Annonce
Indland

Overlæge: Alvorligt hvis Kina-virus smitter mellem mennesker

Darley Shen/Reuters
Nyt virus kan ifølge kinesiske forskere smitte fra person til person. Det gør det mere alvorligt, siger læge.

Eksperter fra Statens Serum Institut holder nøje øje med meldinger fra Kina om, at et nyt virus kan smitte fra menneske til menneske.

- Tidligere fik vi at vide, at det kun var personer, der havde besøgt bestemte markeder, der var blevet smittet, formentlig ved kontakt til dyr.

- Men hvis det viser sig, at virus kan smitte fra menneske til menneske, ændrer det sagen og gør det mere alvorligt, siger overlæge og virusforsker Anders Fomsgaard fra Statens Serum Institut.

Det nye virus er blevet sat i forbindelse med et skaldyrsmarked i den kinesiske millionby Wuhan.

Tre kinesere er døde, og 218 andre har fået lungebetændelse af det hidtil ukendte virus.

Det nye virus har fået stor opmærksomhed, fordi det minder om virusset Sars, som i 2002 og 2003 kostede næsten 650 personer livet i Kina og Hongkong.

- Vi har jo minderne fra Sars om, hvordan det kunne smitte til 21 lande på tre uger.

- Og vi har kinesisk nytår for tiden, hvor der er tradition for, at kineserne rejser både indenrigs og internationalt.

- Hvis syge mennesker kan rejse ud og smitte andre, så har vi jo i denne globale verden en migration af kinesere, der kan sprede sygdommen. Det er en ganske ubehagelig tanke, siger Anders Fomsgaard.

Det er kinesiske forskere fra landets nationale sundhedskommission, der ifølge nyhedsbureauet AFP har været ude med meldingen om, at virusset kan smitte mellem mennesker.

Anders Fomsgaard afventer, at Verdenssundhedsorganisationen (WHO) be- eller afkræfter meldingerne.

Det ventes at ske på et hasteindkaldt møde i organisationen onsdag.

Afhængig af mødets konklusioner kan det muligvis ændre på anbefalingerne til folk, der rejser til Kina.

- Indtil nu har vi sagt, at man nok skal holde sig fra madmarkeder, da man endnu ikke har identificeret, hvilken dyreart det her virus kommer fra.

- Det kan være markedet i Wuhan, men muligvis også andre markeder, der kan have dyr.

- Men hvis det viser sig, at det kan smitte fra menneske til menneske, kan det være noget med at holde sig fra tætte forsamlinger, busser og tog, siger Anders Fomsgaard.

Også i Norge følges situationen tæt.

- Videre spredning af virus vil ikke være uventet, og vi må være forberedt på, at der også kan komme smittede personer til Norge, siger seniorrådgiver Ragnhild Tønnesen fra Folkehelseinstituttet ifølge nyhedsbureauet NTB i en pressemeddelelse.

Lufthavne i flere lande har indført screening af passagerer fra Wuhan.

Det gælder blandt andet Sydneys internationale lufthavn.

I Københavns Lufthavn er der på nuværende tidspunkt ikke iværksat screening af passagerer fra Kina.

- Hvis vurderingen er, at der skal tages foranstaltninger, gør vi det i samarbejde med myndighederne og flyselskaberne, siger presserådgiver Maria Noel.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Stor ståhej for ingen krænkelse

Det er fastelavnstid og dermed højsæson for det at klæde sig ud, og hvis du tror, at det er sjov og ballade, har du sovet i timen. Udklædning tager man ikke let på i dag. Der er vildt mange hensyn, der skal tages. En god udklædning skal ikke bare være flot, sjov, vellignende eller godt tænkt. Den skal være politisk korrekt. Ve dig, hvis du begår en fejl. TV2-vært Mette Helena Rasmussen, mest kendt fra programmet Nybyggerne, tog et muslimsk tørklæde på og lagde et billede af sig selv på Instagram. Klar til fest. Så stod hun ellers for skud. Som var hun selve tønden til en fastelavnsfest, haglede slagene ned over hende. Hun blev kaldt racist. Hun blev kaldt dum. Hun skyndte sig at undskylde. Det er den typiske reaktion i sådanne sager. En hurtig undskyldning. Det var også sådan Canadas premierminister, Justin Trudeau, i efteråret, krisehåndterede, da et gammelt billede fra en udklædningsfest i 2001 dukkede op. Det viste ham som Aladdin med ansigtet malet brunt. Undskyld. Undskyld. At man tyr til undskyldning og tilbagetog, når uvejret rejser sig, er forståeligt. Kritikken er ofte overvældende, og stemplet Racist er voldsomt. Det ville dog være befriende om nogen turde møde larmen med et: Ti dog stille. Det er så uhyre let at blive krænket, og mange lever tilsyneladende deres digitale liv i en evig på jagt på sager, der kan stimulere raseriet, og det var lige præcis en sådan gruppe tapre netsoldater, som for i flint i kommentarsporet, da Mette Helena Rasmussen havde lagt sit billede på nettet. Programmet ”Kulturen på P1” undersøgte sagen, talte med en række muslimske kvinder – ikke en var provokeret eller krænket. Alle var derimod forbløffede over hele affæren. Det vil tynde så dejligt ud i krænkelsesdebatterne, hvis vi hver især nøjes med at blive krænket på egne vegne. Føler vi os alligevel draget til at tage en minoritet i forsvar, det behov kan opstå, vil det klæde engagementet, om vi sikrer os, at vores hjælp og indsats faktisk er efterspurgt af dem, vi har tænkt os at agere talsmænd for. Og er den ikke det: Så ti dog stille.

Annonce