Annonce
Udland

Overlæge beroliger: Kina-virus har begrænset smittefare

str/Ritzau Scanpix
Virusforsker hæfter sig ved, at virusset ikke har smittet fra person til person og heller ikke er så dødeligt.

Det Sars-lignende virus, som er brudt ud i den kinesiske by Wuhan, ser umiddelbart ikke ud til at være så farligt, som man kunne frygte.

Det vurderer Anders Fomsgaard, overlæge og virusforsker ved Statens Serum Institut (SSI).

- De to forhold, vi klynger os til, er, at der ikke har været smitte mellem personer, og at der tilsyneladende ikke er særlig høj dødelighed, siger han.

Virusset minder om Sars, der kostede hundredvis af mennesker livet i Kina og Hongkong mellem 2002 og 2003.

Det nye virus har været omgærdet af mystik.

To patienter er ifølge nyhedsbureauet dpa døde af virusset, der rammer luftvejene. Og to personer har taget virusset med ud af Kina - en i Japan og en i Thailand.

Lørdag blev fire nye smittetilfælde registreret. Dermed er antallet af smittede personer ifølge de kinesiske myndigheder oppe på 45 - alle tilfælde udspringer fra Wuhan.

Men det reelle tal har forskere ved Center for Global Smitsom Sygdom og Analyse i London vurderet til at være "langt over 1000".

Anders Fomsgaard og SSI læner sig op ad tallene fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO) og de kinesiske myndigheder - og ikke den meget højere vurdering fra de britiske forskere.

- Jeg har lært, at vi skal holde os til de facts, der er. Ellers får vi panik og skrækspredning. Hvad nogen har estimeret, er spørgsmål om tro, og det foregår i en kirke, siger Anders Fomsgaard.

Statens Serum Institut har kortlagt virusset og er kommet frem til, at der er tale om en ny type såkaldt coronavirus.

- Dets mest kendte slægtning er almindelig forkølelse. Nogle andre typer giver mere alvorlige luftvejsinfektioner som Sars og Mers, siger Anders Fomsgaard.

Selv om det er i familie med Sars, er det ikke nødvendigvis lige så farligt, understreger virusforskeren. For der er flere ting, som peger i retning af, at der ikke er tale om et specielt dødeligt virus.

- Vi hæfter os ved, at der har været få tilfælde. Det kan forklares ved, at det kommer fra samme kilde, at det ikke smitter videre, og at det har ramt ældre mennesker, der i forvejen er syge, siger han.

Virusforskeren anbefaler, at man holder sig fra markeder med dyr i Wuhan, hvor virusset er blevet fundet, og som formentlig er kilden. Ellers kan man trygt rejse i Kina, vurderer han.

Det kan dog ændre sig, hvis virusset udvikler sig.

- Sandheden kan ændre sig i morgen. Indtil nu er det sådan. Vi har forberedt os, og vi ved, hvordan vi skal gøre, siger han.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Forløb om udligning er uskønt

Selvom Danmark er et lille land, er der betydelig forskel på de økonomiske vilkår i de enkelte lokalområder. Derfor er det sund fornuft med kommunal udligning, så borgerne kan få i hvert fald nogenlunde ens levevilkår, uanset om de bor i et velhaverområde nord for København eller i en kommune, der for eksempel er udfordret af mange ældre, plejekrævende borgere og lave husstandsindkomster. Ordninger af denne karakter vil nødvendigvis skabe splid. Nogle kommuner vil føle, de skal aflevere for meget, mens andre oplever at modtage for lidt. Men for at acceptere ordningen er det i det mindste nødvendigt, at man lokalt kan forstå den. Her er det tilsyneladende gået helt galt med regeringens udspil til en udligningsreform. Flere borgmestre erkender, at de ganske enkelt ikke begriber resultaterne, selv om regeringen lidt efter lidt er rykket ud med flere detaljer og regnestykker. De frustrerede borgmestre får opbakning fra professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh, der kalder forløbet rodet og kaotisk. Bedre bliver det ikke af, at der undervejs havde sneget sig en regnefejl på 200 millioner kroner ind i udspillet. Fejlen er erkendt, undskyldt og rettet. Men ellers mener Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen, at alt er i bedste orden. Processen har været som ved foregående udligningsreformer, og ingen tal bliver holdt hemmelige. Per Nikolaj Bukh mener til gengæld, at informationerne er kommet for langsomt og kun afleveret under pres. Han foreslår derfor, at den store reform bliver sat på pause. Ligefrem at standse et så omfattende projekt midt under forhandlingerne er nok at gå en kende for vidt. Men det ville klæde regeringen at erkende, at håndteringen har været uskøn, hvilket da også har fået De Konservative og Liberal Alliance til at forlade forhandlingsbordet på grund af manglende informationer, mens Venstre kun tøvende mødte op – ligeledes fordi partiet, følte de på forhånd vidste for lidt.

Kolding For abonnenter

Allan pumpede vand hele natten: Haven forvandlet til en svømmepøl

Annonce