Annonce
Erhverv

OVERBLIK: Sådan blev minkerhvervet i Danmark lukket

De sidste mink i Danmark blev aflivet i december, og nu er de første 50 millioner i erstatning udbetalt.

De første 50 millioner kroner er blevet udbetalt til knap 100 minkavlere efter aflivningen af deres dyr i efteråret.

Udbetalingerne er de første af de 18,8 milliarder kroner, som avlerne får i erstatning i alt.

Få overblik over forløbet her:

* 26. april 2020:

Det hollandske landbrugsministerium oplyser, at der er fundet smitte med coronavirus på to minkfarme. En måned senere står det klart, at et menneske er blevet smittet af en mink i Holland.

* 17. juni:

Fødevarestyrelsen oplyser, at der er blevet konstateret coronavirus blandt dyrene i en nordjysk minkbesætning. To andre besætninger bliver også inficeret kort tid efter, og alle mink i de berørte besætninger bliver aflivet.

* 1. oktober:

En million mink fra op mod 100 besætninger skal aflives i Nordjylland. Det oplyser fødevareminister Mogens Jensen (S) på et pressemøde.

Der er fundet smitte i i alt 41 minkbesætninger, mens 20 er under mistanke. Yderligere en række farme ligger så tæt på de smittede mink, at også besætningerne her skal aflives.

* 8. oktober:

Arbejdet med at aflive en million mink i Nordjylland bliver sat i gang af Fødevarestyrelsen.

* 4. november:

Statsminister Mette Frederiksen siger, at alle Danmarks mink - 15-17 millioner - skal aflives, fordi coronavirus er muteret blandt mink og har spredt sig til mennesker. Det frygtes, at mutationen kan gå ud over effekten af en coronavaccine.

* 15. januar 2021:

Loven om forbud mod hold af mink træder i kraft. De sidste mink skal nu være aflivet. Fødevarestyrelsen oplyser, at tre minkavlere muligvis stadig holder mink. De holder mink i live i håb om, at de kan indgå i et forskningsprojekt. Fristen for aflivning bliver senere forlænget til tirsdag 2. februar.

* 17. januar:

Fødevarestyrelsen afviser at give støtte til forskningsprojekt, hvor forskere fra universiteterne i København og Aarhus blandt andet ville undersøge coronavirus i mink.

* 5. februar:

Fødevarestyrelsen oplyser, at de sidste mink på minkfarme i Danmark er blevet aflivet.

* 20. februar:

Kopenhagen Fur holder den første af i alt fire auktioner over minkskind i 2021. Der er også planlagt flere i 2022.

* 22. februar:

Fødevarestyrelsen oplyser, at de første 49,4 millioner kroner er blevet udbetalt til 97 minkavlere for aflivning af dyrene og erstatning for skindene.

Kilder: Ritzau og Fødevarestyrelsen.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce