Annonce
Sønderborg

Overlæge om drabsmistænkt hustru: Det var en gåde hvorfor ældre mand gik i koma

Da først mistanken var vakt hos overlæge, blev der gjort klar til at tage prøver af blod og maveindhold næste gang, den ældre herre gik i koma. Foto: Rigshospitalet
Overlæger og sygeplejersker fortalte onsdag i Retten i Sønderborg om den sidste gang, en 74-årig mand fra Sydals gik i koma og var i livsfare på Rigshospitalet i København. De havde forinden haft mistanke til, at hustruen forgiftede sin mand, mens han var indlagt.

- Det var dybest set en gåde.

Sådan lød ordene fra overlæge Klaus Hansen fra afsnit for akut og intensiv neurologi, Neurologisk Klinik på Rigshospitalet, da han onsdag vidnede i Retten i Sønderborg. Her er en 65-årig kvinde fra Sydals tiltalt for drabsforsøg på sin 74-årige mand. Hun er tiltalt for på sygehuse i Sønderborg, Odense og København at ville slå sin mand ihjel med det muskelafslappende stof baclofen, som hustruen selv får ordineret. Han havde været indlagt på både Sønderborg Sygehus og siden på Odense Universitets Hospital, men ingen kunne finde en forklaring på, hvorfor han gentagne gange blev bevidstløs og røg i koma. Enkelte gange i ugevis.

Talrige undersøgelser, skanninger og røntgen gjorde ikke lægerne klogere. De kunne ikke finde en diagnose. En årsag. I alt blev han bevidstløs 14 gange, mens han var indlagt. Til sidst på Rigshospitalet, hvor han tre gange gik i koma. Alle gange var han i livsfare.

To sygeplejersker fra Rigshospitalet og overlægen forklarede på dag tre af retssagen, hvordan man til sidst rettede en mistanke om forgiftning mod den ældre herres hustru. Den 74-årige mand røg nemlig ofte i koma, når hustruen havde været på besøg. Tit med kager, grød eller desserter, som den ældre mand holdt meget af.

- Jeg havde mistanke - det vil jeg sige. Men det var vi enige om. Jeg drøftede det med en kollega, og vi tog det op på morgenkonferencer, forklarede Klaus Hansen.

- Der var jo noget helt galt i det her. Da vi fik svarene fra de retskemiske undersøgelser, at der var et hit (et stof, red.), der kunne forårsage de her tilstande hos patienten, ja så kunne det jo samle alle trådene for de bevidsthedsfald. Jeg mener, der var en 13-14 stykker, sagde overlægen.

Annonce

Det er så usædvanligt, at jeg aldrig har oplevet noget lignende. Hver eneste gange det skete, har han været i livsfare.

Klaus Hansen, overlæge

Klar til næste koma

For allerede før den ældre herres sidste bevidsthedsfald 16. november 2018 på Rigshospitalet, hvor han røg i koma og igen var i livsfare, havde overlægen fået mistanken. Derfor var alt klar til næste bevidsthedsfald. Læger og sygeplejersker var informeret om, hvad der skulle ske:

Der skulle tages prøver fra den ældre herres urin, blod og maveindhold. Det var de prøver, der blev sendt til retskemisk afdeling, hvor der blev søgt helt bredt. Blandt cirka 3000 stoffer. Det viste sig, at der var baclofen i både maven og blodet. Derefter blev der sat en døgnvagt på den ældre herres stue, og ingen besøgende måtte give ham hverken mad eller drikke. Den ældre herre var ikke selv ordineret baclofen.

- Er der noget af den medicin, han har fået ordineret, der kan bevirke de bevidsthedsfald? Sagde anklager Rikke Brændgaard.

- Ingen, lød svaret fra overlægen.

En sygeplejerske forklarede, at den ældre herre var i en café på sygehuset sammen med sin hustru, da han bliver dårlig. Det er netop fredag 16. november 2018.

- Jeg kan se, at hustruen rusker i ham, og jeg kan godt se, at han er ved at gå i koma, forklarer en sygeplejerske fra Rigshospitalet.

- Vi var straks tre overlæger og flere sygeplejersker ved ham, forklarede overlæge Klaus Hansen. Det var efter den dag, døgnvagten blev iværksat - og pårørende intet måtte give ham.

- Det er så usædvanligt, at jeg aldrig har oplevet noget lignende. Hver eneste gange det skete, har han været i livsfare, sagde Klaus Hansen. Da den ældre herre 7. december blev overført tilbage til Sønderborg Sygehus, ringede Klaus Hansen - højst usædvanligt - til sin kollega på neurologisk afdeling - og bad dem fortsætte med de skrappe restriktioner omkring besøg og overvågning. Det skete delvis.

