at sprede "falske nyheder". I Tyrkiet er 19 anholdt for blandt andet at skrive, at corona var mere udbredt, end myndighederne sagde. I Ungarn er premierminister Viktor Orbán nu reelt diktator, efter at parlamentet har bemyndiget ham til på ubestemt tid at kunne regere per dekret, altså uden politisk flertal. Samtidig vedtog parlamentet en lov, som giver op til fem års fængsel for at offentliggøre "falske informationer". Så vidt er vi ikke i Danmark, men Mette Frederiksens regering er to gange blevet stoppet i forsøget på at gå for langt. I sit udkast til den første hastelov foreslog regeringen at bemyndige sundhedsministeren til at lade myndigheder trænge ind i private hjem uden dommerkendelse, hvis der var mistanke om smitte. I udspillet til den anden hastelov, som blev vedtaget sent tirsdag aften, ville regeringen give Styrelsen for Patientsikkerhed adgang til borgernes dankorttransaktioner for at spore potentielt coronasmittede – også uden dommerkendelse. Også dét blev heldigvis stoppet. I begge tilfælde demonstrerede Socialdemokratiet, hvad det har gjort siden sin valgsejr: Man er tilhænger af en meget stærk stat, som gerne må gribe dybt ind i borgernes private liv, hvis det tjener, hvad partiet opfatter som fællesskabets bedste. Men det sætter Grundloven faktisk grænser for, og det er godt, at nogle partier i Folketinget stadig har den som ledestjerne. Coronakrisen berettiger mange indgreb, men der er også en grænse.

Danmark

Live: FN-klimatopmøde udskudt på grund af coronavirus

Danmark

Lyt med: Har EU spillet fallit under corona-krisen? Nej, EU ender som sejrherre, siger ekspert

Annonce