Annonce
Danmark

Overborgmester: Brændeovne skal væk fra byerne

Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Brændeovne forurener luften. Derfor skal kommuner kunne forbyde opsætning af nye ovne, mener Frank Jensen (S).

Brændeovne hører ikke til i byerne. De sviner alt for meget og varmer op i hjem, der i forvejen har klimavenlig fjernvarme.

Det mener Københavns overborgmester, Frank Jensen (S).

Han opfordrer derfor politikerne på Christiansborg til at indføre en lov, som gør det muligt for kommunerne at forbyde opsætning af nye brændeovne i hjem med fjernvarme.

- Jeg tror, de fleste mener, at det er urimeligt, at partikelforureningen fra brændeovne svarer til al partikelforening fra transport i København, mens vi har klimavenlig fjernvarme i 99 procent af samtlige huse i København, siger Frank Jensen.

Overborgmesteren foreslår også, at folk skal modtage flere penge, hvis de skiller sig af med deres brændeovn.

I dag kan man få 2000 kroner for at skrotte sin brændeovn. Det skal ifølge Frank Jensen hæves til omkring 5000 kroner.

Samtidig skal man efterfølgende ikke kunne sætte en ny brændeovn op, hvis man modtager den såkaldte skrotpræmie.

Brændeovnene skal væk, fordi de forurener luften. Ifølge Københavns Kommune er brændeovne på landsplan skyld i omkring 70 procent af al partikelforurening.

Rådet for Grøn Omstilling bakker op om forslaget. Ifølge organisationen er det tæt på at ramme hovedet på sømmet.

- Forslaget rammer næsten alle de rigtige parametre, hvis man skal sætte en stopper for forureningen fra brændeovne, siger Kåre Press-Kristensen, der er seniorrådgiver i Rådet for Grøn Omstilling, til DR.

Københavns overborgmesters ønske får ikke en helt lige så varm modtagelse hos politikerne på Christiansborg.

Miljøordfører hos Socialdemokratiet Mette Gjerskov vil ikke sige direkte, hvad hun synes om at give kommunerne lov til at forbyde opsætning af nye brændeovne.

Regeringen er ved at lave et forslag til en ny lov om netop brændeovne. Lovforslaget vil ifølge miljøordføreren blive offentliggjort inden sommer.

- Det (Frank Jensens forslag, red.) må indgå i de overvejelser, vi har. Vi knokler på højtryk for at finde de helt rigtige løsninger for at få reduceret partikelforurening fra brændeovne, siger Mette Gjerskov.

Venstres miljøordfører, Jacob Jensen, mener, at forslaget er forkert. Der skal i stedet fokuseres på at fjerne gamle brændeovne, mener han.

Der findes ifølge Københavns Kommune omkring 16.000 brændeovne i København. Mange af dem er ifølge kommunen i hjem, der i forvejen har fjernvarme.

/ritzau/

Annonce
Læs nyheden hos DR
Læs pressemeddelelsen fra Københavns Kommune
Annonce
Annonce
Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Mette F: Østdanmark skal betale mere for et land i balance

Læserbrev

Mens regeringen tøver, holder danskerne i kø

Læserbrev: Omtrent fire måneder er der gået, siden den socialdemokratiske transportminister, Benny Engelbrecht, proklamerede i JydskeVestkysten, at han for længst er trukket i arbejdstøjet, og at der fra regeringens side bliver arbejdet hårdt på en ny infrastrukturplan. Noget vi i Venstre selvsagt var glade for at høre. Nu er der som sagt gået over fire måneder, og på kalenderen står der 2020. Mere end et halvt år er gået, siden Socialdemokratiet flyttede ind i regeringskontorerne, og danskerne er endnu ikke stillet en infrastrukturplan i udsigt. Mens trafikken på de danske veje snegler sig afsted, og borgere og virksomheder bruger mere tid på kø og trængsel, kan transportministeren end ikke sætte et årstal på en ny infrastrukturplan. Alle os sydjyder må således gå rundt i uvished – vi ved ikke, om vi er købt eller solgt. Og uvisheden skaber selvfølgelig bekymring. For hvad skal der ske med Ny Midtjyske Motorvej? E45/E20 ved Kolding? Rute 11 fra Korskro til Varde? Eller for den sags skyld opgraderingen af Rute 11 til Tønder? Ingen ved det. Sidste år kom vi i Venstre i mål med en aftale om at investere mere end 110 milliarder kronet i vores infrastruktur frem mod 2030. Investeringer, som ville sikre vækst og bosætning over alt i Danmark. Derfor er det mildest talt bekymrende, at vi i Sydjylland ikke kan vide os sikre på, om de investeringer, som vi i Venstre var med til at aftale, overhovedet bliver til noget. I Venstre vil vi arbejde for, at vi hurtigst muligt bliver indkaldt til forhandlinger om en infrastrukturaftale. Vi kan ikke vente længere. For når borgere og virksomheder holder i kø koster det samfundet 20 milliarder kroner om året. Derfor er en god og sammenhængende infrastruktur helt grundlæggende for fortsat vækst og udvikling. Noget som er altafgørende, hvis vi skal investere i velfærd og grønne løsninger. Så alt imens regeringen har skudt endnu et løfte til hjørne, må vækst og udvikling sættes på pause.

Esbjerg

Narkoman filmede sadistisk vold og voldtægt: Da han blev afsløret, forsøgte han at hænge sig, men endte som dybt hjerneskadet

Annonce