20. december får Klaus Hansen svaret fra de retskemiske undersøgelser, og kort efter melder han sagen til politiet.

Fejl sker på sygehuse

Det var ofte medicinstuderende, der overvågede den ældre herre. 22. november om eftermiddagen og aftenen var det en yngre mandlig medicinstuderende. Han forklarede i retten, om en besynderlig oplevelse, der fik ham til at skrive et notat, der handlede om en samtale mellem tiltalte og hendes mand på Rigshospitalet. Den ældre mand var irritabel og sagde, ifølge den unge mand, til sin hustru:

- Kan du ikke bare give mig de der piller, du plejer at give mig. Hun tysser på ham og siger Sssh. Jeg syntes, det virkede lidt mærkeligt, forklarede han i retten.

Forsvarer Tenna Dabelsteen spurgte alle sygeplejersker og læger om "utilsigtede hændelser" - som på et sygehus kan være, når patienter får forkert eller for meget medicin. De svarede alle, at det sker jævnligt på sygehuse. Graden af fejl er varierende, men oftest dog af mindre betydning. Overlægerne blev ikke spurgt, hvor sandsynligt det er, at en patient af sundhedspersonalet får baclofen, som patienten ikke er ordineret og det på flere forskellige sygehuse. Som en utilsigtet hændelse. Blodprøver fra OUH viser sig nemlig efterfølgende også at indeholde netop baclofen.

Retssagen fortsætter torsdag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kommentar For abonnenter

Teatertorden i byrådssalen

Det er ikke altid til at vide, hvad der sætter gang i debatten, når de 27 medlemmer af Vejen Byråd træder sammen. Sådan var det heller ikke på årets første møde i byrådet i tirsdags. Men det skulle vise sig at blive dagsordenens allerførste punkt; Klaus Kildemands anmodning om udtrædelse af byrådet. Det var som sådan ikke Kildemands exit på den lokalpolitiske scene, som satte gang i den verbale bulder og brag, tilhørerne blev vidner til. Allerede forud for byrådsmødet havde løsgængeren Anni Grimm i et læserbrev kritiseret, at formandsposten midt i perioden går fra en socialdemokrat til en anden. Hendes grænse for en ”forhånds-postfordeling” var overskredet, lød det i læserbrevet. Anni Grimm tog også ordet på byrådsmødet, hvor hun kaldte sagsforløbet fra socialdemokraterne for arrogant. Anni Grimm blev i den grad bakket op af Liberal Alliances Martin Boye. Han udtrykte sin bekymring over, at den socialdemokratiske gruppeformand Jørgen Thøgersen med et pennestrøg tilsidesatte Retssikkerhedslovens bestemmelser om, at Børn- og Ungeudvalget selv vælger deres formand. Det står naturligvis Anni Grimm og Martin Boye frit for, hvad de mener. Derom ingen tvivl. Det må være dog berettiget at kaste erindringen tilbage til valgaftenen den 21. november 2017. Lige omkring midnatstide kommer repræsentanter for Venstre, Socialdemokratiet, Det konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti ud for at fortælle, at en bred konstitueringsaftale er på plads. Den fremmødte presse får at vide, hvordan eksempelvis formandsposterne i fagudvalgene fordeles. Socialdemokratiet får i denne forbindelse tildelt formandsposterne i tre udvalg – heriblandt Børn- og Ungeudvalget. Konstitueringsaftalen var Anni Grimm på den sene valgaften selv med til at præsentere som medunderskriver. Aftalen tiltræder Martin Boye også umiddelbart inden Vejen Byråds konstituering i december 2017. Mod slutningen af 2018 bekendtgør Martin Boye dog, at han ikke længere er en del af aftalen. Det er en anden historie. Børn- og Ungeudvalget adskiller sig fra de andre stående udvalg ved, at her sidder også to børnesagkyndige samt en dommer. Anni Grimm mente på byrådsmødet i tirsdags, at Børn- og Ungeudvalget derfor ikke kan sammenlignes med de øvrige stående udvalg, hvor der udelukkende er politisk repræsentation. Det kan godt være, at Retssikkerhedsloven foreskriver, at Børn- og Ungeudvalget selv vælger sin formand. Men det gør de øvrige stående udvalg også. Også borgmesteren vælges formelt af byrådet. Realpolitisk er formandsposterne dog fordelt, når konstitueringsaftalen er underskrevet. Anni Grimm har engang her i avisen leveret et ganske enestående citat, hvor hun slog fast: - Det har simpelthen været nødvendigt at få trådt i klaveret. Citat slut. Her i denne sag virker det som om, at der blev trådt lige hårdt nok. Det tangerer teatertorden. GOD SØNDAG

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];