Annonce
Vestjylland

Overblik: Sagen om ulvedrab begyndte med tre skud

Mourits Troldtoft er tiltalt i danmarkshistoriens første retssag om drab på en ulv. Arkivfoto: Ida Marie Odgaard
En supplerende erklæring fra et tysk forskningsinstitut har slået fast, at det dræbte dyr var en ulv.

Mourits Troldtoft er tiltalt i danmarkshistoriens første retssag om drab på en ulv.

Sidste år blev han idømt betinget fængsel ved Retten i Herning.

Dommen blev anket af både Troldtoft og anklagemyndigheden, og nu ser Vestre Landsret på sagen.

Læs om forløbet her:

 • Ulven blev skudt på en mark ved Ulfborg 16. april 2018 klokken 14.26.
 • En fotograf, der befandt sig i nærheden, optog hændelsen på video.
 • Mourits Troldtoft blev efterfølgende sigtet og senere tiltalt for at have skudt og dræbt en ulv.
 • Den 67-årige mand blev tiltalt for overtrædelse af jagtloven og for at have skudt et fredet dyr.
 • Han erkendte i byretten at have affyret tre skud mod dyret i den tro, at det formentlig var en krydsning mellem en hund og en ulv.
 • Ulven har siden 1992 været en fredet og beskyttet dyreart i EU. Men en hybrid - en krydsning mellem en hund og en ulv - er ikke beskyttet.
 • Dog må hybrider først skydes, når myndighederne har undersøgt dyret og bekræftet, at det er en hybrid. Herefter kan myndighederne give tilladelse til, at det må skydes.
 • Domsmandsretten kendte Troldtoft skyldig i den rejste tiltale 28. september 2018.
 • Han blev idømt 40 dages betinget fængsel, men fik lov at beholde sit jagttegn.
 • Dommen blev anket af både Mourits Troldtoft og anklagemyndigheden.
 • Parterne enedes om at få lavet en supplerende dna-erklæring for en ekstra gang at slå dyrets genetik fast.
 • Den nye undersøgelse foretaget af tyske Senckenberg Research Institute fastslår, at det dræbte dyr var en ulv uden tegn på hybridisering med hund.
 • Der er ifølge instituttet tale om en et år gammel hunulv med kodenavnet GW923F, som kom til verden i 2017 som en ud af otte hvalpe i det såkaldte Ulfborg-kobbel.
 • Specialanklager Ulrik Panduro har i landsretten krævet Troldtoft idømt mindst seks måneders ubetinget fængsel samt en frakendelse af jagttegnet.
 • Forsvarsadvokat Jan Schneider har omvendt krævet, at den tiltalte frifindes eller højst idømmes en bøde.

Kilder: Anklageskriftet, Retten i Herning, Danmarks Jægerforbund, Ritzau.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Drop skattemur for virksomheder

Skatteminister Morten Bødskov (S) pønser på at indføre en skat på, at virksomhedsejere overdrager aktierne i deres selskaber til en erhvervsdrivende fond - ofte i stedet for et traditionelt generationsskifte. Og det kan med det samme slås fast, at det er en ualmindelig dårlig idé. I Danmark har vi en mangeårig tradition for netop at drive selskaber i disse fondskonstruktioner, hvor aktierne fra ejerens holdingselskab skattefrit overdrages til en nystiftet erhvervsdrivende fond, og selskaber som Danfoss, A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Lundbeck, Carlsberg og Grundfos drives netop efter denne model. Det er aldeles uvist, hvad der foregår i skatteministeriet, for forslaget er en del af udspil, der netop skulle lokke flere virksomhedsejere til at overdrage deres livsværk til erhvervsdrivende fonde, og det skorter heller ikke på eksperter, der slår fast, at vedtages Bødskovs forslag, bliver der ikke oprettet flere af den slags ejerkonstruktioner. Til Børsen siger indehaveren af Linak Bent Jensen, at han i en tid har overvejet at overdrage sine aktier til netop en erhvervsdrivende fond, men vedtages dette forslag, sker det helt sikkert ikke. De erhvervsdrivende fonde har vist sig anvendelige i Danmark, hvor mange selskaber konkurrerer globalt. Drives virksomheden gennem en erhvervsdrivende fond, sikrer man sig eksempelvis mod at blive købt af kapitalfonde og andre kortsigtede interesser. Man kan også sikre, at hovedsæder og dermed arbejdspladser bliver i Danmark, og det har mange virksomhedsejere interesser i. Så store, at de donerer hele eller dele af deres familieformuer uden at få en krone for det. Således har eksempelvis stifteren af Blue Water Shipping i Esbjerg, Kurt Skov, for ikke så lang tid siden givet 75 procent af aktierne i sit livsværk til en erhvervsdrivende fond, hvilket sikrer, at virksomhedens hovedsæde skal ligge i Esbjerg samt at virksomheden ikke kan blive opkøbt. Vi må håbe, at et erhvervsvenligt flertal i Folketinget får retvist skatteministeren.

Kolding

Død mand blev glemt i sin lejlighed: Ingen vil tage ansvaret

Sydjylland

Flysager hober sig op i byretter: SF vil have justitsministeren på banen

Annonce