x
Annonce
Sønderborg

Overlæge om drabsmistænkt hustru: Det var en gåde hvorfor ældre mand gik i koma

Da først mistanken var vakt hos overlæge, blev der gjort klar til at tage prøver af blod og maveindhold næste gang, den ældre herre gik i koma. Foto: Rigshospitalet
Overlæger og sygeplejersker fortalte onsdag i Retten i Sønderborg om den sidste gang, en 74-årig mand fra Sydals gik i koma og var i livsfare på Rigshospitalet i København. De havde forinden haft mistanke til, at hustruen forgiftede sin mand, mens han var indlagt.

- Det var dybest set en gåde.

Sådan lød ordene fra overlæge Klaus Hansen fra afsnit for akut og intensiv neurologi, Neurologisk Klinik på Rigshospitalet, da han onsdag vidnede i Retten i Sønderborg. Her er en 65-årig kvinde fra Sydals tiltalt for drabsforsøg på sin 74-årige mand. Hun er tiltalt for på sygehuse i Sønderborg, Odense og København at ville slå sin mand ihjel med det muskelafslappende stof baclofen, som hustruen selv får ordineret. Han havde været indlagt på både Sønderborg Sygehus og siden på Odense Universitets Hospital, men ingen kunne finde en forklaring på, hvorfor han gentagne gange blev bevidstløs og røg i koma. Enkelte gange i ugevis.

Talrige undersøgelser, skanninger og røntgen gjorde ikke lægerne klogere. De kunne ikke finde en diagnose. En årsag. I alt blev han bevidstløs 14 gange, mens han var indlagt. Til sidst på Rigshospitalet, hvor han tre gange gik i koma. Alle gange var han i livsfare.

To sygeplejersker fra Rigshospitalet og overlægen forklarede på dag tre af retssagen, hvordan man til sidst rettede en mistanke om forgiftning mod den ældre herres hustru. Den 74-årige mand røg nemlig ofte i koma, når hustruen havde været på besøg. Tit med kager, grød eller desserter, som den ældre mand holdt meget af.

- Jeg havde mistanke - det vil jeg sige. Men det var vi enige om. Jeg drøftede det med en kollega, og vi tog det op på morgenkonferencer, forklarede Klaus Hansen.

- Der var jo noget helt galt i det her. Da vi fik svarene fra de retskemiske undersøgelser, at der var et hit (et stof, red.), der kunne forårsage de her tilstande hos patienten, ja så kunne det jo samle alle trådene for de bevidsthedsfald. Jeg mener, der var en 13-14 stykker, sagde overlægen.

Annonce

Det er så usædvanligt, at jeg aldrig har oplevet noget lignende. Hver eneste gange det skete, har han været i livsfare.

Klaus Hansen, overlæge

Klar til næste koma

For allerede før den ældre herres sidste bevidsthedsfald 16. november 2018 på Rigshospitalet, hvor han røg i koma og igen var i livsfare, havde overlægen fået mistanken. Derfor var alt klar til næste bevidsthedsfald. Læger og sygeplejersker var informeret om, hvad der skulle ske:

Der skulle tages prøver fra den ældre herres urin, blod og maveindhold. Det var de prøver, der blev sendt til retskemisk afdeling, hvor der blev søgt helt bredt. Blandt cirka 3000 stoffer. Det viste sig, at der var baclofen i både maven og blodet. Derefter blev der sat en døgnvagt på den ældre herres stue, og ingen besøgende måtte give ham hverken mad eller drikke. Den ældre herre var ikke selv ordineret baclofen.

- Er der noget af den medicin, han har fået ordineret, der kan bevirke de bevidsthedsfald? Sagde anklager Rikke Brændgaard.

- Ingen, lød svaret fra overlægen.

En sygeplejerske forklarede, at den ældre herre var i en café på sygehuset sammen med sin hustru, da han bliver dårlig. Det er netop fredag 16. november 2018.

- Jeg kan se, at hustruen rusker i ham, og jeg kan godt se, at han er ved at gå i koma, forklarer en sygeplejerske fra Rigshospitalet.

- Vi var straks tre overlæger og flere sygeplejersker ved ham, forklarede overlæge Klaus Hansen. Det var efter den dag, døgnvagten blev iværksat - og pårørende intet måtte give ham.

- Det er så usædvanligt, at jeg aldrig har oplevet noget lignende. Hver eneste gange det skete, har han været i livsfare, sagde Klaus Hansen. Da den ældre herre 7. december blev overført tilbage til Sønderborg Sygehus, ringede Klaus Hansen - højst usædvanligt - til sin kollega på neurologisk afdeling - og bad dem fortsætte med de skrappe restriktioner omkring besøg og overvågning. Det skete delvis.

20. december får Klaus Hansen svaret fra de retskemiske undersøgelser, og kort efter melder han sagen til politiet.

Fejl sker på sygehuse

Det var ofte medicinstuderende, der overvågede den ældre herre. 22. november om eftermiddagen og aftenen var det en yngre mandlig medicinstuderende. Han forklarede i retten, om en besynderlig oplevelse, der fik ham til at skrive et notat, der handlede om en samtale mellem tiltalte og hendes mand på Rigshospitalet. Den ældre mand var irritabel og sagde, ifølge den unge mand, til sin hustru:

- Kan du ikke bare give mig de der piller, du plejer at give mig. Hun tysser på ham og siger Sssh. Jeg syntes, det virkede lidt mærkeligt, forklarede han i retten.

Forsvarer Tenna Dabelsteen spurgte alle sygeplejersker og læger om "utilsigtede hændelser" - som på et sygehus kan være, når patienter får forkert eller for meget medicin. De svarede alle, at det sker jævnligt på sygehuse. Graden af fejl er varierende, men oftest dog af mindre betydning. Overlægerne blev ikke spurgt, hvor sandsynligt det er, at en patient af sundhedspersonalet får baclofen, som patienten ikke er ordineret og det på flere forskellige sygehuse. Som en utilsigtet hændelse. Blodprøver fra OUH viser sig nemlig efterfølgende også at indeholde netop baclofen.

Retssagen fortsætter torsdag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Selvstændige Annette og Claus gik fra alt til ingenting: - Det her skal vi nok overleve

Kommentar

Byens butikker skal bruges - også efter coronakrisen

Fredag eftermiddag blev jeg ringet op. Min frisør havde taget fat i sin kalender og var begyndt at kontakte alle de kunder, hun har eller rettere havde en aftale med i sin salon. Min yngste og jeg stod for tur lige før påske, men den tid kan i sagens natur ikke gennemføres, så min udmærkede frisør ville lige høre, om hun måtte ringe mig op på den anden side. På den anden side af coronakrisen. Lad frisøren være bare et eksempel af mange på, hvordan de selvstændigt erhvervsdrivende kæmper for deres forretninger i disse uger. Frisøren får assistance fra Folketingets hjælpepakker, så hun regner med at klare sig, men hjælpepakker gør det ikke alene. For ville kunderne også være hos hende efter coronaen uden et opkald? HERMED TIL BUTIKKERNE i Aabenraas gågade: Mange af dem ligger lukkede hen, enkelte har genåbnet, og flere gør sig samme overvejelse. I denne uge blev vi på redaktionen kontaktet af Gitte Jensen og Solvejg Jensen fra henholdsvis Tinzon House og Ole Chokolade. De ville gerne fortælle, at de var begyndt at samarbejde nærmest under mottoet - køb lidt hos den ene og få noget med fra den anden også. Dette budskab havde de fortalt på Facebook, men som de konstaterede, er de sociale medier ikke alt, og de ville da gerne have lidt hjælp af os gennem både vores trykte og digitale platforme hos Jysk Fynske Medier. Her i kommunen og landsdelen JydskeVestkysten og Aabenraa Ugeavis. DEN SLAGS GØRES under sædvanlige omstændigheder i annoncer, men her har jeg så valgt undtagelsen - ikke for at hjælpe de to forretninger alene. Eller specifikt, men for at lade Gitte og Solvejg og deres butikker være eksemplet på, at krisetider tvinger virksomheder, forretninger og alle andre selvstændige til at lede efter nye veje til indtægterne. Som Gitte Jensen fra Tinzon House formulerer det: - Jeg tænkte, at vi ville være et godt match. For Solvejg og Ole Chokolade er det højsæson i påsken, og hvis nu vi kunne gøre noget i fællesskab, løfte noget sammen, kunne vi måske holde hjulene i gang. For de to butikker og alle andre kan vi håbe, at det lykkes. At de også vil være her på den anden side. For der kommer en dag, hvor normaliteten vender tilbage. Formentlig i små bidder, men også til den tid skal vi huske, at forretningslivet i gaderne kun er der, hvis det bruges. Af os. I DENNE TID har vi opdaget, hvad det vil sige, og hvordan det føles, når gaderne forekommer at være søndagsforladte hele ugen. I flere uger. Der mangler noget. Byens butikker har også brug for dit lokale engagement efter coronaen. Eller som Solvejg Jensen formulerer sit ønske: - Fra kunder hører jeg, at de føler sig skræmte over, at der er så lukket. Sådan kunne det måske blive engang. Vores håb er, at de vil købe lokalt. Og min egen frisør - hun kan bare ringe. PAS PÅ HINANDEN

Danmark

Liveblog: Kina advarer om mulig ny bølge af coronavirus

Erhverv

Direktør i vækstfirma er bekymret for at krisen trækker ud: Frygter en halvering af omsætningen

Annonce